České dálnice plné plandajících cárů vlajky, a stát nic?

Petr Janyška

Je nekonečnou ostudou českého státu, že dovolí firmě Outdoor Media, aby se mu na svých billboardech vysmívala. Nenutí nás k tomu Evropská unie, ani Německo, to my sami, náš nefunkční stát, o sobě dáváme otřesný obrázek.

Cáry státní vlajky povlávají ve větru, o kus dál zbyla z vlajky na panelu třetina, o další kus vlajka celá potrhaná. Všude jsou špinavé, z kdysi bílé zbyla upatlaná zašpiněná šeď. Rudá vybledla, modrá zešedla.

Takový obrázek nabízejí v letošním létě české dálnice, každých pár set metrů, po dlouhé kilometry. Pohledu na ně neuniknete. A už snad rok. Nikde jinde na světě nic takového neuvidíte.

Kde je stát, kde jsou státní instituce? Ředitelství dálnic, ministerstvo dopravy, státní zastupitelství? Poslanci, kraje? Prezidentská kancelář? Jak je možné, že tyhle obří cedule měly podle zákona už někdy před rokem zmizet a jejich majitel místo toho zesměšňuje stát a jeho symbol zanesený v ústavě? Každá z cedulí nese podpis firmy Czech Outdoor. Hozená rukavice nám všem, nám obyvatelům?

Tři nelegální billboardy firmy Czech Outdoor kousek za Prahou. Foto ČT

Firma odmítla poslechnout stát a ještě se mu veřejně vysmívá zesměšněním jeho symbolu. Zkouší, zda tu pro ni platí zákony nebo zda se policie zmůže jen na legitimování bezdomovců, kteří se schovají před horkem do metra?

Na ty potrhané, novinář starší generace by asi napsal „zohavené“, stovky českých vlajek se denně dívají statisíce řidičů, teď v létě na ně nevěřícně hledí desetitisíce cizinců. To je vizitka státu? Nikomu to nevadí?

Když v rámci jednoho experimentálního divadelního představení vyňala z rozkroku jedna herečka jednu vlajku jako symbol, mohly se katolicko-pravicové kruhy potrhat a hned přišly žaloby. A reálně, nikoli symbolicky, pošpiněné a znehodnocené vlajky ve stovkách exemplářů nic? Kde jsou všichni ti obránci symbolů národa?

Proč stačí přejet hranici do Německa, a potom dál do Francie nebo do Beneluxu, aby se člověk octl v jiném, kultivovaném světě? Kde se z okénka auta díváte na ničím nehyzděnou krajinu, kde na vás neútočí reklamní cedule na kdeco? Kde jediné existující nápisy vás neutrální grafikou informují, že vedle je zámek, klášter nebo přírodní rezervace? Zkrátka tam, kde funguje stát?

Jak to, že se v Čechách a na Moravě staly veřejné silnice, postavené za veřejné peníze, tunelem, v němž musí projíždějící povinně absolvovat záplavu reklam na cokoli, za čím jsou peníze? Jak to, že si soukromá firma dovolí přetahovat se zohavenými vlajkami se státem?

Vnutili nám ty agresivní cedule podél dálnic a silnic snad Němci, Francouzi, Evropská unie? To oni nám tu vlajku zohyzdili? Ne, vnutily nám to domácí firmy a slabost domácích institucí, stát, který nechce vidět, co se děje. Nikdo zvenčí, sami si ničíme svoji zemi. Doslovně i symbolicky, politicky.

To všechno navíc v roce stého výročí existence státu, stého výročí existence vlajky. Umřela za ni spousta lidí v první i ve druhé válce. Politici se na podzim budou předhánět v bombastických výrocích o velké historii českého národa, o tom, jak je třeba střežit odkaz minulosti a velkých zakladatelů, atd atd.

Budou 28. října stále podél dálnic vlát cáry toho symbolu? Jako projev toho, že soukromý business má vrch nad veřejným zájmem a zákony? Že to on tu vládne? Určitě pro tohle zakládal Masaryk Československo?

    Diskuse
    August 9, 2018 v 16.35
    Ilustrace nefunkčnosti státu
    Článek velmi trefně popisuje výstižnou ilustraci chronické nefunkčnosti státu. V tomto světle předvolební heslo ČSSD z roku 2013 o fungujícím státu ve své ironii pomalu předčilo předvolební heslo ODS z roku 1996 - "Dokázali jsme, že to dokážeme."

    Jen v jednom bych autora poopravil. Letos na podzim si nepřipomínáme sté výročí českého státu nebo České republiky, ale maximálně sto let republikánského zřízení. Česká republika oslaví 1.1.2019 padesát let od doby, kdy vznikla jako pohrobek reformního procesu, jako výsledek opožděné a nešťastné československé federalizace.

    Jinak ty cáry vlajky spíše ponižují Československo. Česká republika si ji uzmula na základě nedodržení čestné dohody se Slovenskem, když nerespektovala usnesení tehdejšího demokraticky zvoleného a legitimního parlamentu - Federálního shromáždění.
    PK
    August 9, 2018 v 19.54
    Pane Ungere
    Podařil se vám husarský kousek, když jste se ve třech odstavcích o nefunkčnosti státu dokázal vyhnout tomu, abyste jmenoval trestně stíhaného premiéra Bureše a jeho "Nejsme jako politici, makáme" a "Prostě to zařídíme".

    Ovšem o menšího vládního partnera ČSSD i již druhé volební období hluboce opoziční ODS, která s tím opravdu, ale opravdu nemá nic společného, jste se otřít nezapomněl.
    JN
    August 10, 2018 v 11.07
    To není státní vlajka
    to je reklamní rekvizita, jejímž účelem je dovést nás pitomými prostředky k hlubokému zamyšlení.
    August 10, 2018 v 19.03
    Pane Kolaříku,
    přiznám se, že mě to ani nenapadlo. Takže jsem se tomu "husarským kouskem nevyhnul". Alespoň vědomě ne. Rozpor mezi deklarovaným slibem a praxí snad znázorňovalo ještě heslo Stanislava Grosse z roku 2004 "Myslím to upřímně" (Ich meine es ehrlich - heslo NSDAP).

    Omlouvám se, opravdu Vám nechci brát iluze o ODS, zmínil jsem jejich heslo z roku 1996. A také jsem nevěděl, že očekáváte, abych v každém příspěvku zmiňoval opakovaně "Bureše", StB, Čapí hnízdo apod. To Vás raději odkážu, abyste to prosazoval přes pravidla diskuse na DR, aby nikdo z nás diskutujících toto v každém svém příspěvku neopomíjel zmiňovat a pravidelně opakovat.
    PK
    August 10, 2018 v 23.50
    Pane Ungere
    Víte, že vám to dokonce věřím, že vás to ani nenapadlo? To je na tom totiž právě to šílené.

    Ale máte smůlu, pokud vás to opakovaně nebude napadat a pokud budete opakovaně zapomínat, že trestně stíhaný agent Bureš je premiérem a za všechno je zodpovědný (tudíž v tomto případě samozřejmě za ty vlajky), pokaždé vám to rád připomenu, když se k tomu nachomýtnu.

    ODS, Gross ani NSDAP s tím opravdu nijak nesouvisí. Hezký pokus, ale na mě to nezabírá.
    August 11, 2018 v 14.51
    Pane Kolaříku,
    no, teď je to Babiš a má možnost zklamat jako ti před ním. Pro mě to bude snažší, ANO jsem nikdy nevolil (stejně jako ODS), zatímco ČSSD ano. Potíž je ale jinde. Stát je špatně založen, proto nebude fungovat ani s kouzelníkem, ani s agentem v čele.