Rozhovor s Angelinou Diashovou: Chtěla jsem vás varovat. Zeman je Putinův člověk

Zuzana Vlasatá

Ukrajinská aktivistka Angelina Diashová v rozhovoru pro DR vysvětluje, proč přijela do Prahy podniknout svůj protest. Varuje před zlem, které podle ní ztělesňuje Putin, a říká, co si myslí o názoru, že svou akcí pomohla Zemanovi.

Když jste si připravovala svou akci zde v České republice, čeho jste chtěla dosáhnout?

Jestli si pamatujete, měla jsem na hrudi napsáno, že Zeman je Putinova coura. Nebyla to samozřejmě náhoda. V mé zemi, na Ukrajině, jsme také měli prezidenta, který byl Putinovou courou. Byl to náš prezident Janukovyč dva roky nazpět. Jeho vinou se naše země dostala do války. Chtěla jsem proto jet do České republiky, abych upozornila veřejnost, že pokud se Zeman stane podruhé prezidentem, může to dopadnout podobně jako na Ukrajině.

Myslíte si, že lidé v České republice o vazbách Miloše Zemana na Rusko dosud nepřemýšleli? Že jste tu řekla něco nového?

Samozřejmě že přemýšleli. Ale jak jsem si stačila během svého pobytu všimnout, řada Čechů je patrně pod vlivem ruské propagandy a Zeman je pro ně něco jako bůh. Všimla jsem si toho mezi policisty, kde jsem strávila dva dny. Jeden z nich mi řekl, že bych měla vědět, že většina z nich je na straně Zemana. Když jsem se ptala proč — protože Putin, to je válka a smrt —, odpověděl, že sympatizují s Ruskem…

Přemýšlela jste o tom, že váš happening tady lidé můžou pochopit jinak, než jste jej zamýšlela?

Abych byla upřímná, myslím, že by lidi měli takovým akcím rozumět. Je přece úplně jasné, co jsem chtěla říct. Putin je lotr a diktátor. Na Ukrajině je válka. Ukrajina přitom není jediná země, kterou zničil válečným tažením. Vzpomeňme na Gruzii. Byla jsem tedy opravdu překvapená, že na mě byli mnozí lidé naštvaní — jako bych snad chtěla Miloši Zemanovi ublížit. Někteří ho chovají v překvapivé úctě.

Ptám se proto, že okamžitě poté, co jste svůj protest vykonala, na vás začala velká část zdejších novinářů, komentátorů a dalších osobností nadávat. Nikoliv však proto, že by obdivovali Zemana, ale naopak proto, že jste mu podle nich pouze zvýšila jeho popularitu.

Proč? Tomu nerozumím. Protože je starý a má podlomené zdraví?

Akce skupiny Femen tady v České republice nejsou veřejnosti příliš známé. Řadě lidí, řekněme hlavně starším, to může připadat jako podezřelá zahraniční akce, která chce ovlivnit zdejší dění. Například.

Nechtěla bych se nikoho dotknout, ale je to odraz omezeného pohledu na svět. Zeman je jediný evropský prezident, který se postavil za Rusko po anexi Krymu s tím, že Ukrajina přece odebírá ruský plyn. To je ale, jako by zítra Zeman Putinovi řekl: „Klidně si vezměte Karlovy Vary, když nám za ně dáte plyn zdarma.“

Našli se dokonce lidé, i známý novinář, který je velkým kritikem ruského vlivu u nás, kteří po vaší akci začali konspirovat, zda to vše nezinscenovali lidé z prostředí Miloše Zemana, aby mu přihráli body ve volbách.

Ó můj bože! To je strašné! Možná neznají Femen — to je světoznámá ženská organizace, nezávislá na jakémkoliv politickém přání či nátlaku. Žijeme v době, kdy se neustále překrucují fakta a skutečnosti. Hlavním smyslem mé akce bylo ukázat Čechům, že mohou být v ohrožení. Uvědomte si, že sama žiju v zemi, kde je válka. Naše ekonomická situace je strašlivá… Máme právo protestovat.

Proč v České republice? Zajímáte se o ni nějak speciálně?

Zajímá mě celý svět. Neřeším hranice. Zeman je v Evropě jeden z nejvýraznějších Putinových spojenců.

Jak byla vaše akce financovaná? Letenka, hotel… Není to zadarmo.

Vždycky jsme měli fanoušky a příznivce, kteří nás podporují i finančně.

Další téma je nahota. Jaké to je, ukázat se polonahá před zraky celého světa?

Femen si mě vyhlídl, když jsem ještě studovala. Jedna z mých současných kolegyň mi tehdy vysvětlila, co a proč dělají. Během vysoké školy jsem se k nim přidala. Zpočátku jsem se účastnila protestů, kde jsme se neobnažovaly. Byla jsem taky dost mladá.

Postupně jsem se do toho dostala, pochopila jsem, co přesně děláme a proč je to důležité. Musíme si uvědomit, že tady jde i o genderovou rovnost. Kdyby takový obnažený protest provedl muž, nikdo by to neřešil. Když to udělá žena, mnozí se pohoršují.

Kolik vám je let?

To vám nemůžu říct, členky Femen nemluví o svém věku.

Co říkáte na trest, který jste dostala v České republice?

Akceptuji ho, protože jsem se chtěla dostat domů. Ale opravdu se necítím vinná žádným kriminálním činem. Byla jsem polonahá, ruce jsem držela viditelně ve vzduchu, nebyla jsem ozbrojená. Byla to mírumilovná sextremistická akce, která měla upoutat pozornost veřejnosti. Na prokurátorce, pověřené mým případem, jsem ale viděla, že se jí vůbec nelíbí, co jsem udělala. Byla v napětí a naštvaná. Bylo to obtížné.

Zacházela s vámi policie nepřiměřeně?

Policisté se ke mně opravdu nechovali slušně, a navíc nedodržovali zákony. Vytvářeli na mě psychický, a dokonce i fyzický nátlak. Požádala jsem o možnost osprchovat se a vyčistit si zuby. Souhlasili s tím.

Poté, co odešla moje advokátka a já jsem předpokládala, že se jdu tedy konečně umýt, mě policista zatlačil agresivně zpátky do cely. Opáčila jsem, že jsme se přece domluvili na sprše. Křičel na mě: „Zpátky, kurva, zpátky!“ Dělali také obstrukce s jídlem a oblečením.

Jak se budete bránit?

Hovořila jsem o tom před novináři, když mě policie propustila. Chci, aby lidé věděli.

Pokud zrovna nepodnikáte akce s Femenem, čím trávíte svůj čas?

Pracuji v soukromé školce v Kyjevě, píšu články, pracuji jako fotomodelka.

Co říkají na vaše obnažené protesty ve školce? Nemají s tím problém?

Ne, ani ne. Ačkoliv samozřejmě v poslední době, kdy je o mně více slyšet, se někteří rodiče začali trochu bát o své děti. Uvidíme, jak to bude dál. Jsou to dvě role, které se nijak nepřekrývají.

ZUZANA VLASATÁ

    Diskuse
    January 16, 2018 v 12.16
    Kulturní vložka
    Teď jde do kin ceněný film "3 billboardy kousek za Ebbingem".
    Jednoho to nutí zamyslet se nad nákladovou efektivitou různých reklamních médií...
    JN
    January 16, 2018 v 17.32
    "Ó můj bože!"
    se tedy píše malé "b" a "Ó můj Zemane!" velké "Z"?

    Ale třeba takový děd Vševěd (nemyslím Zemana) přece taky neexistuje a píše se velké "V"!?