Babišova nová služka Nova a Zaorálkova chyba

Jan Gruber

Andrej Babiš se ve spolupráci s televizí Nova rozhodl nabourat závěrečnou předvolební debatu na České televizi. Nemá ji totiž rád. Novináři z České televize jsou prý „zkorumpovaná pakáž“. A tenhle tah se mu s přispěním Lubomíra Zaorálka podařil.

Česká televize před několika dny začala vysílat předvolební tematické debaty. Předáci — ženy se totiž v diskusích prakticky neobjevují, zřejmě nechtějí — deseti nejsilnějších politických stran na obrazovkách prezentují své volební programy. Tu a tam se trochu poškorpí. Odpovědí na pár otázek. A pak se poklidně rozejdou do svých domovů. Je to nuda.

Česká televize chycená do falešné pasti objektivity a vyváženosti třikrát týdně přináší nezábavné politické strkanice, které brzy budou sledovat leda novináři. Ti to na rozdíl od ostatních bohužel dělat musí.

Vyvrcholením celého předvolebního seriálu bude Superdebata, kterou Česká televize plánuje vysílat 19. října od osmi hodin večer. Zúčastnit se ji mají zástupci a možná i nějaká zástupkyně politických stran a hnutí, které mají po volbách největší šanci proniknout do Poslanecké sněmovny.

Jenže favorit podzimních voleb Andrej Babiš nepřijde. Prý už v dubnu slíbil účast v duelu na Nově, přestože tiskový mluvčí politického hnutí ANO České televizi opakovaně potvrzoval, že pan majitel rozhodně dorazí. Zřejmě udělal chybu. Stejně jako ona účetní, která dělala Babišovi majetkové přiznání.

Andrej Babiš s Lubomírem Zaorálkem hrdě kráčí ve stopách úhlavních přátel Václava Klause a Miloše Zemana, kteří se debatám v České televizi rovněž cíleně vyhýbají. Foto Pixabay

Babiš nemá Českou televizi v lásce a pozvání do debat odmítá opakovaně. Několikrát nepřišel do Otázek Václava Moravce, ač sliboval, že určitě dorazí. V minulosti označoval moderátora Václava Moravce za lháře. Redaktorům pořadu Reportéři ČT vzkazoval, že „jsou zkorumpovaná pakáž, která točí na objednávku“.

Ač říká, že se konfrontací s politickými konkurenty nebojí, jeho chování svědčí o opaku. Babiš, který není nijak nadaný řečník a snadno ztrácí kontrolu, se střetům raději vyhýbá a hledá takové formáty, kde se nikým neatakován může dle libosti vypovídat. Hrdě kráčí ve stopách Václava Klause a Miloše Zemana, kteří se rovněž v pořadech veřejnoprávní televize cíleně neobjevují.

Neúčast v debatě na České televizi by si však Babiš mohl těžko dovolit, kdyby se mu nenabízela jiná možnost. Měl však štěstí. Čirou náhodou si na stejný čas naplánovala diskusi i Nova. Ta právě hledá nového majitele a téměř všude se špitá, že kolem ní krouží minimálně dva z nejbohatších Čechů, přičemž jeden z nich pochází ze sousedního Slovenska.

Nova dokonce předsedovi politického hnutí ANO umožnila, aby si sám vybral soupeře. A Babiš na twitteru vyzval k předvolebnímu klání volebního lídra sociální demokracie Lubomíra Zaorálka, který je však také — samozřejmě — pozván do závěrečné debaty v České televizi. Zaorálek včera rovněž na twitteru oznámil, že Babišovu výzvu přijme. Ani on tedy nedostojí danému slovu a nepůjde si měřit síly s ostatními lídry na obrazovky České televize.

Pokušení hlavního vysílacího času na nejsledovanější české televizi — navíc pouhý jeden den před volbami — bylo pro Zaorálka bezesporu veliké. Lidé se často rozhodují až v posledních dnech. V případě, že se mu v debatě zadaří, může pro sociální demokracii získat pár procent hlasů navíc.

Na druhé straně však stojí veřejný zájem, respektive veřejnoprávní média. Politici, kteří berou demokracii vážně, by jimi pohrdat neměli. Veřejnoprávní média máme proto, aby dbala o demokratickou politickou kulturu. Aby lidem zprostředkovávala informace, na jejichž základě se mohou rozhodnout, koho v systému zastupitelské demokracie upřednostní.

Přestože předvolební debaty České televize na leckoho působí mnohem lépe než prášky na spaní, jejich existenci je třeba kvitovat s povděkem. Česká televize se snaží dát prostor všem politickým stranám, které mají reálnou šanci spolurozhodovat v následujících čtyřech letech o osudu země. Všem se pokouší poskytnout srovnatelné podmínky. Nova však žádný veřejný zájem nehájí, jde jí jen o zisk. Svým rozhodnutím narušit debatu volebních lídrů v České televizi se rozhodla ovlivnit i výsledky voleb. Rozhodla se dopomoci k úspěchu Babišovi. A Zaorálek skočil na lep.

    Diskuse
    September 21, 2017 v 9.00
    Sobotkova strategie
    Když Andrej Babiš zbaběle prchá před Českou televizí na Novu, skoro to vypadá, jako by tento jeho tah Bohuslav Sobotka předjímal. ČSSD teď nemá jen volebního vůdce Lubomíra Zaorálka, ale také úřadujícího předsedu Milana Chovance, a tak si může vybrat, koho z nich pošle do České televize a koho na Babiše.

    Osobně bych doporučoval poslat volebního vůdce raději do předvolební debaty ve veřejnoprávní televizi, a na Babiše ať jde Chovanec, nejlépe se svou oblíbenou puškou. Pro ČSSD je nicméně důležité zvážit, který z jejích zástupců má lepší vyhlídky na to, že Babiše v debatě odmaskuje a znemožní, a to bude možná skutečně Zaorálek, jakkoliv se zdá podezřelé, že právě jeho si Babiš sám přeje.
    September 21, 2017 v 10.33
    Chovanec na Novu s Babišem, Zaorálek v ČT
    Myslím, že Babiše by v debatě lehce porazil Zaorálek, Chovanec i Sobotka. Babiš je prázdný marketingový obal, který stihne sledovat průzkumy veřejného mínění a veřejné nálady a jim přizpůsobuje svoje prohlášení, ale o domácí ani zahraniční politice nic neví. Umí shromažďovat a počítat peníze a vybírat si schopné lidi. To se mu jako manažerovi velké firmy hodí. Chovanec se svým pistolnickým populismem je dobrý soupeř pro Babiše i dobrá potrava pro diváky Novy, možná by před ním Babiš prchnul z Novy na Primu nebo ještě na Barandov, tam by ho Soukup jistě rád přivítal.

    Ale Zaorálek by měl dát přednost Ćeské veřejnoprávní televizi se všemi jejími chybami. Jedna z věcí, kterou by měla sociální demokracie hájit, jsou veřejnoprávní instituce, lze očekávat jejich další demontáž, jak už to bylo v dobách slávy Klause a ODS.
    September 21, 2017 v 17.48
    Veřejnoprávní televize svůj úkol splnila,
    ale udělala z předvolebních debat opravdu hypnotickou metodu. To také není v souladu s jejím veřejnoprávním posláním.

    Na druhou stranu je plné právo každé politické strany, aby do předvolební debaty vyslala jakéhokoli zástupce, případně nevyslala nikoho. Stejně jako kandidující strana nemá povinnost vést kampaň.

    Přijde mi to, že ten "hon na Babiše" se míjí účinkem a nyní konzervativní i tzv. konzervativní pravice, i tzv. sociálnědemokratická levice, dělá tutéž chybu jako u poslední volby prezidenta.

    Zaorálek i s Chovancem (který je v mnohém zákeřnější a skrytější škůdce než Babiš) se zkrátka nepoučili z Bismarckovy zásady, že nad kým není možné vyhrát, s tím je třeba se dohodnout. Koalice v tomto složení mohla fungovat další volební období a byla by šance, aby se konečně "něco dobrého povedlo", ale pánové ukázali, že je pro ně bližší starý veřejný dům než nový veřejný dům (vždy se starým osazenstvem).