Každá porce má svého strávníka
Andrea CerqueirováStovky milionů lidí po celém světě i v dnešní době stále hladovějí. Problém však nespočívá v tom, že by jídlo pro ně nebylo.
Na jazykovém kursu v Portu jsem zjistila, že poloviční porce v portugalských hospodách je porcí pro dva. Nikdy jsem nebyla schopna sníst ji sama. A tak jsem si řekla, že se s někým podělím. Pravidelně jsem potkávala člověka bez domova, který k večeru přicházel na stejné místo, kde přespával. Proto jsem půlku zabalené večeře nosila jemu.
Až mi bylo líto, když jsem se po skončení kursu vracela domů, že mu večeře budou chybět. Jistě, důležité je systémové řešení, aby nikdo nestrádal. Neméně důležité je ale nevyhazovat zbytky jídla, protože si na něm vždy někdo pochutná. Každá porce někomu zmírní hlad a udělá radost.
Přesně to se stalo ve Spojených státech amerických, kde byla zrušena svatební hostina v hodnotě 30 tisíc dolarů (v přepočtu asi 682 tisíc korun). Podle portálu info.cz Američanka Sarah Cumminsová, která se měla vdávat, nechtěla, aby kvanta jídla skončila v popelnicích.
A tak uspořádala párty pro lidi bez domova, které na místo přivezly dva plné autobusy. Jednalo se o klienty charitativního centra a jejich rodiny. Pochutnávali si na kozím sýru nebo pražené česnekové bruschetě, kuřecích prsou s artyčoky nebo svatebním dortu. „Několik místních podnikatelů a obyvatel darovalo hostům obleky, šaty a doplňky,“ uvádí info.cz.
Až dojemný příběh v dobách, kdy Mezinárodní federace potravinových bank upozorňuje na alarmující skutečnost, že kdyby se všechny vyhozené potraviny využily, nakrmil by se dvojnásobek lidí, kteří dnes hladoví! Hlava proto nebere, proč tolik jídla končí v popelnicích.
Dobrým příkladem je iniciativa Food Not Bombs, působící i v několika městech České republiky, jejíž dobrovolníci pravidelně chystají bezmasé jídlo lidem bez domova, kteří přicházejí na určené místo s připravenými nádobkami. Dobrovolníci, kteří pokrmy připravují, zužitkují veškeré produkty, které dostávají kupříkladu na trzích. Jídlo je chutné, voňavé a čerstvé.
Skvělou práci odvádí také iniciativa Zachraň jídlo, jež spolupracuje se zemědělci, paběrkuje zeleninu, která by jinak zůstala v zemi, pořádá venkovní akce, na kterých rozdává jídlo, nebo upozorňuje na plýtvání a na to, že zahnutá mrkev nebo malé jablíčko chutnají stejně dobře jako ty podle „norem“.
Před pár dny iniciativa Zachraň jídlo uspořádala akci Jam session, během níž se rozdalo tisíc skleniček džemu, uvařilo a rozdalo se 960 kilogramů ovoce a zeleniny (jablka, pomeranče, manga, cukety, banány, broskve, nektarinky). Hodnota tohoto jídla by dosáhla asi 50 tisíc korun.
Ve třech hrncích se uvařilo 210 litrů džemu, v každém z nich to bublalo asi 4 hodiny. Do příprav akce a na místě se zapojilo 82 dobrovolníků, vědomostní soutěže o správném skladování a nakupování se účastnilo 35 lidí. Dobrovolníci rozdali také 130 skleniček nakládaných cuket, které si lidi sami naplnili. Na přípravách se podíleli i čtyři šéfkuchaři. Zkrátka — každá porce má svého strávníka, má skončit na talíři, nikoli v popelnici.