Zachraňování jídla pokračuje

Andrea Cerqueirová

Jak neplýtvat jídlem mohou ukázat některé iniciativy z Dánska či Rakouska. Ale také v České republice se začíná krotit vyhazování potravin a rozšiřuje se dodávání jídla sociálně potřebným.

Plýtvání jídlem je ožehavý problém nejen v České republice. I jinde je totiž do očí bijící rozpor mezi tím, kolik kvalitních potravin zcela nesmyslně končí v popelnicích, a kolik lidí nemá co jíst a jsou rádi za drobák, aby si dali alespoň suchý chleba. V tomto ohledu může být inspirativní přístup Dánska. Ale i u nás už vzlétly první vlaštovky…

Podle informací, publikovaných na portálu irozhlas.cz, nezisková organizace Rub & Stub od roku 2013 provozovala v Kodani restauraci, kde se vařilo z přebytečného jídla dodávaného supermarkety i dalšími obchody. Nyní členové a členky organizace působí jako konzultanti a konzultantky v oblasti dobrovolnictví a redukce plýtvání. Jídla z přebytků mají zájemci a zájemkyně možnost ochutnat při osvětě.

×