Zachraňování jídla pokračuje
Andrea CerqueirováJak neplýtvat jídlem mohou ukázat některé iniciativy z Dánska či Rakouska. Ale také v České republice se začíná krotit vyhazování potravin a rozšiřuje se dodávání jídla sociálně potřebným.
Plýtvání jídlem je ožehavý problém nejen v České republice. I jinde je totiž do očí bijící rozpor mezi tím, kolik kvalitních potravin zcela nesmyslně končí v popelnicích, a kolik lidí nemá co jíst a jsou rádi za drobák, aby si dali alespoň suchý chleba. V tomto ohledu může být inspirativní přístup Dánska. Ale i u nás už vzlétly první vlaštovky…
Podle informací, publikovaných na portálu irozhlas.cz, nezisková organizace Rub & Stub od roku 2013 provozovala v Kodani restauraci, kde se vařilo z přebytečného jídla dodávaného supermarkety i dalšími obchody. Nyní členové a členky organizace působí jako konzultanti a konzultantky v oblasti dobrovolnictví a redukce plýtvání. Jídla z přebytků mají zájemci a zájemkyně možnost ochutnat při osvětě.
V Dánsku navíc funguje supermarket Wefood, který přebytečné potraviny prodává. Všude jsou nálepky “Stop plýtvání”, zboží se skládá z darů. Jinde by je neprodali kvůli tomu, že má prošlé datum minimální trvanlivosti nebo poškozený obal, jíst se ale dá, zdraví nepoškozuje a byl by hřích vyhodit je. Samozřejmě je levnější a dostupnější nejen lidem sociálně znevýhodněným, ale třeba i studentům. V plánu je otevřít další podobné obchody. Inspirace přišla z Rakouska, tedy od našich sousedů…
Dokonale nedokanalá zelenina
Takový postup je inspirativní jistě i pro Českou republiku, kde zatím na podobné bázi funguje několik menších obchůdků. A je dobře, když se do projektů zapojují i supermarkety. Celkem šestaosmdesát obchodů Tesco (včetně deseti malých formátů tohoto řetězce) je zapojeno do pravidelné spolupráce s potravinovými bankami, prostřednictvím nichž daruje neprodané potraviny lidem v nouzi.
Podmínky pro to jsou. Již v roce 2014 rozhodlo Generální finanční ředitelství, což je orgán spadající pod ministerstvo financí, o zrušení patnáctiprocentní DPH z darovaných potravin, o což dlouhodobě usilovaly potravinové banky a byla iniciována i petice. Tesco si stanovilo úkol, že do roku 2018 by do spolupráce s potravinovými bankami rádo zapojilo všechny své obchody v České republice.
Klíčovým partnerem pro řetězec je Česká federace potravinových bank sdružující čtrnáct regionálních potravinových bank, které následně spolupracují s dalšími organizacemi, jež mají také možnost potraviny z obchodů řetězce odebírat. V celkem třiadvaceti prodejnách tohoto řetězce je navíc dostupná křivá zelenina (s etiketou “Perfecty Impertment” a se slevou dvacet procent), o jejíž propagaci se zasloužila iniciativa Zachraň jídlo. Jedná se třeba o mrkve, řepy či brambory, ale také o ovoce, například jablka.
Na polích stále zůstává plno kusů zahnuté mrkve, malého salátu, tečkovaných kedluben či třeba různě tvarovaných brambor. Mnoho jablek zbytečně spadne ze stromů a shnijí. Všechny tyto kusy přitom chutnají výtečně, což iniciativa Zachraň jídlo opakovaně předvedla třeba při vyorání zeleniny a uspořádání veřejných hostin.
Nevím, jak vám, ale mně ty dokonale nedokonalé kusy chutnají víc než ty vymodelované. Vždy mám navíc radost, když nějaké jídlo zachráním. Hlava mi proto nebere, proč se vloni skupina senátorů obrátila na Ústavní soud kvůli novele zákona o potravinách, která zakládá povinnost supermarketům s prodejní plochou nad čtyři sta metrů čtverečních darovat charitativním a humanitárním organizacím právě potraviny, které jsou nezávadné, ale nesplňují podmínky pro prodej. Vždyť jde o pomoc jako hrom! Každý navíc můžeme začít i u sebe a jaro určitě přijde!