Václavské náměstí posloužilo jako velká jídelna, rozdalo se tisíc obědů
Vratislav DostálV úterý se Václavské náměstí proměnilo ve velkou jídelnu. Organizátoři akce Hostina pro tisíc v centru Prahy rozdávali netradiční pokrm vyrobený z jídla, které by se jinak vyhodilo.
Václavské náměstí v úterý posloužilo jako velká jídelna. Během dvou hodin se na něm rozdalo tisíc misek zeleninového kari a čestnou první porci nandal Roman Vaněk, zakladatel Pražského kulinářského institutu. Akci s názvem Hostina pro tisíc organizovala skupina Zachraň jídlo. Během dne se přišly podívat stovky návštěvníků a za zvuků klavíru si vychutnali pokrm vyrobený z jídla, které by se jinak vyhodilo.
„Jsme rádi, že vše proběhlo hladce, i když šlo o první takovou hostinu v České republice. Navíc uvařit tisíc obědů naráz je poměrně komplikované. Vše jsme zvládli také díky pomoci více než čtyřiceti dobrovolníků a díky zkušenostem kuchaře Petra Peška, který vaření koordinoval,“ popsal akci Adam Podhola ze skupiny Zachraň jídlo. Tisíc obědů uvařených z jídla, které by se jinak vyhodilo, se podařilo rozdat během více než dvou hodin.
„Je to opravdu skvělý úspěch a takovéhle akce jsou skutečně důležité,“ dodal Roman Vaněk, zakladatel Pražského kulinářského institutu. Na oběd přišly jak maminky s dětmi, tak i senioři a kolemjdoucí. Na informačních panelech se mohli dozvědět, jak se jídlem plýtvá a jak mu mohou předejít. V kuchařce, které se na místě rozdalo tisíc kusů, se dočetli, jak mohou naložit se starším jídlem. Během odpoledního programu na pódiu vystoupilo také mnoho hostů ze spřízněných neziskových organizací, včetně České federace potravinových bank či Informačního centra OSN.
„Jsme rádi, že se o tématu plýtvání jídlem začíná více mluvit. Naše organizace shromažďuje potraviny od supermarketů a farmářů, které by zbytečně musely skončit v koši. My je místo toho přerozdělujeme potřebným. Doufáme, že díky Hostině pro tisíc začne do pražské Potravinové banky přispívat více obchodů. V současné době totiž máme omezené zdroje,“ uvedla Věra Doušová z České federace potravinových bank.
Zeleninu na přípravu jídla poskytla firma Makro, Tesco a drobní farmáři. „Jsme rádi, že jsme alespoň touto pomocí mohli přispět. Spolupracujeme s Potravinovou bankou už od roku 2009 a do budoucna by nám velmi pomohlo, pokud by se nemusela platit daň 15 % při darování jídla. V současné době je totiž pro supermarkety jednodušší jídlo vyhodit, než ho darovat,“ uvedla Kateřina Pištorová, manažerka komunikace pro Makro.
Skupina Zachraň jídlo považuje průběh hostiny za velký úspěch. „Do budoucna chceme v našich aktivitách pokračovat a budeme rádi, když se najdou obdobní nadšenci i v jiných městech. Jedním z našich cílů je zjednodušit možnosti darování jídla a pomoci Potravinové bance najít více dobrovolníků. Touto jednorázovou akcí naše snažení nekončí,“ vysvětlil Adam Podhola.