Milovníci ryb sní ročně tisíce mikročástic plastu, část z nich v tělech zůstává

Radek Kubala

Studie Gentské univerzity upozornila na další problém související s kontaminací oceánů plasty. Lidský organismus sice většinu zkonzumované hmoty vyloučí, škodit zdraví může ale i velice malé množství, které v organismu zůstává.

V průměru jedenáct tisíc mikročástic plastu sní ročně Evropané, kteří pravidelně jedí ryby a další mořské plody. Podle studie výzkumníků z Gentské univerzity zveřejněné minulý měsíc přitom nedokáže lidský organismus vyloučit úplně všechny — více než jedno procento mikročástic v těle zůstává. Dle gentských výzkumníků může i toto množství způsobovat vážné zdravotní potíže.

Maličké kousky plastů slouží jako surový základ pro výrobu kosmetiky či jiných výrobků. Do moří se dostávají odpadáváním při převozu kamiony nebo skrze odpadní kanály, například při sprchování.

Vědci zároveň upozorňují, že s rostoucí kontaminací moří bude mikročástic v útrobách mořských živočichů přibývat. Pokud by nastolený trend pokračoval i v budoucnu, lidé by na konci století zkonzumovali v průměru téměř 800 tisíc mikroplastů ročně, z nichž několik tisíc by v jejich tělech zůstalo.

„Příští generace o nás řeknou, že jsme jim zanechali zkažené plastové dědictví. Musíme s tím něco udělat,“ řekl Sky News Colin Janssen, který výzkum vedl.

Moře plné plastu

Studie dále dokazuje, že v oceánech po celém světě je v současnosti více než pět bilionů plastových mikročástic a každou minutu přibývá objem o velikosti jednoho popelářského vozu.

Škody způsobené mikročásticemi jsou přitom jen jedním typem problémů, který je s přibýváním plastového odpadu v mořích spojen. Před nedávnem našli na pobřeží Norska umírajícího vorvaně s žaludkem plným plastových tašek. Vědci si také lámou už několik let hlavu nad obřím shlukem plastových odpadů uprostřed Atlantického oceánu o velikosti šestkrát větší něž Británie, který udržuje a stále zvětšuje mořské proudění.

Dle různých studií umírají následkem pozření plastů tisíce vodních živočichů, mezi nimi lachtani, tuleni, vydry či delfíni.

Další informace:

The Telegraph Seafood eaters ingest up to 11,000 tiny pieces of plastic every year, study shows

Sky News Microplastics in seafood could be a health risk, experts fear

New York Post If you eat seafood, you are eating thousands of pieces of plastic

The Guardian From sea to plate: how plastic got into our fish