Norští policisté vystřelili loni jen dvakrát, Američané v úžasu

Petr Jedlička

Aktuálně vydaná zpráva norské vlády o používání zbraní tamní policií budí v USA pozornost. Američtí policisté totiž jen od začátku letošního roku zastřelili nejméně 487 lidí.

Úžas a pozdvižení budí už na několika serverech amerických médií pondělní zpráva norské vlády, která pojednává o četnosti používání služebních zbraní tamní policií. Norští policisté totiž v roce 2014 vystřelili pouze dvakrát. Ve dvaačtyřiceti případech přitom použitím zbraně hrozili.

Loňský rok byl v Norsku zároveň již třetím v poslední dekádě, kdy policie ani nikoho nepostřelila, natož usmrtila. V době od roku 2002, kterou zpráva vlády pokrývá, zemřeli v důsledku policejní střelby v Norsku dva lidé. Zraněno jich bylo celkově osmnáct.

I v roce krvavého útoku Anderse Breivika, který sám postřílel 22. července 2011 69 sociálnědemokratických mládežníků a dalších osm osob usmrtil výbušninou, zranila norská policie střelbou pouze jediného člověka.

„To je neuvěřitelné! Hej Američané, kde to žijeme?,“ píše diskutující Kevin Pronger na webu listu Washington Post.

„USA sice mají 318 milionů obyvatel, zatímco Norsko jen pět milionů (...) ale američtí policisté zastřelili jenom od začátku letošního roku prokazatelně nejméně 487 lidí, (některé zdroje uvádějí až 585 — pozn. DR), zatímco norští policisté dvě osoby za posledních dvanáct let,“ uvádí tamtéž diskutující Ross Powell s odkazem na aktuální text redaktora Postu Adama Taylora, kde jsou statistiky přehledně srovnány.

České, ale například i britské ohlasy na norské, respektive americké statistiky přitom ukazují, že Norsko není v uvedené souvislosti extrémem.

„Za prvních 24 dní roku 2015 zastřelili policisté v USA 59 lidí. To je více než policie v Anglii a Walesu za poslední 24 let dohromady (55 lidí),“ píše ve středečním Independentu Alice Harroldová a dodává:

„I když se zohlední rozdíl ve velikosti populace, nese Američan stále přibližně stokrát větší riziko, že bude policistou zastřelen, než obyvatel Británie.“

Další informace:

The Local — Norway Norway Police fired just two shots last year

TNP.org Norway Police Gun Use Attracts International Attention

EuroNews Norway police carry guns amid heightened terror fears

The Independent Norway's police only fired two bullets last year... and no one was killed

    Diskuse
    July 12, 2015 v 16.49
    Společné euroatlantické hodnoty, například v NATO
    Článek je dobrý příspěvek k boření mýtu, který tu v 90. letech budovala česká politická pravice, že "my" (tedy západní Evropa a USA) máme přece společné, euroatlantické hodnoty, například v NATO.

    Ostatně v Mali, v Íránu, v Québeku, v Turecku, v Egyptě, v Alžírsku a v Mali, kteréžto země jsem vždy na pár dní navštívil, jsem se cítil více doma naž v USA, a to jsem byl hlavně na Manhattanu a v Kalifornii, které jsou asi nejevropštější.

    Moje poznámka neznamená, že se má Evropa (EU, Rada Evropy) odklánět od USA, nýbrž to, že Evropané mají Američanům ukazovat cestu k civilizované demokracii, jako nyní Norsko. Nejde jen o střílení na ulicích (nejčastěji do černochů), ale o trest smrti, o přechod od justice retributivní k restorativní, o všeobecnou zdravotní péči, o starobní důchody, o uznání, že bezvěrectví požívá stejné ochrany jako náboženství, o překonání porotních soudů a voleb šerifů atd.
    LV
    July 14, 2015 v 16.43
    Na druhou stranu
    by bylo zajímavé vědět kolik policistů bylo během výkonu služby zastřeleno v Norsku a kolik v USA.
    July 15, 2015 v 7.57
    Tipoval bych, paní Vytlačilová, že v Norsku nezastřelili žádného policistu.
    V Norsku totiž není svoboda nosit zbraň a svobodně si ji v obchodě koupit. A prý tam jsou dokonce nějaká pravidla pro vydávání zbrojního průkazu, skutečná hrůza!
    LV
    July 15, 2015 v 20.05
    Není to náhodou složitější?
    1)
    Netuším, jak se přesně reguluje vlastnictví zbraní v Norsku a v jednotlivých státech USA (nějaká pravidla pro vydání zbrojního průkazu mají mnohé státy Unie). Nikdy jsem se o to nezajímala. Nicméně matinka Wikipedie a tatínek Google dodali následující údaje.

    Vlastnictví zbraní - počet zbraní na 100 obyvatel (rok 2014)

    USA - 88,8 zbraní (1. místo na světě)
    Švýcarsko - 45,7 (4. místo na světě))
    Švédsko - 31,3 (9. místo na světě)
    Norsko - 31,3 (10. místo na světě)
    Česká republika - 16,3 zbraní (36. místo na světě)
    Rusko – 8,9 zbraní (66 . místo na světě)
    Velká Británie 6,6 zbraní (82. místo na světě)

    Počet vražd na 100 000 obyvatel (rok 2012)
    Rusko 9,2
    USA 4,7
    Norsko 2,2
    Česká republika 1,0
    Velká Británie 1,0 (2011)
    Švédsko 0,7
    Švýcarsko 0,6 (2011)

    Shrnuto a podtrženo

    V Rusku je počet zbraní na osobu poloviční než v ČR, počet vražd je dvojnásobný než v USA.
    Ve Švýcarsku je počet zbraní na osobu trojnásobný ve srovnání s ČR, počet vražd je nižší než v ČR.

    Jinými slovy - vychází mi, že zbraně o sobě nejsou problém, kultura ano.
    July 16, 2015 v 18.20
    v Norsku má zbraň hodně lidí, to je pravda. I proto je ten kontrast tak do očí bijící. Co však čísla v prvním sledu neodhalí je fakt, že zatímco Norové vlastní téměř výhradně lovecké pušky schované stále doma a nošené vskutku jen na lov, v USA jsou -- mimo Washington, Oregon, Kalifornii, Novou Angli a úplný sever --- lidé vyzbrojeni z podstané části osobními zbraněmi, které pak mívají při sobě.