Česko-romská vlajka, reklama proti rasismu a xenofobii

Ivanka Čonková

Ivanka Čonková popisuje, jak došlo k jejímu zadržení Policií ČR na shromáždění Za společný život, jakou roli v tom hrála česko-romská vlajka a příslušníci skupiny Islám v ČR nechceme.

Česko-romská vlajka je symbolem touhy a práva na vzájemné soužití Romů a neromů v České republice. Nechce být skutečnou vlajkou a neohrožuje národní identitu ani jedné z těchto skupin. Její vrcholný význam tkví v tom, že spojuje všechny lidi v boji proti intoleranci, xenofobii a rasové nenávisti.

Pokud je potřeba něco vyzdvihnout a na něco upozornit, pak je to právě vzrůstající nenávist vůči Romům, muslimům, migrantům a dalším menšinám.

Na shromáždění Za společný život proběhlo několik nenávistných reakcí ze strany IvČRN. Ta nejagresivnější přišla v době, kdy jsem na závěr našeho shromáždění zazpívala romskou píseň Tosara.

Význam česko-romské vlajky spočívá v tom, že spojuje všechny lidi v boji proti intoleranci, xenofobii a rasové nenávisti. Foto Ivanka Čonková

Druhá agresivní rekce se odehrála ve chvíli, kdy očividně příslušníci neofašistické ideologie tlačili na Policii ČR, aby zamezila přítomnosti „česko-romské vlajky“ ve veřejném prostoru. Policie jim podlehla. Pokud vezmeme v úvahu, co vlajka symbolizuje, pak se snadno odhaluje, kdo vlastně byli ti, kterým tolik vadila.

Na obdobných demonstracích je zvýšená míra napětí, a bezpečí tak musí zajišťovat policie. Bohužel ho nezajistila dostatečně, nezajistila ho „vlajce“ a nezajistila ho ani těm, kdo ji drželi.

Někteří příznivci IvČRN se několikrát pokusili fyzicky zaútočit na demonstraci Ne Islandu, které jsem se také účastnila spolu s Mikulášem Vymětalem a „vlajkou“.

Kolem postávající příslušníci IvČRN mě slovně napadali větami typu: „Podívejte se (sdělováno antikonfliktnímu týmu), co ta malá cikánská špína drží v ruce“, policie na to reagovala tím, že zabavila symbol vzájemného soužití, „česko-romskou vlajku“, a zadržela evangelického faráře a romskou aktivistku.

    Diskuse
    MP
    February 4, 2015 v 13.16
    Vážená redakce DR
    Opravdu by se ve Vašem archívu nenašla jediná fotografie s česko-romskou vlajkou? V kontextu článku je ilustrační foto s "londýnskou" romskou vlajkou trochu zavádějící.

    Dotaz pro autorku: Mohla byste trochu rozvést poslední odstavec? Takhle tomu rozumím tak, že policie zabavila vlajku jako reakci na stížnost antikonfliktnímu týmu -- pokud tomu tak bylo, pak kvalita týmu v poslední době neuvěřitelně upadla.
    February 5, 2015 v 4.09
    Doplňující informace
    Vidím, že redakce už dala na radu Martina Profanta a ilustrační fotografii vyměnila za vhodnější.

    Na doplnění ještě připomenu, že fotogalerii Saši Uhlové ze soboty 31. ledna 2015 obsahuje její článek (citovaný v seznamu článků k tématu v levém sloupci): http://denikreferendum.cz/clanek/19689-tak-kdo-je-tady-demokrat Zatčení aktivisté jsou společně zachyceni na 14. fotografii, česko-romská vlajka (zrovna v rukou úplně jiných účastníků akce) na 15.

    Také jsem tam fotografoval, jako obvykle marxistickou metodou (kvantita přece musí přejít v kvalitu), a svou haldu fotek jsem nasypal na http://ip-89-102-147-147.net.upcbroadband.cz/galerie/SalamAlejkum2015/

    Sdružení Konexe, které na shromáždění Za společné soužití česko-romskou vlajku dodalo, vydalo k zatčení Ivanky Čonkové a Mikuláše Vymětala prohlášení na http://akana.cc/2015/02/news-cs/news-local-cs/reakce-k-zadrzeni-ivanky-conkove-a-mikulase-vymetala/

    Reportáž Romey http://www.romea.cz/cz/zpravodajstvi/domaci/pri-protestu-proti-antiislamske-demonstraci-byl-zadrzen-evangelicky-farar-a-romska-aktivistka-kvuli-cesko-romske-vlajce obsahuje mimo jiné odkaz na fotokopii protokolu o výpovědi Mikuláše Vymětala: http://www.romea.cz/img_upload/03ec66ac77713bab242255f6194ad3ff/vymetal-vypoved.jpg Rozhodující roli v zatčení Ivanky Čonkové a Mikuláše Vymětala sehrál podezřelý muž v civilu, jehož příslušnost k policii sice potvrzovali uniformovaní policisté, ale služebním průkazem mával tak, aby si v něm nikdo nic nepřečetl.

    Zajímavou reportáž nafotil Vít Hassan: http://hassan.blog.idnes.cz/c/446471/OBRAZEM-Demonstrace-iniciativy-Islam-v-Ceske-republice-nechceme.html Do své galerie na Facebooku https://www.facebook.com/media/set/?set=a.704381299683036.1073741865.267972436657260&type=1 přidal více snímků potyčky policistů s agresivním sparťanským chuligánem.

    Nevím, bohužel, jestli někdo někde zveřejnil fotografii klíčového policisty v civilu. Sám mám ve své fotogalerii jen pár záběrů potvrzujících obavy Martina Profanta: členové antikonfliktního týmu hrdinně zakrývají „nebezpečnou‟ česko-romskou vlajku vlastními těly: http://ip-89-102-147-147.net.upcbroadband.cz/galerie/SalamAlejkum2015/DSCF1563.JPG
    February 5, 2015 v 4.47
    Temné podezření
    Holohlavec, který se mi dostal do záběru například na http://ip-89-102-147-147.net.upcbroadband.cz/galerie/SalamAlejkum2015/DSCF1397.JPG v opravdu „vybrané‟ společnosti, je v galerii Víta Hassana http://hassan.blog.idnes.cz/c/446471/OBRAZEM-Demonstrace-iniciativy-Islam-v-Ceske-republice-nechceme.html zachycen, jak pokřikuje na zatčenou Ivanku Čonkovou, V záběru je na levém okraji vidět anton, kterým policie zatčené aktivisty odvezla. Sám jsem toto zatčení fotografoval s ochozu věže staroměstské radnice, na http://ip-89-102-147-147.net.upcbroadband.cz/galerie/SalamAlejkum2015/DSCF1672.JPG právě nastupuje do antonu Mikuláš Vymětal, Ivanka Čonková ještě stojí mezi policisty venku, nápadný holohlavec postává stranou vpravo, poblíž laviček. Tou dobou ovšem byla protiislámská demonstrace ze Staroměstkého náměstí pryč, její pochod náměstí opustil o celou mou obchůzku kolem ochozu věže, zaplněného turisty, dřív: http://ip-89-102-147-147.net.upcbroadband.cz/galerie/SalamAlejkum2015/DSCF1620.JPG

    Nechal si holohlavec ujít „svůj‟ pochod, jen aby si „vychutnal‟ zatčení „nepřátelských‟ aktivistů, anebo právě on byl ten policista v civilu?
    MP
    February 5, 2015 v 12.50
    Dík
    Děkuji redakci a HM za odkazy.