Prolomit dánské alkoholové vlny

Petr Kolman

Stejně jako loni i letos se čeká, že do Prahy v následujících dnech přijedou mladí dánští turisté. Před rokem se to neobešlo bez problémů, je nějaká cesta, jak řádění podnapilých lidí v ulicích omezit?

Za pár dnů se Praha stane, stejně jako vloni, cílem mladých dánských turistů, kteří zde po svém tráví jarní, ale spíše „panákové“, prázdniny. Eufemisticky řečeno, jde o velice, ale opravdu velice neukázněné potomky Vikingů.

Připomeňme si, návštěva mladých ze Severu vloni přinesla mj. nevídaně četné rvačky v barech, diskotékách, hostelech i na ulicích, vandalismus, desítky ošetřených a výjezdů sanitek, vyžádala si i nákladné policejní posily v ulicích.

Škody způsobené z řetězu utrženými Dány a Dánkami se vyšplhaly do statisíců, letos to má být, kvůli masivní reklamní kampani v Dánsku, údajně ještě horší. Hlavní lákadlo dánských mladistvých? Žádné památky, či kulturní představení, ale levný pražský alkohol.

Mám za to, že dánská pedagogická a rodičovská veřejnost by se za loňské chování stovek teenagerů v Praze měla stydět. Nepřijímám argumenty některých sociologů a skandinávistů, že jde o jakýsi iniciační rituál, kterým si mladí Seveřané musí projít, aby mohli vstoupit mezi dospělé. Sancta simplicitas!

Paradoxně dánské školství (respektive výchova jako taková) bývá v ČR prezentováno jako velmi kvalitní, a čeští pedagogové a rodiče bývají ponoukáni, že by se z něj měli poučit. I na tomto příkladu v reálu vidíme, že ne všechno je zlato, co se třpytí a tradiční české sebemrskačství není vždy na místě.

V této souvislosti bych rád upozornil na jeden opomíjený právní problém.

Lidé ví, že existuje paragraf zakazující prodávat nebo podávat osobám mladším osmnácti let, a že jsou zde i relativně vysoké pokuty za toto společensky nebezpečné jednání.

Nicméně dnešní proti-alkoholový zákon (plným názvem z.č. 379/2005 Sb. o opatřeních k ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami a o změně souvisejících zákonů) mimo jiné jasně a rozumně zakazuje i nalévání podnapilým osobám, což mnoho lidí neví (či nechce vědět).

Mnozí si myslí, že to je nějaký paragraf, který platil kdysi za tzv. socialismu, a nyní se může prodávat komukoliv cokoliv, jen pokud za to zaplatí. A mladí Dánové (rádi) zaplatí, jelikož je to pro ně v srdci Evropy pořád relativně levné.

Myslím si, že příslušné správní orgány by měly důsledněji dbát na to, aby se v českých restauracích a barech nenalévalo osobám zjevně ovlivněným alkoholickým nápojem (či dokonce pod vlivem jiných drog), jak to správně stanoví výše citovaný zákon.

Škody, které přemíra vypitého alkoholu ve společnosti, jak na zdraví či na majetku, způsobí, jsou opravdu nemalé. A to neplatí samozřejmě jen pro mladé dánské turisty v matičce Praze.

Satirický šleh závěrem - pakliže se budou organizované nájezdy teenagerů každoročně opakovat, možná některý budoucí český europoslanec (například Václav Klaus) či europoslankyně (třeba advokátka Klára Samková) navrhne podmínečné vyloučení Dánska z EU. Za tu legraci by to věru stálo!

    Diskuse
    February 7, 2014 v 12.35
    Jak by se asi chovali čeští teenageři na hromadném zájezdu v Kodani, kdyby tam byl alkohol ještě dostupnější než v Praze?
    February 7, 2014 v 12.55
    Prapříčina problémů
    Příčinou problémů je levný zdejší alkohol. Stačí tedy zvednout jeho spotřební daň a bude klid.
    JJ
    February 7, 2014 v 19.01
    Pane Krušino, ...
    ...já nevím, ale řekl bych, že spotřební daň bude tak nějak souměřitelná v rámci EU, pravda ve Skandinávii bude asi vyšší, ale i kdyby byl rozdíl 20 euro na litru, tak nevím jestli je to tak velká motivace pro cestu přes půl Evropy... Spíš je rozdíl v ceně konzumace alkoholu v nálevnách (zatímco láhev "něčeho tvrdyho" stojí v supermarketu v Německu či ve Francii {kam to mají Dánové blíže} srovnatelně s ČR, u panáku či točeného piva jsou ceny trojnásobné...).
    No, ale hlavně ten problém je - jak píše autor - v tom, že Dánsku by těm nezletilcům prostě nenalili (resp. přesně naopak, problém je, že u nás nalijí a nic se neděje...). Proč to tak u nás je, je na delší diskuzi, která se stejně ničeho nedobere...
    February 7, 2014 v 22.01
    Ta ohromná dostupnost alkoholu u nás není jen otázka ceny. Já třeba bydlím na okraji Prahy. Kdybych si teď (v deset večer) chtěl koupit láhev alkoholu tak mám kousek od baráku tři večerky, kde ho mají. Kdybych sednul na metro tak ji mám za půl hodiny i o půlnoci. Tohle není v Evropě obvyklé.


    -
    February 8, 2014 v 2.57
    Opravdu?
    Někomu více vadí mladí opilci dánští než mladí opilci čeští?

    Mně to přijde ubohé …