Psi skočili po kosti...a nejspíš se sežerou navzájem

Libor Prudký

Hašek, Onderka, Tejc a další ukázali, že sociální demokracii je potřeba vyloučit z jednání o budoucí vládě. Protože s tak nesolidním partnerem nelze vyjednávat.

Ví Hašek, Onderka, Tejc a jim podobní, co udělali? Uvědomují si, co se jim jedním rázem „povedlo“?

Především ukázali nejméně půl milionu voličům, že na ně kašlou. Že skutečně nemá smysl jít k volbám a hlavně, že nemá smysl volit sociální demokraty, protože ti je podvedou hned den po vobách. Že tedy ani sociálním demokratům nejde o lidi, ale jen a jen o své pozice, moc a výhody.

Zase potvrdili, že politika v našich poměrech je především svinstvo. Jde o snad nejsilnější možný argument podporující populisty a tudíž i o zásadní tah proti demokracii v této zemi.

Zároveň ukázali, že sociální demokracii je potřeba vyloučit z jednání o budoucí vládě. Protože s tak nesolidním partnerem nelze vyjednávat. Před volbami se sociální demokracie prezentovala jako jediná konsolidovaná politická síla v této zemi, která je schopná vyvézt společnost z krize důvěry, z politické a hodnotové krize. A zdálo se, že právem! A teď je to ona, která první tuto možnost ničí.

Současně to znamená, že šance pro levicově orientovanou vládu v této zemi klesla na bod mrazu. Možnost utváření vlastní politiky, včetně uplatňování rozvoje prostřednictvím sociálního státu, je asi pryč.

Co tu bude teď? Dlouhodobá vláda jmenovaná Zemanem, dlouhotrvající provizorium, které prospěje jen šmejdům. A samozřejmě Zemanovu egu.

O to zřejmě jde na prvním místě. Jestli Zeman za celou touto katastrofou stojí — a je to téměř jisté — pak věru prokázal, že je politik stranící levici!

Teď už je snad jasno každému, že Zeman má jedinou politickou orientaci — orientaci na sebe sama, na svůj slavomam, na přesvědčování se o vlastní genialitě. Kriste Pane, co to musí být za horu komplexů, která člověka vynese až k takové ubohosti! A k takové likvidační politice.

Jsou chvíle, kdy se komunistické doktrinářství přežívající v této společnosti projevuje zvlášť markantně. Zeman, Hašek, Onderka, Tejc a dalších těch pár z vedení sociální demokracie prokázali, že jsou stále v zajetí právě takové politiky — politiky, která je jen a jen rvačkou o kost.

Paradoxní je, že sice tihle psi skočili po kosti, ale zároveň se jí tím skutkem na hony vzdálili. Kost — pokud ji připustíme a tahle klaka v sociální demokracie jistě ano — jim byla mnohem blíž před jejich pučem. Co jim teď zbývá? Doufejme, že jen to, aby se požrali mezi sebou.

    Diskuse
    Ano, je to poměrně smutná záležitost.
    Sobotka na socdemácké poměry projel volby (otázka je, jestli původní nároky nejsou v současnosti už dávno přestřelené), i když v nich nakonec vyhrál.
    A Hašek se vrhl nechutně hladově po moci, aniž si vůbec uvědomil její tíži - Čulík to na BL řekl naprosto jasně - zaútočit den po vyhraných volbách na předsedu strany (ať už je vnitrostranické zklamání jakékoliv), navíc v tak tekuté době, to opravdu svět neviděl - čistý amatérismus, který uvedl ČSSD do zcela trapné a neúnosné situace.
    A poškodí ji.
    A nejen ČSSD.
    Podle mě by měli jít z vedení oba. A fofrem.
    Hašek plně po právu, protože nepřerostl kraj a Zeman toho chladnokrevně využívá.