Jedinou alternativou k pravici je ČSSD, tvrdí iniciativa. A zve ke kroužkování

Vratislav Dostál

V úterý spustila iniciativa Volím ČSSD. A budu kroužkovat! kampaň, jejímž cílem je podpořit před sněmovními volbami sociální demokraty. Zároveň její členové veřejnost vybízejí ke kroužkování. Upozorňují, že každý volič disponuje pěti hlasy.

V úterý zahájila činnost předvolební iniciativa Volím ČSSD. A budu kroužkovat! Upozorňuje, že jedinou realistickou alternativou k pravicovým stranám jsou sociální demokraté. Nejen proto iniciativa vybízí voliče k tomu, aby doposud opoziční ČSSD preferovali. Za vznikem iniciativy stojí šéfredaktor Deníku Referendum Jakub Patočka, bývalá předsedkyně Českého helsinského výboru Anna Šabatová, filosof Erazim Kohák a zakladatelka organizace prosazující práva žen ProFem Marie Lienau.

„Jsme občanská iniciativa, která vychází z přesvědčení, že Česká republika potřebuje podstatnou změnu kurzu po sedmi letech velmi špatných pravicových vlád. Jsme také přesvědčeni, že Česká strana sociálně demokratická nyní představuje jedinou realistickou alternativu ke zdiskreditované pravici i vábničkám populistů,“ uvedla iniciativa ve svém prohlášení.

Zároveň nabádá voliče k využití preferenčních hlasů. Právě kroužkování je podle ní způsob, jak může veřejnost ovlivnit definitivní složení dolní komory. Ostatně již při volbách v roce 2010 voliči preferenční hlasování masivně využívali. Mandát tehdy nezískalo celkem čtrnáct lídrů stranických kandidátek. A ze šestapadesáti poslanců ČSSD zvolených v minulých volbách se jich do Sněmovny dostalo deset právě díky preferenčním hlasům.

Zástupci iniciativy v prohlášení zdůraznili, že ČSSD zůstává mnoho dlužná svému úmyslu posilovat zastoupení žen. Proto v každém kraji doporučují volit dvě ženy a dva muže. Mezi kandidáty, které by měli podle iniciativy voliči kroužkovat, patří například předseda ČSSD a lídr jihomoravské kandidátky Bohuslav Sobotka či hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec.

Iniciativa se explicitně hlásí k sociální demokracii ztělesňovanou například Jiřím Dienstbierem, Vladimírem Špidlou, Lubomírem Zaorálkem či Alenou Gajdůškovou a Janem Hamáčkem. „Je to sociální demokracie sociálně citlivá, ale také se zájmem o kvalitu demokracie, vzdělanost, kulturní politiku i ochranu přírody a krajiny. Je to sociální demokracie idealistická a odolná lobistům,“ vysvětlili autoři kampaně.

Ta z části reaguje na opakovaně avizovaný postoj prezidenta Miloše Zemana, podle kterého by o složení dolní komory neměli rozhodovat stranické sekretariáty, nýbrž voliči. Zároveň Zeman před časem nevyloučil, že při jmenování premiéra nepřihlédne právě k preferenčním hlasům.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a jeho první místopředseda Michal Hašek totiž kandidují ve shodném volebním obvodu, v Jihomoravském kraji. Pokud by tedy prezident svá slova dodržel, znamenalo by to, že voliči na jižní Moravě budou rozhodovat v případě celostátního úspěchu ČSSD také o jméně budoucího premiéra.

Samotný Lidový dům nicméně rozeslal krajským organizacím pokyn, dle kterého hrozí za osobní kampaň vyškrtnutí z kandidátky či dokonce ztráta členství ve straně. Pravidlem číslo jedna je, že si nesmí žádný z kandidátů sehnat peníze pro svoji osobní kampaň. A to  ani v případě, že by se jednalo o jeho vlastní zdroje. Všechny peníze, které kdo získá, musí jít na transparentní účet ČSSD.

Nejen proto se nejspíš lídři ČSSD staví k iniciativě vyhýbavě. „S touto iniciativou nesouhlasím. Měli bychom vést kampaň ve prospěch ČSSD jako celku a takovou také vedu,“ uvedl pro ČTK předseda strany Bohuslav Sobotka.

První místopředseda ČSSD Michal Hašek pak na svém facebookovém profilu uvedl, že ho iniciativa nechává klidným. „Jednak nevedeme s panem předsedou Sobotkou žádné kroužkovací dostihy, jednak jsou Jihomoravané moudří a svébytní lidé s vlastními názory, včetně toho, komu dají svůj hlas. Umělé iniciativy iniciované z pražských kaváren k tomu nepotřebují,“ napsal Hašek.

Volby do Poslanecké sněmovny se konají 25. a 26. října. Podle všech sociologických šetření je jejich favoritem právě ČSSD.

    Diskuse
    JJ
    October 1, 2013 v 21.25
    Ono je otázka, co mají dělat lidé, kteří se až tak moc nehlásí "k sociální demokracii ztělesňovanou například Jiřím Dienstbierem, Vladimírem Špidlou, Lubomírem Zaorálkem či Alenou Gajdůškovou a Janem Hamáčkem."
    Třeba proto, že k nim od Jana Hamáčka neprosáknul jediný názor na syrský konflikt, Vladimíra Špidlu si spojí hlavně s vládou, v níž seděl Pavel Němec a která si vymyslela Bezděkovu komisi (a raději zapomene na události celoevropského dosahu spojené s pádem této vlády)... A, i když jsou ochotní (se zkousnutýma zubama) uznat, že třeba soukromí exekutoři přispívají k lepší vymahatelnosti závazků, nejsou schopni pochopit, proč zaplacením "náhodně" poslané složenky vznikne nový smluvní vztah (třeba pojistná smlouva) a naproti tomu nezaplacením pojistného (za ukradené vozidlo řádně nahlášené na policii ČR) pojistná smlouva nezaniká a dva roky po krádeži musí platit jako mourovatý... A co se takový člověk dozví od stínového ministra spravedlnosti? No, já kromě pár názorů na chování pana prezidenta nic moc neslyšel...

    Jednou z možností pro běžného smrtelníka mimo výzvy a iniciativy je kroužkovat prvních pět "neposlanců" (trochu komplikované faktem, že po rozpuštění sněmovny je třeba i z Jeronýma Tejce advokát...). A nebo je lépe kroužkovat posledních pět (dost možná "nejmenší" mocichtivé deprivanty [v Koukolíkovském smyslu])?
    MK
    October 1, 2013 v 22.31
    Technická poznámka
    Ten odkaz nefunguje, musel jsem se k jeho obsahu proklikat přes html kód.
    MP
    October 1, 2013 v 23.36
    P. Janečku,
    nebuďte nespravedlivý. Americké dobrodružství v Sýrii (naštěstí nakonec nerealizované) jasně odsoudil právě L. Zaorálek. Pokud jde o J. Dienstbiera, měl na téma exekutorů skoro půlhodinovou tiskovou konferenci - dostupné na stránkách socdem a jako senátor se o zpřísnění podmínek pro exekutory už zasloužil. Dále byl Dienstbier první a jediný politik, který okamžitě a jasně odsoudil Klausovu amnestii, a to v době, kdy Zeman mlčel a Schwarzenberg, ale i Hašek (!) ji chválili atd.
    MT
    October 2, 2013 v 7.17
    Je to legitimní pomoc těm, kteří to sami voličům říci nesmějí

    Tak je to jediný způsob, jak mohou být podpořeni ti, kteří nejsou na volitelném místě, protože zvítězili vlivní matadoři (např. bývalý poslanec Chvojka od nás z Chrudimi je považován na stranách nezávislým hodnocením za třináctého nejlepšího z dvou set bývalých poslanců a nejlepšího v kraji - nicméně je na šestém, nevolitelném místě) to sami mohou dělat jen ve velmi krotkém rozsahu a vždy bez výzvy ke kroužkování sebe sama, která je zakázaná výslovně.

    Vyškrtávání z kandidátky je ale něco, k čemu se podle mého názoru bude vedení celostátní i ta krajská odhodlávat dost těžko ...

    Uvidíme ...

    PS : v tabulce iniciativy, kde jsou doporučení ke kroužkování v Pardubickém kraji, JUDr. Jan Chvojka je ...

    JJ
    October 2, 2013 v 8.53
    Pane Kolariku...
    Kazdy se vyjadrovat nemusi, ale stinovy ministr armady by mozna mohl. A klidne by mohl pripadnou imperialistickou agresi i podporit, je urcite lepsi byt pro volice citelny, nez prekvapit vsechny. A to, ze se o necem mluvi a pak to nenastane, neni duvodem k tomu, aby se o tom lide vubec nemluvili...
    Mimochodem, psal jsem o syrskem konfliktu, ktery trva dva a pul roku, ne jen o planovane intervenci...
    October 3, 2013 v 3.06
    Jedinou alternativou k pravici je ČSSD

    Jedinou alternativou k ovoci je mrkev

    Ne však všichni v ČSSD

    Ne však veškerá mrkev

    Děkují ovocnáři