GM potraviny a emocionální boj za naše zdraví
Roman BurešProdukci geneticky modifikovaných potravin provází dlouhá diskuze o jejich škodlivosti, která je často podávána jako boj racionálních vědců proti emociálním aktivistům. Na co je ale důležité se zaměřit a proč bychom v této debatě měli pokračovat?
Debata ohledně geneticky modifikovaných potravin probíhá již poměrně dlouho. Kritici převážně z řad aktivistů či laiků jsou obviňováni z protivědeckého postoje, z emotivní ignorance vůči střízlivé a racionální vědě, jejímž úkolem je nasytit hladové po celém světě. Tento argument je ale jasným dílem PR velkých GMO (geneticky modifikované organismy) společností.
GM potraviny jsou často propagovány ve spojení s velmi ambiciózními prohlášeními — že jsou bezpečné k jídlu, jsou přívětivé k životnímu prostředí, zvýší výnosy polí, sníží závislost na pesticidech a ze všeho nejčastěji, že pomohou vyřešit problém s nedostatkem potravin v rozvojových zemích. Přesně tato prohlášení donutila tým genetických inženýrů, aby GM potraviny podrobili bližšímu zkoumání. Výsledná studie vyšla 17. června a obsahuje široký výčet rizik spojených s geneticky modifikovanými potravinami. Je navíc debatním příspěvkem zcela vědecky střízlivým, čímž bere nadnárodním potravinářským koncernům vítr z plachet. „Studie ukazuje, že geneticky modifikované potraviny mají škodlivé účinky na laboratorní zvířata při zkouškách i na životní prostředí při venkovních testech. Objem použitých pesticidů se naopak zvyšuje a často i přes to nedosahují lepší úrody. Naše zpráva potvrzuje, že na světě jsou rozhodně bezpečnější a efektivnější alternativy zemědělství, jež by pomohly naplnit potřeby zvyšujícího se počtu obyvatel,“ říká ke zprávě jeden z jejích autorů Micheal Antoniou z Kings College v Londýně.
Špatné a ještě horší
http://earthopensource.org/files/pdfs/GMO_Myths_and_Truths/GMO_Myths_and_Truths_1.3.pdf
Dobrou chuť.