GM potraviny a emocionální boj za naše zdraví

Roman Bureš

Produkci geneticky modifikovaných potravin provází dlouhá diskuze o jejich škodlivosti, která je často podávána jako boj racionálních vědců proti emociálním aktivistům. Na co je ale důležité se zaměřit a proč bychom v této debatě měli pokračovat?

Debata ohledně geneticky modifikovaných potravin probíhá již poměrně dlouho. Kritici převážně z řad aktivistů či laiků jsou obviňováni z protivědeckého postoje, z emotivní ignorance vůči střízlivé a racionální vědě, jejímž úkolem je nasytit hladové po celém světě. Tento argument je ale jasným dílem PR velkých GMO (geneticky modifikované organismy) společností.

GM potraviny jsou často propagovány ve spojení s velmi ambiciózními prohlášeními — že jsou bezpečné k jídlu, jsou přívětivé k životnímu prostředí, zvýší výnosy polí, sníží závislost na pesticidech a ze všeho nejčastěji, že pomohou vyřešit problém s nedostatkem potravin v rozvojových zemích. Přesně tato prohlášení donutila tým genetických inženýrů, aby GM potraviny podrobili bližšímu zkoumání. Výsledná studie vyšla 17. června a obsahuje široký výčet rizik spojených s geneticky modifikovanými potravinami. Je navíc debatním příspěvkem zcela vědecky střízlivým, čímž bere nadnárodním potravinářským koncernům vítr z plachet. „Studie ukazuje, že geneticky modifikované potraviny mají škodlivé účinky na laboratorní zvířata při zkouškách i na životní prostředí při venkovních testech. Objem použitých pesticidů se naopak zvyšuje a často i přes to nedosahují lepší úrody. Naše zpráva potvrzuje, že na světě jsou rozhodně bezpečnější a efektivnější alternativy zemědělství, jež by pomohly naplnit potřeby zvyšujícího se počtu obyvatel,“ říká ke zprávě jeden z jejích autorů Micheal Antoniou z Kings College v Londýně.

Špatné a ještě horší

×
Diskuse
August 10, 2012 v 9.58
doplnění
Děkuji autorovi, že se vrací k poněkud opomíjenému tématu. Chci upozornit, že v prvním z uváděných článků je odkaz na obsáhlejší velmi přehledně strukturovanou studii britských a amerických odborníků:

http://earthopensource.org/files/pdfs/GMO_Myths_and_Truths/GMO_Myths_and_Truths_1.3.pdf
TT
August 10, 2012 v 12.25
Dobrou chuť přeje Unilever
Je třeba si uvědomi, že mnoho světových výrobců odmítá nejen značit výrobky, ale ani se neptá svých dodavatelů, zda je zásobují GM produkty. Takže až si budete kupovat něco od Unilever - Flora, Perla, Knorr, Hellmans atd. pak si budete nejspíš pochutnávat na GMO.

Dobrou chuť.