Zakážeme konečně kouření v restauracích a kavárnách?

Petr Kolman

Česká legislativa je oproti jiným evropským zemím nesmyslně prokuřácká. Nekuřáků je navíc v ČR výrazná většina. Přesto nemohou chodit do restaurací, aniž by byli vystaveni zhoubným důsledkům pasivního kouření.

Svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého. Toto proslulé motto dnes znají snad i středoškoláci, ale našim kuřákům, praktikujícím svůj zlozvyk na veřejnosti, stále nic neříká. Pokud se někdo snaží navrhnout omezení kouření na veřejnosti, tak je hned perfidně označen jako nepřítel svobody (nebo za komunistu), kde je však svoboda nekuřáků?

Podle údajů České koalice proti tabáku (ČKPT) nemoci způsobené kouřením tabákových produktů každý rok zapříčiní jen v Česku 18 000 úmrtí. Avšak nemusíte být přímo kuřákem, i tak se vám cigarety, respektive jejich kouř, mohou stát osudnými. V ČR každoročně zmaří pasivní kouření více než patnáct set lidských životů! Tedy kvůli nešvaru jiných definitivně ukončí svou životní pouť na 1500 nevinných nekuřáků. Pozor, v důsledku pasivního kouření zemře téměř dvojnásobný počet lidí, než kolik jich je obětí automobilových nehod na silnicích. Pasivní kouření, podle lékařů z ČKPT, způsobuje stejné nemoci jako kouření aktivní, tedy především kardiovaskulární, nádorová a chronická plicní onemocnění.

×
Diskuse
MT
April 13, 2012 v 15.07

Nemám pocit, že by se také v Rakousku a Polsku mohlo kouřit v restauraci jinde než pod širým nebem.

Pro zákaz kouření pod širým nebem žádný z argumentů, které padly v tomto článku neuznávám.

A zakazovat kouřit v restauraci pod širým nebem skutečně považuji za obludné řádění těch, co Vám chtějí zasahovat do života v rozsahu větším než nutném a kteří vědí lépe než Vy, co je pro Vás dobré ...

Těmto lidem bychom se měli vzepřít dřív než bude pozdě.

Myslím, že by se to kouření mohlo nechat tam, kde jsou schopni tu kuřáckou část opravdu efektivně oddělit, a zároveň např. předepsat, jak velká část celkového prostoru to musí být, apod. Mohly by ostatně existovat nějaké kuřárny.

MT
April 14, 2012 v 9.00

... s tím bych plně souhlasil UVNITŘ ...

ale tento přístup nepotřebujeme u kouření v zahrádkách u restaurace - tam stačí, že určitá část bude nekuřácká, aniž by se muselo cokoli oddělovat - stačí určitá vzdálenost jako bariéra.

A celkem všichni uznávali za socíku nekouření v době oběda, případně večeře (to už méně - na pivko s cigárkem se chodí spíš večer, ostatně i v Anglii se říká, že gentleman alkohol před - myslím - 19 hod. - NEEE
MN
April 14, 2012 v 12.16
Třeboň - město lázní a cykloturistiky
a restaurace (a že jich je hodně - přes 40) jsou všechny kuřácké (kromě dvou, teré jsou v objektu lázní, dál od centra). A pokud existuje "stavebně oddělená" část pro nekuřáky, bývá také oddělena od obsluhy resp. se jedná o místnosti bez oken, malé či jinak podřadné. Zahraniční návštěvníci jsou zřejmě šokováni (pokud si ovšem nepřijeli do Třeboně zakouřit). Však také jich v poslední době ubývá. Novější restaurace jsou obvykle vybaveny účinnou ventilací (to je hlavní obrana majitelů před kritiky), nicméně tato nucená ventilace (či otevřené dveře) nevytváří příjemnou pohodu. Zřejmě hostinští uvažují tak, že kuřáci do nekuřáckých prostor nepřijdou, ale nekuřáci to mezi kuřáky nakonec nějak vydrží, zvlášť když jim nic jiného nezbývá. A jelikož naše vláda a parlament jsou úkolované výhradně podnikateli, jsme tam, kde jsme. Je to přesně o té svobodě jednoho, která by měla končit tam, kde začíná svoboda druhého. Bohužel cigaretový dým se rozplývá do nekonečna.
Důvodů k emigraci přibývá každým dnem...
JH
April 14, 2012 v 16.59
Tak pozor, neemigrujte do Švýcarska,
tady by vás zřejmě nemile překvapilo povolené kouření na otevřených zastávkách hromadné dopravy :( I když je pravda, že když jdu ráno na vlak, kouří tam zpravidla maximálně jeden až tři lidi, takže není problém si stoupnout jinam. Možná je to i tím, že krabička cigaret stojí od 7.5 franků nahoru :-)
Na druhou stranu, restaurace jsou vesměs nekuřácké. Jako Čechovi mi to připadá mírně paradoxní...