Chalupa chce méně recyklovat a více odpadky pálit, upozorňují ekologové

Vratislav Dostál

Ministr životního prostředí varuje před narůstajícím množstvím komunálních odpadů a jejich nízkou recyklací. Současně ale podle ekologů ve vládním materiálu jako řešení navrhuje, aby země méně recyklovala a více odpadky pálila.

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa z ODS varuje před narůstajícím množstvím odpadů. Upozorňuje na to ve zprávě, kterou má tento týden ve středu projednat kabinet Petra Nečase. Chalupa současně navrhuje, aby země méně recyklovala a více odpadky pálila.

Podle Hnutí DUHA přitom ministři plánovali, že Česká republika dosáhne padesátiprocentní míry recyklace, tedy úrovně, kde Německo nebo Rakousko byly před deseti lety. Nyní ale Chalupa navrhuje recyklační plány seškrtat a namísto toho stavět obří spalovny odpadků.

Podle Ivo Kropáčka z Hnutí DUHA jde o naprosté fiasko. „Recyklujeme pouhou čtvrtinu komunálních odpadů. Česká recyklace kulhá daleko za úspěšnými evropskými státy, například belgické Vlámsko třídí přes sedmdesát procent,“ uvedl ekolog v tiskovém prohlášení

Podle něj Chalupa tvrdí, že přes veškerá opatření a údajnou úspěšnou podporu tříděného sběru se recyklaci nedaří rozhýbat. „Obratem ale přiznává, že skoro všechna chystaná opatření zatím zůstala jenom na papíře. Včetně léta slibovaného nového zákona o odpadech,“ dodal Kropáček.

Zpráva o plnění vládního desetiletého plánu nakládání s odpady totiž varuje, že drtivá většina (76 %) komunálního odpadu se nadále skládkuje nebo pálí. Míra recyklace se tak již třetím rokem pohybuje kolem pouhých 24 %. Tomáš Chalupa ale namísto toho aby třídění usnadnil, chce naopak podle ekologů omezit recyklaci a „suroviny sypat do zbytečných, drahých a špinavých spaloven.“

„Ministr Chalupa by měl raději v novém zákoně zajistit, aby se recyklace vyplácela a aby třídit odpad bylo nejen správné, ale také stejně snadné jako jej sypat do popelnice. Hlavně by měl do nového zákona o odpadech vložit takzvanou recyklační slevu pro obce, které hodně recyklují,“ vysvětlil Kropáček.

V České republice se každoročně uloží na skládky nebo se spálí recyklovatelné materiály za 3 miliardy korun. Zvláště špatná je přitom podle Hnutí DUHA situace u takzvaných bioodpadů, tedy zbytků z kuchyně nebo trávy a listí ze zahrad. Třídit je lze pouze v několika málo obcích a městech.

Hnutí DUHA prosazuje, aby třídit komunální odpad bylo stejně snadné jako jej sypat do popelnice. Proto navrhlo takzvanou recyklační slevu. Ta by podle ekologů motivovala radnice, aby domácnostem usnadnily třídění tak, že třídit odpad bude nejen správné, nýbrž také snadné.

    Diskuse
    February 22, 2012 v 1.09
    Belgické Vlámsko
    Ze zkušenosti trochu vidím do systému třídění odpadu v Belgii, jak Vlámsku, tak Valonii. Osobně nedoporučuju moc ten belgický model vychvalovat tak jak je. Něco je fajn, něco moc ne. Pár postřehů:

    Systém třídění alespoň v Lutychu (Liège), tj. ve Valonii, ve východní části země, vypadá tak, že občané za standardní poplatek na odpad dostanou omezené množství žlutých pytlů na komunální odpad (netříděný), s tím, že když za rok vygenerují odpadu méně, město lidi nějak odmění, že v první řadě zbytečně tolik odpadu neprodukují. Pokud je tomu naopak, musí si občané další pytle přikupovat. Dál se do jiných barev pytlů hází (A) směs PMC (PET lahve + plechovky + nápojové kartony "tetrapaky"), (B) papír, (C) sklo. Dál si mohou občané vyzvednout kompostéry na bioodpad, aby o půlku zmenšili objem věcí vyhazovaných do žlutých pytlů. Za tříděné odpady se už nic víc neplatí, ale pokud člověk do modrého pytle (PMC) bude házet to co tam nepatří, může dostat pokutu.
    Tohle je celkem fajn systém, zásadní problém ale spatřuji ve způsobu, jak se odpad odváží. Vzhledem k tomu, že jednotlivé pytle na tříděný odpad má každá domácnost, a neexistují tu společné kontejnery někde na rohu ulice, jsou stanoveny přesné dny, kdy bude tou kterou ulicí projíždět vůz sbírající odpad, a občané mají večer předtím pytle nechat venku na ulici. Někteří nerespektují, že to tam nemají dávat dřív, někteří zapomenou atd., v každém případě výsledek je takový, že celý týden je minimálně někde ve městě včetně centra řada ulic, kde se nedá pořádně chodit po chodnících, protože se tam všude povalují pytle všech možných barev, spousta odpadu ležícího i mimo tyto pytle (papírové kartony) atd. K tomu všemu se přidává pravidelný svoz nebezpečného odpadu jednou do měsíce. Výsledek je neustálý s prominutím bordel v ulicích. To všechno jen proto, že pro občany je asi pohodlnější a "jednodušší" to dělat takto než ty tříděné odpady jak je zvykem v ČR nosit někam ke společnému kontejneru...

    No a pokud jde o Vlámsko, znám to tam jen z tamějšího "venkova". Pokud se tamější obyvatelé domnívají, že tím 70% recyklováním jsou k přírodě šetrnější než Češi, co třídí jen 25 %, tak je to hrubá chyba. (Ekologogická stopa průměrného obyvatele Flander bude vyšší než Čecha, na venkově je míra využití půdy k zemědělským účelům (zahrady!) a tedy částečné soběstačnosti podstatně nižší než na českém venkově a maloměstech, supermarkety se předhánějí v tom, v kolika vrstvách obalu budou jednotlivé výrobky zabaleny, vyhazuje se spousta věcí, co je ještě v pohodě atd.)

    Procento tříděného odpadu je ukazatel, co nemá sám o sobě skoro žádnou praktickou hodnotu. Celkový indikátor jako je ekologická stopa už ano.

    Je to jako bavit se o tom, že průměrné české auto je 14 let staré a to je zlé, neekologické, měli bychom všechno starší 7 let sešrotovat a pořídit si nová ekologická auta.(http://biom.cz/cz/odborne-clanky/velky-co2-podvod)