Ekologové: než navýšíte poplatky za odpad, usnadněte třídění

Vratislav Dostál

Vláda Petra Nečase pravděpodobně podpoří předlohu, která od příštího roku zvyšuje poplatek za komunální odpad až o sto procent. Podle Hnutí DUHA by ale nejprve měli vláda i poslanci schválit nový zákon o odpadech, který domácnostem usnadní jeho třídění.

Koaliční vláda Petra Nečase patrně podpoří předlohu podanou poslanci TOP 09, která zvyšuje od příštího roku poplatek za komunální odpad až o 100 procent. Obce by tak mohly stanovit až tisícikorunovou platbu za rok.

Před zvyšováním poplatků za popelnice by ale podle Hnutí DUHA měli nejprve vláda i poslanci měli schválit nový zákon o odpadech, který domácnostem usnadní třídění odpadu.

„Pokud poslanci chtějí zvyšovat poplatky za popelnice, měli by zároveň schválit nový zákon o odpadech, který domácnostem razantně usnadní třídění odpadu. Lidé musí mít možnost, aby tříděním snížili částku, kterou za popelnice platí. Množství odpadů roste a recyklace klesá. Přitom Německo, Nizozemsko nebo Belgie recyklují několikanásobně více než my. Nový zákon musí zajistit, aby se recyklace vyplácela a třídit odpad bylo nejen správné, ale stejně snadné jako jej sypat do popelnice,“ uvedl Ivo Kropáček z Hnutí DUHA.

Předkladatelé novely zvýšení částky odůvodňují stejně tím, že devět let nerostla. Autoři předlohy navíc tvrdí, že obce na likvidaci odpadů dlouhodobě doplácejí.

Poplatek má dvě složky. První, která je 250 korun ročně, by měla zůstat stejná. Druhou stanovují obce na základě skutečných nákladů na sběr a svoz netříděného odpadu. Ta se má zvýšit ze současných až 250 korun na maximálně 750 korun ročně.

Hnutí DUHA se ale domnívá, že by se měly poplatky zároveň změnit tak, aby lidé platili za množství odpadků, které vyhodí do popelnice, nikoli pouze podle počtu osob v domácnosti.

„Takové pravidlo — které rodinám umožní, aby si tříděním samy snížily částku, kterou hradí — nyní platí jen v několika městech, například v Praze, nebo Dvoře Králové nad Labem,“ doplnili si ekologové.

Domácnosti navíc podle Hnutí DUHA potřebují nový zákon o odpadech, který zajistí, aby třídit bylo nejen správné, ale také snadné.

„Rodiny hlavně musí mít možnost třídit takzvané bioodpady — například zbytky z kuchyně nebo trávu a listí ze zahrad —, které ve většině českých měst a obcí nelze separovat,“ připomínají ekologové.

Úhradu za odpad by podle novely museli nově platit například i cizinci s dlouhodobým pobytem v České republice nebo vlastníci takzvaných apartmánů, které často slouží k rekreaci či k pronájmu, avšak nikdo v nich není trvale přihlášen.

Z vlády se předloha vrátí zpět do Poslanecké sněmovny, která o ní rozhodne. Opozice už avizovala, že pro ni hlasovat nebude.

    Diskuse
    June 2, 2011 v 13.47
    Poplatek za dovoz odpadu
    je prakticky "daň z hlavy", tak jak ji zavedla premiérka Thatcherová svého času ve Velké Británii, protože nezohledňuje jestli někdo má odpadu hodně a někdo málo. Bylo by ale například v Brně k něčemu třídění odpadu (kromě skla a snad i papíru), když se domovní odpad tak jako tak vozí všechen do městské spalovny, kde se spaluje společně?
    June 2, 2011 v 15.21
    Podle toho, co jsem se dozvěděl, když jsem se o brněnskou situaci před lety (ještě za minulé koalice) zajímal, je to otázka poptávky na trhu. Například o PETkovou drť či papírové kartony dnes není takový zájem, jako byl řekněme v roce 2007, a tak se příslušný materiál ze směsného odpadu nevybírá. To, co se vyhodí do kontejnerů na tříděný odpad, ale ve spalovně ani teď nekončí. Každá radnice městské části si přitom může objednat kontejnerů na příslušné druhy odpadů, kolik chce. Dodat je, spravovat a zajišťovat vyvážku není podle slov někdejšího náměstka primátora za zelené (Martina Andera) problém. Na rozdíl od předchozích let však za vytříděný odpad dnes nedostávají radnice žádné velké peníze, a tak se většině z nich do budování komplexních systému sběru odpadu, určeného k recyklaci, nechce. To je prý také důvod, proč se v Brně nedají téměř najít kontejnery na krabice od mléka, nebo na hliník, přestože v jiných daleko menších městech na jižní Moravě anebo například ve východních Čechách jsou.