O volbě příštího prezidenta jasno není, o některých kandidátech už ale ano

Vratislav Dostál

Zatímco největší parlamentní strany hledají shodu na podobě přímé volby prezidenta jen těžko, jejich politici již v médiích spekulují o svých prezidentských kandidátech. Patří mezi ně Karel Schwarzenberg, Přemysl Sobotka či Pavel Rychetský.

Ve stejný čas, kdy vrcholí vyjednávání nejsilnějších politckých stran o podobě přímé volby prezidenta, hovoří politici o svých kandidátech, jež jsou podle nich těmi optimálními nástupci Václava Klause.

Podle předsedy poslaneckého klubu TOP 09 Petra Gazdíka takovým kandidátem je Karel Schwarzenberg. Podle pondělního vydání Mf Dnes pak sociální demokraté diskutují o tom, kterak se pokusí ke kandidatuře přemluvit předsedu Ústavního soudu Pavla Rychetského. A úmysl kandidovat na prezidenta již v pátek oficiálně ohlásil místopředseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS.

Sobotka požádal o podporu své kandidatury v rámci občanské demokracie na místním sněmu strany v Liberci. Záměrem usilovat o místo po Václavu Klausovi se nicméně netajil už dříve. O nominaci by podle všeho mohl v rámci strany soupeřit s předsedkyní sněmovny Miroslavou Němcovou, která už také dala najevo ochotu kandidovat.

„V záplavě jiných voleb obdržel největší potlesk, nikdo nebyl proti," uvedl pro ČTK účastník sněmu, europoslanec ODS Edvard Kožušník. Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík pak v rozhovoru pro sobotní vydání deníku Právo uvedl, že jasným kadidátem na prezidenta je pro jeho stranu předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Gazdík současně uvedl, že TOP 09 podpoří přímou volbu hlavy státu, ať bude se změnami pravomocí prezidenta, či bez nich. „Náš kandidát na Hrad je jasný a je jím Karel Schwarzenberg. On to zatím nepotvrdil, logicky vyčkává a oznámí svou kandidaturu, až se bude vědět, zda se bude volit přímo," řekl deníku Gazdík.

A taktéž sociální demokraté již uvažují o svém kandidátovi pro blížící se prezidentské volby. Alespoň to píše pondělní vydání deníku Mf Dnes, podle kterého se v nejužším vedení nejsilnější opoziční strany diskutuje o tom, že by strana přemluvila ke kandidatuře na českého prezidenta současného předsedu Ústavního soudu Pavla Rychetského.

Rychetskému totiž mandát soudce vyprší v roce 2013, kdy přijde na řadu i prezidentská volba. I když jím přestane být až o pár měsíců později, než se prezident bude volit, Ústavní soud by mohl opustit ještě před volbou, píše MfD.

„Samozřejmě se neoficiálně debatují různá jména. Pavel Rychetský si v čele Ústavního soudu vydobyl značné renomé. Určitě to je jedno ze jmen, o kterém se musí velmi vážně uvažovat," potvrdil listu David Rath. Rath prý není sám, kdo Rychetského zmínil. „Pavel Rychetský by byl dobrým kandidátem do nepřímé volby," cituje Mf Dnes údajně dobře informovaný zdroj z ČSSD.

„O ničem takovém nevím a neuvažuji," uvedl nicméně pro list sám Rychetský. Na další dotazy, zda zarazí i debaty na toto téma v ČSSD, či zda by v budoucnu svůj postoj mohl přehodnotit, však už listu neodpověděl. O Rychetském jako o kandidátovi na prezidenta se mluvilo už v letech 2003 a 2008, tehdy to nakonec odmítl kvůli obavě ze ztráty soukromí, připomíná Mf Dnes.

Klausův nástupce se bude volit na počátku roku 2013. Dosud nicméně není jasné, jakým způsobem bude zvolen. Poslanci přitom minulý týden odstartovali proces schvalování vládního návrhu ústavní novely na zavedení přímé volby prezidenta.

Prosazení přímé volby bude na uspokojení požadavků opoziční ČSSD, která chce úpravy prezidentských kompetencí. Pokud se nakonec politici během příštího roku nedohodnou, Klausova nástupce by opět vybírat zákonodárný sbor.

Další informace:

Českénoviny.cz Sobotka (ODS) oficiálně ohlásil úmysl kandidovat na prezidenta

Českénoviny.cz Gazdík: Jasným kandidátem TOP 09 na prezidenta je Schwarzenberg

Českénoviny.cz ČSSD uvažuje o Rychetského kandidatuře na prezidenta

    Diskuse
    September 26, 2011 v 20.44
    Rychetský for prezident!
    by mohl být dobrým kandidátem sociální demokracie. Je to jeden z mála politiků, který se otevřeně a veřejně dokázal od počátku a kriticky stavět ke Klausově politice. Pokud si dobře pamatuji tak jako jediný veřejně a poučeně vystoupil v roce 1991 s kritikou Klausova tvrzení, že nelze rozlišit čisté a špinavé peníze a navrhl praktický postup, jak to právně ošetřit při probíhající privatizaci. Díky ústavnímu soudu nežijeme v Klausistánu, protože i řada politiků ČSSD a ještě spíše KSČM Klausovi podléhala a podléhá.
    September 27, 2011 v 17.27
    TZ Pavla Rychetského
    Pavel Rychetský vydal s údajným ohledem na neustálé dotazy novinářů, týkající se případné jeho kandidatury na funkci prezidenta republiky v roce 2013 tiskové prohlášení:

    „Uchazečů, kteří se sami hlásí o prezidentskou funkci, je již tolik, že je z nich tlačenice. Nehodlám se k nim přidávat a jejich řady rozšiřovat. Ve své ústavní funkci, kterou nyní zastávám, navíc nepovažuji za vhodné takovou kandidaturu ohlašovat nebo se k ní vyjadřovat anebo se dokonce angažovat v oblasti politiky.“
    September 28, 2011 v 0.41
    uchazečů je sice hodně, ale
    z těch, o kterých jsem slyšel, je Pavel Rychetský nejlepší! To, že se ke kandidatuře zatím oficiálně nehlásí a nijak se v této věci neangažuje, mluví opět pro něj. Když občané viděli, jak se Klaus do funkce prezidenta hrnul a třásl se na ni, měli zpozornět! Bohužel se tak nestalo a nyní neseme důsledky této chyby. Jsem přesvědčen, že Rychetský by mohl být mnohem lepším prezidentem než Klaus!
    JG
    September 28, 2011 v 14.48
    Pane Šimso, mnohem lepším prezidentem než Klaus by byl i Schwarzenberg, který díky spavé nemoci nenablábolí tolik očividných nesmyslů (jako třeba ty dnešní) a když, tak mu aspoň není rozumět. Ale není mi jasné - jak mohli podle vás občané volbě Klause zabránit?
    P. S. Bohužel Klausův fanklub je dosud poměrně silný, takže by možná nebyl bez šance ani v přímé volbě...
    September 28, 2011 v 16.13
    jedině důraznými nesouhlasy a protesty,
    protože byl volen poslanci a senátory. Zpětně samozřejmě nic měnit nelze a naše veřejnost je stále ještě dost pasivní. S tím fanklubem máte bohužel pravdu, proto jsem taky psal, že bez ústavního soudu bychom už žili v Klausistánu. Ale třeba s něčím novým přijde dnes vzniklá iniciativa: Z.L.O.S.T.
    September 28, 2011 v 16.17
    Z.L.O.S.T.
    Viz www.prazskeforum.cz/petice
    JG
    September 29, 2011 v 13.36
    Pražské fórum jsem neznal, děkuji za odkaz - petice je vtipná.