Střelec z Norska půjde na měsíc do izolace, měl prý komplice

Petr Jedlička

Norský soud v pondělí rozhodl, že Anders Breivik, jenž nese odpovědnost za smrt nejméně 68 sociálnědemokratických mládežníků, bude internován na samotce. Větší pozornost médií si ale získalo nové Breivikovo prohlášení, že na útocích spolupracoval se „dvěma buňkami“.

Dvaatřicetiletý Nor Anders Behring Breivik, který se přiznal k provedení obou pátečních útoků, a tím i odpovědnosti za smrt nejméně 76 lidí, stráví nejméně čtyři týdny v úplné izolaci. Nebude moci dostávat žádné dopisy ani přijímat návštěvy, s výjimkou svého právníka. V pondělí o tom rozhodl norský soudce Kim Heger s tím, že přísná internace může být prodloužena až na dva měsíce. Po tuto dobu bude Breivik ve vazbě.

První slyšení v Breivikově případu se konalo s vyloučením veřejnosti. Zadržený dle soudce přiznal, že oba útoky spáchal; vinen zločiny, z nichž se bude zodpovídat, se ale prý v plné míře necítí.

Také před soudem se Breivik údajně hájil svým motivem - snahou „zachránit Evropu před muslimskými přistěhovalci“. Výslovně přitom vinil sociální demokraty (dnes v Norsku vládnoucí), že nesou za „dovoz muslimů do Evropy“ odpovědnost.

Breivik prý u soudu rovněž uvedl, že na útocích spolupracoval se dvěma (teroristickými) buňkami. To by v případu znamenalo obrat. Během policejních výslechů totiž tvrdil, že jednal sám.

Norská policie nyní dle slov svých mluvčích nová zjištění prošetřuje.

Konkrétní obvinění budou zadrženému sdělena v celku až po skončení vyšetřování, tedy za několik dnů či týdnů. Za spáchané činy mu podle norského práva hrozí 21 (resp. mimořádných 26) let vězení. Některá média přinesla v minulých dnech titulky, dle kterých Norové požadují pro Breivika trest smrti; ve vlastních zprávách však jejich autoři odkazují spíše jen na popularitu tematických skupin na sociální síti Facebook.

Myšlenky člověka, který sám sebe na svých facebookových stránkách označil za „nacionalistu“ a „konzervativce“ (přičemž dle policejního vyšetřovatele jde o „křesťanského fundamentalistu“), se mezitím šíří internetem v podobě 1500stránkového svazku Breivikových textů, myšlenek a záznamů deníkového typu.

Profilové souhrny z BBC a AFP ukazují, že Breivik se vnímal jako bojovník za kulturní očistu Evropy, a to od „barbarských přistěhovalců“, „kulturních marxistů“ a „multikulturalistických vlastizrádců“, kteří dle jeho mínění vedou kontinent do záhuby. Do posledních dvou skupin řadil i současného norského premiéra Stoltenberga a jeho Norskou dělnickou stranu (sociální demokracii).

Právě u Stoltenbergovy kanceláře v Oslu vybuchla v pátek odpoledne bomba a právě na táboře mládežnické sekce strany postřílel později Breivik tolik lidí.

Podrobně o útocích

Počet obětí pátečních útoků vzrostl během soboty a neděle na 93. Podle pondělního vyjádření norských úřadů však bylo toto číslo nepřesné.  V táboře sociálnědemokratických mládežníků na ostrůvku Utøya bylo ve skutečnosti zabito 68 lidí. Při výbuchu nálože v Oslu jich zahynulo osm. Celkový počet obětí je tedy zatím 76. Dalších 18 je ale stále v ohrožení života.

Útok na ostrově spáchal prokazatelně sám Breivik — právě on se na místo dopravil v převleku za policistu, vyzval účastníky tábora, aby se shromáždili, a poté začal do mládežníků střílet z automatické pušky. Zásahová jednotka dorazila na ostrov až hodinu po začátku střelby, protože neměla k dispozici transportní helikoptéru, ale jen nedobře udržovaný člun. Breivik se policii údajně sám vzdal.

Dosud objevení mrtví byli nalezeni v mělké vodě a v okolním lesíku; obětí bude však nejspíše více, neboť část shromážděných se snažila střelci uplavat po jezeře a někteří zřejmě utonuli. Norská policie nyní jezero prohledává s pomocí miniponorek.

Letního tábora Norské dělnické strany se účastnilo 560 náctiletých. Bylo plánováno, že je v sobotu navštíví právě premiér Stoltenberg.

Podle informací z nedělního odpoledne provedla norská policie v rezidenční čtvrti v Oslu razii, při které chtěla údajně dopadnout další osoby na případ napojené. Všech šest zadržených ale později propustila.

K odpovědnosti za bombový útok se původně přihlásila neznámá teroristická organizace Pomocníci světového džihádu. Islamistická stopa se však postupně ukázala jako falešná.

Nekonfliktní a upravený

Zmíněný soubor Breivikových myšlenek a zápisků nese název „2083 — Evropská deklarace nezávislosti“ a je podepsán pseudonymem Andrew Berwick. Autor jej prý psal devět let, dle podrobnějších analýz však převzal celé pasáže textu od jiných pisatelů.

Současnost je v tomto souboru vnímána jako první fáze „evropské občanské války“, jež trvá od roku 1999 a skončí v roce 2030, až bude evropské obyvatelstvo tvořit 15 až 40 procent muslimů. V další fázi války (fázi příprav) se počet vyznavačů islámu v Evropě zvýší na 30 až 50 procent a její „původní obyvatelé“ se začnou bránit. Ke konečné fázi dojde pak podle Breivika mezi rokem 2070 a právě 2083. Tedy budou muslimové z Evropy vyhnáni, „multikulturalismus“ a „kulturní marxismus“ definitivně poraženy a jejich hlasatelé popraveni — nejprve v jedné zemi, pak i v ostatních.

České deníky během neděle rovněž upozornily, že Breivik několikrát cituje či parafrázuje Václava Klause. Děje se tak zejména v pasážích věnovaných kritice fungovaní EU.

Breivik v souboru dále popisuje svou snahu sehnat automatickou zbraň, (o což se neúspěšně pokoušel i v Praze), nákup hnojiva na bázi dusičnanu amonného (potřebného na sestrojení bomby) i vlastní fyzickou přípravu na čin (zejména posilování a konzumaci proteinových koktejlů).

Podle informací z norského bulváru Verdens Gang ho sousedé popsali jako „nekonfliktního“, „vždy upraveného hocha“, který se živil obchodováním se zeleninou a trávil nemálo času s matkou. Doma měl celkem sedm střelných zbraní, včetně pistole Glock, brokovnice a automatické pušky, kterou nakonec použil.

Breivik byl v letech 2004 až 2006 členem pravicové Strany pokroku — vlivného uskupení, které se vůči multikulturalismu vymezuje. Některá média vedou též dohady, zda a jak se angažoval mezi Svobodnými zednáři.

Další informace:

BBC News Norway gunman faces court hearing

BBC News Norway gunman profile

The Guardian Norway attacks: Sunday 24 July rolling coverage

The Guardian The news coverage of the Norway mass-killings was fact-free conjecture

RFE/RL Norway Attacks Suspect To Appear In Court

RFE/RL At Least 92 Dead After Norway Explosion, Shooting Rampage

    Diskuse
    OW
    July 23, 2011 v 8.58
    Myslím na všechny, kdo se už nevrátí domů a na jejich blízké a pozůstalé. Myslím i na ty, kdo přežili a ten prožitek si s sebou ponesou celý život.
    Prosím Vás, nevíte někdo, co je s Lukášem Krausem, zdejším autorem a diskutérem?
    Ondřej
    July 23, 2011 v 9.09
    Kdo a hlavně proč takovou hrůzu provedl? Nezměnila se studená válka mezi politickými směry v zatraceně horkou? Kdo z toho teď bude těžit? V posledních 30 letech ze všech těchto tragedií /jak samovolných, tak zinscenovaných/ dokázali vytřískat kapitál Friedmanovi Boys. Bude tomu tak i v Norsku? Bude se dařit pravdě ve vyšetřování tohoto zločinu, nebo se už chystá mediální pohádka, která vše opět zužitkuje ve prospěch finanční oligarchie? V každém případě, a nejen proto, že mám děti v tomto věku, lituji oběti a pozůstalé rodiče. Měli bychom se všichni víc snažit o to, aby už pod žádnými záminkami nedocházelo k takovýmto masakrakům, ať je to v Norsku, v Pakistánu, Iráku, prostě nikde na světě. Ona ta hrana zvoní nám.
    July 23, 2011 v 9.44
    Útočník Anders Behring Breivik
    Rád bych čtenáře DR upozornil (pokud si už nenašli sami na internetu), že Anders Behring Breivik má své heslo na Wikipedii. Je obdivovatelem Winstona Churchilla a Maxe Manuse, hrdiny norského antifašistického odboje.

    Zde je link: http://en.wikipedia.org/wiki/Anders_Behring_Breivik

    Počet obětí stále není jistý, a bohužel - číslo spíše vzrůstá. Agentura Reuters nyní uvádí 91.

    Zdroj: http://www.reuters.com/article/2011/07/23/us-norway-blast-idUSTRE76L2VI20110723
    July 23, 2011 v 9.48
    panu Wolfovi
    Zprostředkovaně vím, že se Lukáš Kraus účastní diskusí na Facebooku (potvrdit to nemohu, nemám facebookový účet). Tak snad zavítá i k nám, aby nás informoval. Věřím, že je v pořádku.
    OW
    July 23, 2011 v 9.51
    Děkuju Vám.
    Ondřej
    OW
    July 23, 2011 v 10.09
    Jen na okraj, ultrapravice nemusí být jen svastikoidně-(neo)nacistická. I u nás se fašizující směry zaštiťují druhoválečným odbojem či legionáři nebo se jimi kamuflují. Že v tom je obrovský rozpor, neřeší.

    Jenže to vše v tuto chvíli pouze spekulace. Dokud se nevyšetří, co toho člověka k vraždění vedlo, je jedinná smysluplná věc účast s těmi, na které ta hrůza dopadla.
    Ondřej
    July 23, 2011 v 10.54
    Anonymní internetové diskuse
    Je velmi poučné brodit se anonymními internetovými diskusemi, člověk se dozví o skrytých (anonymně ventilovaných) frustracích a postojích, které by dotyční pod svým jménem zřejmě neměli odvahu vyslovit.

    Tak například v diskusi pod článkem "Blonďák zabíjel na ostrově" na serveru iHNed se objevil člověk, který si říká Pozorovatel. Tento anonym dokonce norskému útočníkovi složil poklonu za "technické provedení", na které by se levičák nezmohl. Domnívám se, že to už je skutečně za hranicí lidskosti.
    AJ
    July 23, 2011 v 11.16
    Taky tu vyhlížím Lukáše Krause,
    už od včerejška.

    Dost mě to vykolejilo a vůbec nevím, co si o tom myslet. Maosvé diskuse moc nepročítám, nemám teď čas a zadruhé ta událost je tak jasná, že k tomu nelze mít jiný postoj než to odsoudit. Že se najde pár zfanatizovaných jeidnů, kteří ti budou obdivovat, mě nepřekvapuje.

    Mě by spíš zajímalo, co je za tím. Jednal sám za sebe? Nebo byl zaúkolován? Jaké to bude mít důsledky pro další vývoj v Norsku? Nebyl jeden z cílů vyvolat strach, paniku, následné represe v jednom z posledních ostrůvků evropy, kde vládl realitvní klid a pohoda (nebo si Norsko moc idelaizuju?)?

    Podaří se v souvislosti s masakrem alespoň nastavit zrcadlo primitivně antilevicovým postojům? Jsme přesvědčená o tom, že kdyby se toto stalo s opačným znaménkem (levicový fanatik by postřílel pravicovou mládež), už by se u nás v médiích množily maosvě titulky a proslovy vládnoucích politiků o nebezpečnosti levice.
    AJ
    July 23, 2011 v 11.16
    omlouvám se
    za překlepy...
    July 23, 2011 v 11.32
    Anko, osobně očekávám, že se v některých hlavách vylíhne pseudomyšlenka, že za útok může vlastně norská soc. dem., protože svou rozhazovačnou sociální a daňovou politikou, donutila zoufalého občana k tragickému činu. Ale podobné úvahy bych ponechal zatím stranou...

    Jen pro zajímavost: v Polsku byl zadržen muž, který je podezřelý z bombových útoků v Krakově: http://wyborcza.pl/1,75248,9993797,Krakow__
    Sprawca_zamachow_bombowych_ujety.html

    S norským případem to samozřejmě nijak nesouvisí, jen mě zaujal ten náhodný souběh.
    OW
    July 23, 2011 v 12.03
    Myslím, že to, co Lukáš Kraus o Norsku jako takovém říká ve starších článcích které zde má uveřejněné, opravňuje naději, že bude zájem ten teror poctivě vyšetřit.

    Co se týče těch, co se radují z takových neštěstí, asi byste je našli k jakémukoliv tématu. Od autonehody, přes požár v tržnici, kteroukoliv část příběhu Natálky K. až k tomuto zločinu. Že se někdo pokusí na tom politicky (dá se v té souvislosti ještě použít výraz "politicky"????) parazitovat, to se asi očekávat dá. Doufejme, že pokud s tím někdo přijde, tak se tím taky sám odsoudí a odhalí, co je ve skutečnosti zač.
    Ondřej
    July 23, 2011 v 16.08
    Pane Wolfe, jedna z chyb lidí, ctících základní morální kodexy, spočívá v předpokladu, že když oni nejsou schopni překročit určitou hranici, že to nejsou schopni udělat ani ti ostatní. Prostě takový předpoklad, že tohle by si snad nikdo nedovolil. A pokud ano, tak se tím znemožní. Podle mého názoru na tomto neštěstí už parazituje spousta lidí. Kdyby Murdoch mohl, byl by mezi prvními /a možná je/. A polici si to také vyloží ve svůj prospěch. Doba je taková, etické kodexy jsou zamčeny na 100 západů, vadily by Volnému trhu. A kdo je co zač, to lidé nemívají ze své hlavy, to jim přeci řekne právě bulvár.
    July 23, 2011 v 16.53
    Na sociální demokracii a jejich hodnotách vzniklo moderní Norsko. Náš model je nejlepší na světě dle všech srovnání, dle kvality života, demokracie a lidských práv. Norsko je neuvěřitelně přátelská otevřená země pro všechny lidi dobré vůle a žádný vyšinutý ultrapravicový grázl, ani místní, ani z Evropy to nikdy nezmění. Sociální demokracie a odborové hnutí budou i nadále páteří norské demokracie. Tato koncentrovaná tragédie pouze dokazuje, proti jakému zlu historicky stojíme!

    Norská tragédie je mementem pro celou Evropu, kde se začíná rozlévat plíživá hněď. Vzpomeňme třeba na vaječné útoky zfanatizovaného davu v ČR. Sociální demokracie je, byla a bude politickou a mravní silou, která je připravena čelit pravicovému extremismu, rasismu a vylučování ze společnosti.

    Politika norských soc.dem je dobrá, dobře se tu žije všem národnostem i náboženským skupinám, proto jsme a budeme trnem v oku neonacistům a všem fantatickým populistům.

    Po celém Norsku jsou vlajky na půl žerdi. V lidech je cítit obrovský smutek a odhodlání bránit naše děti a hodnoty, bránit demokracii a otevřenou společnost. Děkuji sociálním demokratům v rámci PES za soustrast a odhodlání stavět se i nadále po celé Evropě hnědému pravicovému rasismu, extremismu a intoleranci. Neprojdou přátelé!

    July 23, 2011 v 16.59
    útočník spolupracoval s ultrkonzervativní vídeňskou školou, na útok se připravoval několik let, byl stoupencem druhé největší pravicové politické strany v Norsku /FrP....a vedl jejich mládežnickou organizaci v Oslu...vůbec nešlo o nějaký "amok", jak referují třeba novinky.cz, ale chladný kalkul
    OW
    July 23, 2011 v 17.56
    Pane Krausi,
    děkuji za Vaše slova. Máte pravdu ve všem, co říkáte o "plíživé hnědi". Taky jsem přesvědčený, že to nebyl"amok", ale promyšlený čin.
    Prosím Vás, tlumočte účast i přání útěchy, síly a vzájemnosti i odsud. Věřím, že i tady mnoho lidí, ať už těch co se scházejí kolem Referenda nebo třeba z jiných oblastí společnosti je aspoň v duchu se všemi lidmi v Norsku, na které ta hrůza dopadla.
    Důvěřuji, že přátelství v norské společnosti, přátelství norských lidí jim i Vám teď bude tím nejlepším lékem i další cestou.
    Ondřej
    DS
    July 23, 2011 v 19.07
    je to zvláštní, nikdo z těch mladých lidí,
    zvláště mladíků či mužů, nešli proti teroristovi zblízka ,neobklopila ho,nechovali se jako muži tak, aby 4,5,6 z nich sice zemřelo, ale zachránilo ty ostatní....výchova k přežití nám asi chybí / když už se stane tak hrozná věc.....
    AJ
    July 23, 2011 v 19.30
    Pane Sekanino,
    jak se obklopuje někdo, kdo kolem sebe střílí plošně samopalem? To by mě zajímalo.
    July 23, 2011 v 19.32
    Pod sebezáchovy velí vzít nohy na ramena. To je přírodou daná výchova k přežití. Obvzlášť u dětí. Jen v amerických filmech je to jinak, ale asi je v Norsku moc nedávají. Co však napsal pan Kraus je dost alarmující, vycházeli jsme zatím z toho, že útočník byl v amoku, pokud však šlo skutečně o dlouho připravovaný útok a v pozadí mohou být další lidé, vše je jinak. Je to dost horší.
    OW
    July 23, 2011 v 19.34
    Pane Sekanino, kde berete tu jistotu, že byste se zachoval v obdobné situaci tak, jak tady z povzdálí radíte?
    Na místě by zde spíš bylo trochu taktu.
    Ondřej
    DS
    July 23, 2011 v 19.40
    Vážený pane Wolf, jen ze zkušenosti,
    avšak, musím po pravdě napsat, že za a) mi nebylo 17let a za b) dopředu nikdy nevím....jistotu tedy vůbec žádnou...jen mne to napadlo...a jistě jsem se obětí a jejich blízkých nechtěl dotknout.
    DS
    July 23, 2011 v 19.42
    važená paní/slečno Jančaříková
    Rychle !
    Ale , prosím, neberte to špatně, jenom konstatace se smutkem k zemřelým a pozůstalým.
    DS
    July 23, 2011 v 19.43
    važená paní/slečno Jančaříková
    Rychle !
    Ale , prosím, neberte to špatně, jenom konstatace se smutkem k zemřelým a pozůstalým.
    DS
    July 23, 2011 v 19.45
    Vážený pane Ševčík(u) , máte pravdu :
    pud sebezáchovy velí utéci : já se ptal, co stalo s nepudy, tedy tou slavnou kulturní slupkou, nebo jestli chcete etikou ?
    DS
    July 23, 2011 v 19.49
    Vážený Pane Krausi , Váš model je nejlepší na světě ?
    GRATULUJI !
    A napište zase něco zábavného ...a prosím něco nejlepšího NA SVĚTĚ !
    Děkuji
    P.S.: třeba vysvětlení pozůstalým, že vrah nebyl opravdový Nor , ale divný , jiný Nor ve spolupráci s cizími mocnostmi ..doporučuji Izrael, židy a Mossad...
    MT
    July 23, 2011 v 19.51

    Že to nebyl amok a že šlo o pravicového mládežnického organizovaného aktivistl a funkcionáře a současně obdivovatele hrdinů protihitlerovského odboje a Churchilla je dost děsivá zpráva.

    Musím přiznat, že poté, co jsem jí vstřebal, mě na okamžik zachvátila (předtím ne, když jsem věřil na amok) zuřivost a touha po vytvoření levicových komand po sionistickém vzoru a touha po "vráceném úderu" ...

    ... naštěstí pominula ...

    ... protože takto se roztáčí kolo nekonečného vracení úderů"

    ale co když se to stane po druhé, potřetí ...


    Nyní ale nezbývá než

    "We are all Norwegians"

    a

    NO PASARAN ....


    July 23, 2011 v 20.55
    účast
    Rád bych vyjádřil prostřednictvím pana Lukáše Krause účast Norům, jichž si velmi vážím a přeji mu i Norům, aby dokázali udržet otevřenou sociálně demokratickou zemi. V USA bohužel 11.září přivedlo Ameriku do náruče G.Bushovi mladšímu, proto bych Norům přál, aby se jim nestalo něco podobného - o tohle totiž často těmto tzv. "radikálům" jde - terorem vyvolat strach a lidi nahnat do náruče ultrapravice.
    FO
    July 23, 2011 v 22.07
    účast
    Připojuji se k panu Šimsovi. Jen by mě zajímalo, zda a spíš jak zřetelně se z našich médií dozvíme, že v případě útočníka šlo o stoupence krajní pravice a v případě obětí o mládež sociální demokracie.
    Snad, ale říkám snad, tato událost přiměje některé stoupence pravice k zamyšlení.
    FO
    July 23, 2011 v 22.10
    paní Jančaříková,
    díky za Vaši odpověď či spíše otázku panu Sekaninovi. Nějak mě lidsky moc potěšila, uprostřed vší té hrůzy.
    AJ
    July 23, 2011 v 23.11
    Mně to od pana Sekaniny
    přijde jako nevhodná ironie. Včetně té odpovědi, že "rychle".

    Nejvěřím, že někdo může vážně vytknout dětem mezi 14 - 19 lety (fakt děti), do kterých začne zčista jasna převlečený policista z pódia pálit samopalem, že nebyly schopné pohotově ala james bond reagovat.

    Že v tom chaosu a šílené hrůze nedomluvilo pár neozbrojených chlapců střelhbitě sehranými gesty na společném bleskovém útoku na střelce mejaícího kolem sebe kulky ze samopalu.

    To snad musí být vtip, nebo nevím. S tím by meli problém i vojáci či trénovaní muži.

    navíc - není to trochu kontradiktorní se sociálně demokratikcým duchem? Požadovat od sympatizující mládeže, aby zvládala bojové manévry? To už si rovnou můžme najmout školení u hnědých bojůvek.
    FO
    July 23, 2011 v 23.54
    Máte pravdu,
    byla to nejapná poznámka, a pak už se z toho pan Sekanina nevymotal. Vy jste ho ale uzemnila jednou větou. Měl už pak mlčet.
    DS
    July 24, 2011 v 6.38
    no, v 19 či 18 letech dítě ?
    nevím, nevím
    July 24, 2011 v 9.46
    Přečtěte si příspěvky pod tímto tématem na Novinkách a padne na vás děs. Příspěvky typu "udělal to nešťastně, ale chápu ho, s těmi muslimy se musí něco dělat, je to pro nás největší hrozba" jsou tam běžně a mají dost kladných ohlasů. Když jsem napsal, že souzeni by s ním měli být všichni ti, kteří podněcují rasismus a vyvolávají islamofobii, bleskem mi naskákal kopec mínusů. Takhle na tom veřejnost je, dobře zpracovaná a jak jsem psal zkraje, těžit z toho budou ti, kteří mají mediální moc. To levice nemá, DR a BL čte moc málo lidí. Pokud levice nepochopí, že si musí vychovat svoje ekonomy, že si musí vytvořit svá media, tak je v kopru. Spoléhat se na objektivitu pravicových, z velké části soukromých medií, je naivita, nebo spíš hloupost.
    July 24, 2011 v 10.31
    media jako (další) cíl
    Přitom se začíná jevit, že právě do mediální sféry směřuje další jádro celé té hrůzy - podle dnešních zpráv Breivik publikoval 1500 stránkový "main kampf" - podle mediální logiky má už místa na všech titulkách bezpečně zajištěn...
    July 24, 2011 v 11.23
    To, že levice zanedbala mediální politiku /včetně té důležité snahy o vlastní periodika/ se hrozně vymstí. Teď nás budou střílet jako králíky a v médiích budou lidem tvrdit, že si za to můžeme sami. Všechno to vyplývá z naprostého podcenění protivníka, z té naivity, že něčeho takového by přece nebyli schopni. To je hrozný omyl, dokázali už mnohokrát, že jsou schopni všeho.
    PL
    July 24, 2011 v 13.29
    pane Janeček
    Chci vyjádřit účast rodinám a všem lidem postiženým tímto hrůzným činem. Kéž se nebozí mrtví stanou aspoň živým mementem pro lidskost v Evropě.
    Pane Janečku,
    byl-li ten masakr pro zločince prostředkem mediálního zviditelnění čehokoliv, a i kdyby se na tom jen různí vykladači přiživovali, co mohou udělat Lidé v médiích i ve společnosti, aby pomohli eliminovat vznik podobných hrůz doma v Evropě?
    Kolik nevinných obětí je komu třeba k ukončení poraženeckého přesvědčení (lidskosti)?
    Děkuji.
    July 24, 2011 v 15.38
    Nepřekvapilo by mě takové šílenství, kdyby pachatel byl obdivovatelem Hitlera nebo něčeho podobného. Ale že by se hlásil k protinacistickému odboji? Pokud jsou pravdivé informace o útočníkovi z facebookového profilu, které článek zmiňuje, tak potom platí, že z toho, k jakým tradicím či odkazům se kdo hlásí, a co o sobě sám prohlašuje, nelze už vůbec usuzovat, jaký kdo vlastně je, co si myslí a jak se zachová. To jen přispívá ke zvýšení dnešní ideologické zmatenosti.
    July 24, 2011 v 16.01
    To jen přispívá ke zvýšení dnešní ideologické zmatenosti.
    Přesně tohle jsem měl na mysli odkazem k tomu, že se mediím nabízí text, ve kterém bude spousta i protichůdných idejí, které v důsledku umožní jakési "zlidštění" a relativizaci činu a osoby Breivika ať už ve smyslu "byl to zmatený šílenec" a proto jeho čin není možné interpretovat jako politický čin, jako extenzi určitého typu politického myšlení (takový text už v českém kontextu pohotově napsal na svém blogu R. Joch) anebo ve smyslu, že v jeho myšlenkách se najde spousta politicky nekorektních, "trefných pravd", kvůli čemuž je nutné se tímto činem zabývat i jako inspirací svého druhu (jak v českém kontextu ukazují četné anonymní žumpy diskusí pod články na Norské téma).
    OW
    July 24, 2011 v 18.44
    Eva Hájková :Ultrapravice má i jiné formy, než (neo)nacistické. I různí čeští fašisté na svých webwech (např. Národní myšlenka) dokáží v jednom článku oslavovat třeba gen. F.Franca (ano, toho ze Španělska) nebo Josefa Tisa na straně jedné a odbojáře z protinacistického (II.)odboje na straně druhé. Ty však pouze za předpokladu, že se proti takové adoraci již nemohou ohradit. Rozpor nevnímají. Oni spíš do temného významu posouvají význam "co je Fašistické nebo české, to je hezké" Další rovinou pak je, že se rozhodnou, že dotyčný byl "HRDINA, VELKÝ NÁRODOVEC" atd., pokud se zajímají o to, co zastával za postoje, tak spíš selektivně, podle toho, co se jim hodí.
    Mluví-li tedy o II.odboji, všímají si odvahy, úspěchu apod. Avšak neřeší motivaci (Masarykovství, humanismus, demokracie). Mluví -li o Tisovi či o Francovi, všímají si té "nacionální" stránky.
    Z Vašeho pohledu v tom pravděpodobně logiky příliš není. Z mého též ne. Jim to ale "funguje"
    Prosím Vás, v žádném případě si nevykládejte jeko neúctu k druhému odboji a jeho účastníkům nic z toho, co píšu. Snažím se ukázat způsob, jak s jeho tematikou zacházejí fašisté.
    Vít Janeček: Jochovi (a dalším) mnoho jiného než interpretace ve stylu "pomatený šílenec" nezbývá. V tom vrahově "manifestu" je přinejmenším 2krát (str. 306, str.334) citován Václav Klaus.
    Chápu Vaši obavu z "výdělku" na tom elaborátu a beru ji vážně, je to však pro ultrapravici zbraň velmi dvousečná. Tím, co dotyčný udělal, ji velmi zdiskreditoval a ukázal z ní veřejnosti mnohem víc, než je nacionalistům, fašistům a spol. milé.
    Ondřej
    MN
    July 24, 2011 v 19.46
    Pro Lukáše Krause
    Jaký je Váš názor na maximální trest 21 let žaláře pro vraha 90 lidí? Je to snad také součástí nejlepšího modelu na světě?
    MT
    July 24, 2011 v 19.47
    pro pravici obecně je to dost nepříjemné, protože útočník nebyl fašista, ale podle svých názorů v podstatě konzervativec, "bojovník za svobodu", jochovec a klausovec
    July 24, 2011 v 19.52
    p. Wolfovi a Tejklovi
    Souhlasím s dvojsečností toho textu, moje obava spíš pramení z toho, které pasáže budou v mainstreamu citovány a interpretovány, ale doufejme, že je dostatečně pojistěn svým převládajícím obsahem a jednoznačnou interpretací, vidíme-li to v celku - zejména včetně činů, které jej provázejí...
    MT
    July 24, 2011 v 19.57

    Joch a Klaus pochopitelně nemohou za to, že jejich názory o cílech sdílí ten, kdo používá jako prostředky politickou vraždu a kdo ji naplánoval a provedl s ohledem na počet mrtvol a explozi k tomu tak příšerně "produktivně", že má tak drtivý světový ohlas.

    OW
    July 24, 2011 v 21.01
    To opravdu nemohou. Jen se pokoušejí (spolu s dalšími) vytvořit v tuzemsku prostor, kde myšlenky podobné vrahovým najdou oporu v oficiálních strukturách, neodkázané na "osamělého bojovníka"
    Ondřej
    July 27, 2011 v 12.42
    David Sekanina
    David Sekanina je zvláštní tvor.Už to povolání „manažer v nevládním sektoru‟ zní divně, v obchodním rejstříku na http://www.justice.cz jsem našel:

    David Sekanina
    Olomouc, Bořivojova 14
    Rodné číslo: 630302 / 1263
    společník BIOINVEST, s.r.o., IČ 26308835, spisová značka C 43039 vedená u rejstříkového soudu v Brně
    solečník a předseda správní rady České rozvojové organizace, o.p.s., IČ 27393003 spisová značka O 396 vedená u rejstříkového soudu v Praze
    člen správní rady Spacium, o.p.s., IČ 26479320, spisová značka O 134 vedená u rejstříkového soudu v Ústí nad Labem
    člen správní rady Romže, o.p.s., IČ 28278054, spisová značka O 357 vedená u rejstříkového soudu v Brně

    Bioinvest s. r. o. má podle http://www.abc.cz/firma/17375-bioinvest/ stránky http://www.bioinvest.cz/ jejichž server neodpovídá.

    Česká rozvojová organizace, o. p. s. funkční web má http://www.czdo.org/ Jejími projekty jsou „metodika pro Kazachstán‟, cenrum Inka Wasi Pucamarca a cyklostezka Romže, takže Romže, o. p. s. bude patrně dceřinnou společností ČRO, o. p. s. Google mi našel http://obchodnirejstrik.cz/romze-o-p-s-28278054/ a další verze přístupu k informacím z Obchodního rejstříku, ale žádný web s informacemi od zdroje.

    Spacium, o. p. s. má funkční web rovněž: http://www.spacium.cz/ Podle http://www.spacium.cz/index.php?page=lide_ve_spaciu „Zakladateli společnosti jsou Statutární město Liberec, zastoupené primátorem ing. Jiřím Kittnerem, a ing. arch. Filip Horatschke.‟ Účas Davida Sekaniny stránka potvrzuje.

    Jestli je David Sekanina z Obchodního rejstříku totožný s Davidem Sekaninou z Deníku Referendum, nevím.

    Byl bych rád, kdyby zdejší David Sekanina odvyprávěl podrobně tu příhodu, ve které holýma rukama odzbrojil samopalníka. Já taky tvrdím, že před kulkou neutečete, takže jediná šance je jít proti střelci, jenomže i při tom člověk většinou umře a střelce nezastaví, zvlášť když jich není dost, kteří by to udělali najednou, a sám mám svou agresivní úlekovou reakci, pečlivě pěstovanou od dětství, kdy mě spolužáci ve školce šikanovali, úspěšně vyzkoušenou jen proti deseti kilovému psovi. Jednou jsem odtrhl od špice vlčáka, který už je moje váhová kategorie (a nic mi neudělal, protože měl vzorný výcvik a po mém zásahu sedl a čekal na pána), ale tehdy jsem zaváhal na chvíli, která by možná k mému zastřelení stačila. Nikdy by mě nenapadlo vyčítat mrtvým, že neměli vojenský výcvik, nebo se jim proto ještě vysmívat.

    Vysmívat se Norsku, že i v zemi, jejíž společenský model „je nejlepší na světě dle všech srovnání, dle kvality života, demokracie a lidských práv‟ (předpokládám, že Lukáš Kraus má příslušná srovnání k dispozici a je ochoten je Davidu Sekaninovi poskytnout, kdyby se věcně ptal), se našel fanatik, který to chtěl změnit samopalem, je vrchol nevkusu.
    AJ
    July 27, 2011 v 12.46
    Třeba
    zapomněli v obchodník rejstříku napsat, že je pan Sekanina kyborg :-) to by vysvětlilo fakt, že by holýma rukama dokázal zneškodnit střelce ze samopalu!

    July 27, 2011 v 13.10
    Levičák by to nedokázal
    Levičák by skutečně nedokázal udělat to co Breivik. Nemůžete bojovat za rovnost všech lidí a jejich právo na důstojný život tím, že část těch lidí povraždíte.

    Sporné je z hlediska levicových cílů i násilí vůči představitelům pravicové moci. I zlí lidé mají lidská práva, i život zlého člověka je pořád lidský život, a zabíjet má smysl, jen když to vede k něčemu, co za život vážně stojí. A taky je vždycky mimořádně žádoucí poohlédnout se po nějaké lepší cestě.

    Odstřelit Breivika, když střílel, by bylo správné, protože by to zastavilo jeho vraždění. Zastavit ho a zadržet živého bylo lepší, jak z hlediska lidského, tak strategického, od mrtvoly by se vyšetřovatelé mnoho nedozvěděli. Odstřelit Kalouska by si ten neřád možná zasloužil, ale kdo jsme, abychom soudili své bližní? Asociální reformy by to nezastavilo, jen by jim to dodalo mučedníka — o což se Miroslav Kalousek poslední dobou přímo snaží, nejspíš mu docházejí jiné argumenty, kterými by své řádění ospravedlnil.

    Legitimními cíli pro levicové bojůvky nejsou lidé, ale peníze. Ne peníze cestujících v metru a zákazníků v supermarketu, ale především elektronické peníze, peníze bank a investičních fondů, peníze ratingových agentur, peníze manažerů a politiků. Udeřte nepřítele, kde ho to bolí, vezměte mu, na čem mu nejvíc záleží. V situaci, kdy většina peněz na trhu pochází z nekrytých úvěrů, a dokonce státy místo tisku bankovek si svou vlastní měnu půjčují od centrálních bank, a ještě k tomu na úrok, by logickou taktikou levicové guerilly bylo padělání peněz.
    MT
    July 27, 2011 v 16.06

    Pravičák rád pobije co nejvíc nahodilých lidí najednou (ještě před muslimy byla Bologna 1980).

    Levičák - včetně Brigatte rosse - si potrpí na různé popravy bohatých nebo mocných ...

    Bojovný islamistánec dělá s chutí to i to ...

    DS
    July 27, 2011 v 16.27
    Pane Vážený Macháčku, levičák , že by to nedokázal ?
    trochu studia blízké historie by neškodilo ...

    S úctou

    DS
    DS
    July 27, 2011 v 16.29
    Paní Jančaříková
    pokud vím a viděl jsem, tak většína "mužů ve zbrani" na celém glóbu ma kol 18 do 23 let
    Co více k tomu říci ?
    DS
    July 27, 2011 v 16.39
    Vážený pane Macháčku,
    a) Vaše "googlovaní" je skoro přesné : vidíte v tom nějaký problém ?
    b) Norsku se nevysmívám
    c) že bych měl kleknout na kolena, kvůliva šílené story z Norska,která se v Mexiku, Izraeli, na Balkáně,Číně, v Inndonesii atd děje , bohužel , skoro denně, o Africe nemluvě, to se mi nezdá
    d) Romže,o.p.s není dceřinou společnosti Česká rozvojová organizace,o.p.s. : doporučuji se podívat na zakladatele Romže, o.p.s.
    e) jestli mne chcete vidět , napište, jistě se to dá domluvit, ale moc Vám nevěřím

    S úctou
    DS
    DS
    July 27, 2011 v 17.33
    Vážený pane Macháčku (Macháček)
    jseště poznámku :
    Byl jste prosím, alespoň měsíc, dva, V Chiapasu, či v Madre De Dios : díval jste se ?
    Nebo třeba v !maoistickém! Kathamndu ?
    Díval jste se ?
    nebo jen čtete "své" weby ?
    Děkuji za odpověď
    DS
    July 28, 2011 v 11.41
    Ad hominem
    Když už jsem si s tím začal: Problém, pane Sekanino, vidím ve vašich názorech a občas i ve způsobu, jakým je zde hlásáte. Vaše záznamy z obchodního rejstříku mě vcelku uklidnily, protože z nich vyplývá, že většina vašich aktivit probíhá u nás, v poměrně bohaté zemi, a navíc ani není zaměřena na sociálně slabé, takže snad neohrožujete mnoho lidí, kteří by neměli sílu se bránit. Měl jsem obavy na základě zkratové asociace nevládní = neziskový = pomoc lidem.

    O setkání s vámi nestojím. Nedomnívám se, že by mi vaše společnost byla milá. Vy si myslíte, že moje společnost vám příjemná bude, nebo se chcete prát?

    Zájem mám o váš osobní příběh s odzbrojením samopalníka. O tu zkušenost, na jejímž základě tak dobře víte, co měly Breivikovy oběti dělat, jste si jist, že nic takového nezkusily, a věříte, že by jim to zaručeně pomohlo.
    DS
    July 28, 2011 v 12.04
    Vážený pane, vážený chemiku
    a) napište prosím , co děláte Vy ? nejsem sám zvyklý "googlovat" své partnery v dialogu, děkuji
    b) jaký problém vidíte v mých názorech, prosím, o podrobnosti a vysvětlení : problém je vždy problémem a měl by se řešit
    c) většina mých aktivit , odhadem cca 60 % opravdu probíhá v Evropě, pouze cca 40% ve světě, jestli jsou pro Vás peruanští či guatemalští indiáni lidé, žijící v relativně bohatém světě ? C o na to říci ..snad jen, že asi nemáte pravdu
    d) když se nesejdeme, nemohu Vám tu příhodu ze samopalem přehrát : já Vám to nevnucoval / ani sebe sama
    e) jestli jsem zvláštním tvorem , jak píšete ? Nevím, to musí posoudit jiní, třeba Vy ! Děkuji

    mějte se moc hezky a přeji málo nenávisti a žádný trestný čin (viz Vaše padělání peněz) !

    DS
    July 28, 2011 v 12.14
    Levicový terorismus
    Úvahou nad tím, co by levičák nedokázal, jsem reagoval na zmínku Romana Kandy výše http://www.denikreferendum.cz/clanek/11173-strelec-z-norska-pujde-na-mesic-do-izolace-mel-pry-komplice#comment_12765 o tom, jak někteří anonymní diskutéři chválí Breivikův vražedný výkon.

    Je mi vcelku známo, že ne všichni levicoví radikálové se radili o strategii se mnou. Žiji v zemi, kde prakticky neexistuje levicový extremismus (což bude nejspíš důkaz zdatnosti pravicových politiků, kteří proti němu soustavně vedou boj), monopol na vraždění mají neonacisté http://media.rozhlas.cz/_audio/912228.mp3 (od 42. minuty dále), a jsem pecivál, ale doneslo se mi, že najít po světě levicové bojůvky s rukama hodne od krve není příliš obtížné. Na základě svých kusých znalostí historie mám dojem, že i levicoví hrdlořezové bez zábran povraždit ženy a děti jako vedlejší oběti si zpravidla vybírají legitimnější cíle, že hlavní obětí bývá někdo mocný, skutečný nepřítel, že obvykle jde spíše o atentát než terorismus, ale snadno se mohu mýlit.

    Z toho, co znám, si vybavuji (mimo oblasti světa, které se netěší dobrému mediálnímu pokrytí, které zanedbáváme, drancujeme a do nichž dodáváme zbraně pro genocidní války) jen dva útoky hanebnější než střelbu v mládežnickém táboře. Pumový útok na školku v Oklahomě spáchal pravicový útočník Timothy McVeigh, a šlo o omyl, McVeigh mířil na federální úřady a o školce v budově ani nevěděl. Takže skutečným pokusem o rekord v hanebnosti je jenom masakr v základní škole v Beslanu, který spáchali čečenští teroristé. S čečenskými teroristy může mít pravicová propaganda trochu problém, zda jim dát nálepku odporných islamistů nebo hrdinných odbojářů proti odpornému Rusku, ale levicoví extremisté to rozhodně nejsou.

    Možná by bylo dobré mluvit o levicovém terorismu víc. Většině mediálních magnátů to bude milejší než zabývat se terorismem pravicovým, a Miloš Zeman třeba konečně pochopí, že ne každý terorista je muslim.
    DS
    July 28, 2011 v 13.05
    Vážený pane Macháček (čku)
    tedy jste neodpověděl na otázku : Kdo jste? Co děláte ?
    Nevadí, je to jen škoda, nevím/e/ s kým mám/e/ tu čest....Vy o mne po "googlovani" víte dost...
    O svých osobních zkušenostech také nepíšete...Co se dá dělat ? Nic
    Není to Vaší povinností ...
    Co Somálsko,Etiopie ? Potkám Vás tam ?
    Nebo jen žvaníme ?

    S úctou
    DS
    JG
    July 28, 2011 v 19.52
    Pane Macháčku, troll zásadně odpovídá otázkou...
    July 28, 2011 v 20.51
    takových běhá po světě......
    Samolibé exhibice pana Sekaniny jsou opravdu jen pro silné žaludky.
    July 29, 2011 v 5.58
    K tématu
    Obávám se, že nás v Evropě čekají nejméně tři důležité důsledky těchto události

    Selhání norské policie bylo značné. Přijde všeobecný požadavek na zdokonalování práce policie a při té příležitosti bude posilován policejní charakter státu, dojde k omezování lidských práv. Bude to zneužito k potlačování rostoucích aktivit občanské společnosti nespokojené s narůstající krizí Evropy

    Nacionální pravice bude mít sjednocující idol. Nebude se možná zatím hlásit otevřeně k jeho činům, ale jistě jí „mluví z duše“. Najdou se noví následovníci, protože „jeden aktivní zmůže víc než desetitisíce“. To zpětně podpoří posilování policejního státu

    Levice si možná uvědomí, že se musí více sjednocovat a od všeobecných nářků a verbálních projevů solidarity přejde ke společným akcím na obranu hodnot humanismu. To ale spíše na úrovni Evropy než v ČR

    Oslo a Utoya jsou evropská Dvojčata - mnohé již bude jenom jinak

    Rád bych se mýlil …

    P.S. Sekanina ?
    July 29, 2011 v 7.39
    Kromě všech výše uvedených aspektů tohoto teroristického činu je tu ještě jeden. Vzbuzení strachu u levičáků. Ti teď vlastně v praxi vidí, že veřejné zastávání levicových názorů je může stát život, to vše bez veřejných soudů, jen na základě uvážení nějakého pravicového teroristy. A bude to fungovat, věřte. Lidé si řeknou "proč bych měl riskovat svůj život, co z toho mám, politici za to mají aspoň balík a co já?". Nebo stačí, když mladá manželka začne argumentovat "máš malý děti, chceš se nechat zabít?". Za komunistů se za opačný názor zavíralo, tady je to horší, klidně může jít o krk. Nemáme ani představu, kolik lidí u nás si mnulo tiše ruce, když se o atentátu dozvědělo. Co s tímhle levice udělá, podaří se jí přesvědčit své příznivce tím, že prosadí aby pravicový extremismus byl daleko tvrději a účinněji potírán, než doposud? Teď přece každý vidí, že sranda skončila.
    DS
    July 29, 2011 v 14.11
    á pan Grombíř,
    to víte , troll :-)

    DS

    držím palce
    DS
    July 29, 2011 v 14.13
    Vážený pane Kopecký,
    jsem samolibý :!

    Nějak se zde množí lidé, kteří se
    a) buď pokoušejí mne urazit
    b) nebo mi vysvětluje, jaký vlastě jsem

    Děkuji Vám, že patříte k těm , kteří nepoužívají argumenty

    DS
    July 30, 2011 v 5.00
    k poznámce LŠ
    Díky za doplnění. Osobně to tak silně nevnímám, ale něco na tom je

    Většinově je asi předposranost pro českou (nejen) levici příznačná

    Stále ale u nás (i na světě) umírá více lidí po nehodách v koupelně, než po teroristických útocích

    I já se však obávám, že tichých obdivovatelů atentátu je u nás velmi mnoho
    July 30, 2011 v 11.00
    Ani já to tak silně nevnímám, chtěl jsem jen ukázat jeden z dalších aspektů, který z toho činu vyplynul. Kolik rodičů by teď poslalo v Čechách děti na tábor sociálních demokratů? Vzbuzování strachu je základním nástrojem terorismu, v tomhle kole Breivik vyhrál.
    DS
    August 24, 2011 v 12.49
    pane Krausi, pane Macháčku
    stále neodpovídáte na otázky : po měsíci :
    napadá mne , že :
    a/ bojíte se obrany svých názorů/ v případě pana Krause jde asi o antisemiismus, o kterém nechce norsky mluvit / můžete psát norsky či dánsky, por favour/, dlouho jsem tam žil
    b/ se prostě nechcete zahazovat se Sekaninou : ( chápu, opravdový diskurs : tedy nejprve naslouchání, poté rekapitulace názoru kolegy v diskursu,aby bylo jasné pro oba partnery, že ví, , kdo o čem mluví, a poté vyjádření názoru, atd. )

    přeji Vám štěstí a pokoj

    DS
    + Další komentáře