Poslanci budou hlasovat o nedůvěře vládě

ČTK, Vratislav Dostál

Poslance čeká od úterý schůze Sněmovny. Na programu je rozhodnutí o takzvané malé důchodové reformě či o změnách v regulačních poplatcích. Ještě předtím budou ale poslanci hlasovat o nedůvěře vládě Petra Nečase, které iniciovala opoziční ČSSD.

Poslanecká sněmovna bude v úterý hlasovat o nedůvěře koaliční vládě občanských demokratů, TOP 09 a Věcí veřejných. Hlavním důvodem k vyvolání hlasování o nedůvěře byla vládní krize a aféry spojené s jednotlivými členy vlády.

Od návrhu sociální demokraté neustoupili ani po obměně kabinetu. Výměnu ministrů nazvali špatným aprílovým žertem. Dohodnuté personální změny totiž podle předsedy sociálních demokratů Bohuslava Sobotky jen zhorší pověst kabinetu. A podle prvního místopředsedy ČSSD Michala Haška dokončila vláda proces ztráty posledního zbytku důvěryhodnosti.

ČSSD: Nečas nedodržel příslib odvolat ministry spojené s ABL

„Výsledek koaličního kompromisu dokládá podle názoru ČSSD ztrátu soudnosti koaličních představitelů a jejich naprosté odtržení od reality života občanů v naší zemi. Už tak špatnou vládu, poznamenanou velkou nedůvěrou veřejnosti, mění navržené změny ještě k horšímu,“ uvedl Sobotka v tiskovém prohlášení.

Sociální demokraté kritizují především nominaci Kubiceho na post ministra vnitra. Sobotka poukázal na to, že zatímco John byl před volbami najatý agenturou ABL, nyní do čela vnitra přichází přímo spolumajitel jiné agentury. Navíc se podle Sobotky podílel na manipulaci veřejného mínění takzvanou Kubiceho zprávou, jejíž části unikly na veřejnost před volbami 2006.

„Kubice je symbolem zneužívání policie k politickému boji. Jeho jmenování ministrem vnitra proto považuji za výraz naprostého šílenství a provokace," řekl v týdnu Deníku Referendum místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier. „Dohodu současných koaličních stran jsem nicméně očekával, avšak považuji ji za výsměch občanům,“ doplnil Dienstbier.

Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky pak premiér Nečas opět nedodržel svůj veřejný příslib odvolat z vlády ministry spojené s firmou ABL. „Ve vládě zůstává jak ministr Dobeš, který v ABL pracoval, tak ministr John, kterého ABL angažovala do vedení Věcí veřejných před parlamentními volbami,“ doplnil Sobotka.

Koaliční kompromis podle sociálních demokratů neřeší příčiny vládní krize. Ostatně i z Věcí veřejných zaznívají hlasy, že dohoda koaličních stran je dočasná. „Personální návrhy jsou krajně problematické a zhorší již tak špatnou pověst vlády. Koalice neprovedla žádné programové změny ani změny ve způsobu prosazování reforem,“ uzavřel Bohuslav Sobotka.

Věci veřejné pak svou podporu kabinetu podmínily tím, že se koalice shodne na konceptu zdravotní reformy i na konečné podobě reformy penzí. Pro Věci veřejné bude současně klíčové, jak silnou pozici bude ve vládě mít jejich předseda Radek John jako vicepremiér pro boj s korupcí. Taktéž lze očekávat pokračující spory právě o podobu a charakter reformních kroků vlády.

„Pro nás je nyní velmi podstatné, jak se bude chovat Kubice na ministerstvu vnitra a jak bude spolupracovat s Johnem. Pokud nebude, tak vláda padne na zdravotní reformě," řekl v pondělí serveru iDNES.cz vysoce postavený zdroj z Věcí veřejných.

„Jestli si například naši partneři myslí, že zdravotnická reforma znamená jen brutální zvednutí poplatků, tak se prostě neshodneme," prohlásila pak před časem v rozhovoru pro iDnes.cz místopředsedkyně Věcí veřejných Kateřina Klasnová.

Ve čtvrtek přijal prezident demisi ministra dopravy Víta Bárty z Věcí veřejných. Jeho nástupcem jmenoval Bártova náměstka Radka Šmerdu. Zároveň jmenoval novým ministrem vnitra bývalého elitního policistu Jana Kubiceho. Jeho předchůdce a šéf VV Radek John bude nyní zastávat funkci vicepremiéra pro boj s korupcí.

Opozici vadí i aféra spojená s ministrem obrany Alexandrem Vondrou z ODS. V době, kdy byl vicepremiérem pro evropské záležitosti, získala společnost Promopro údajně předraženou vládní zakázku. Sociální demokraté chtějí i na toto téma svolat mimořádné jednání Sněmovny. Od Vondry žádají vysvětlení kauzy. Žádost o svolání schůze však zatím nepodali.

K úspěšnému svržení vlády potřebuje opozice 101 poslanců, kteří budou hlasovat pro nedůvěru. Počet přítomných poslanců nemá na hlasování vliv. Členové ČSSD a KSČM mají dohromady 82 hlasů.

K opozičním poslancům se také připojí dva bývalí členové poslaneckého klubu Věcí veřejných Jaroslav Škárka a Stanislav Huml. Zda tak učiní i bývalá předsedkyně poslaneckého klubu Věcí veřejných Kristýna Kočí, zatím není jasné. Pokud na svou stranu nezískají další členy koalice, vláda hlasování o nedůvěře přečká.

Sněmovna projedná i malou důchodovou reformu či změny v regulačních poplatcích

V dalších dnech budou poslanci jednat například o úsporných opatřeních v sociální oblasti, o malé důchodové reformě či o zvýšení poplatku za pobyt v nemocnici.

Balíček úsporných opatření v sociální oblasti už Sněmovnou jednou prošel. Kabinet Petra Nečase ho prosadil ve stavu legislativní nouze. Ústavní soud však její postup zpochybnil a platnost zákonů k poslednímu dni letošního roku zrušil.

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09 balíček znovu předložil, aby mohl platit i v dalších letech. Soubor předloh mění výši rodičovského příspěvku ve čtyřleté variantě, porodné zachovává jen pro sociálně nejslabší a snižuje výši příspěvku na péči v prvním stupni.

Poslanci by měli rozhodnout i o takzvané malé důchodové reformě. Jde o vládní novelu, která mění výpočet důchodů. Zohledňuje nález Ústavního soudu, který loni rozhodl, že důchodový systém musí brát větší ohled na to, kolik lidé v životě vydělávali, a tím pádem i odváděli státu na důchody.

Penze by se měly 70 procentům lidí snížit, zatímco 20 procentům nejbohatších by se zvýšily. Drábek však dříve slíbil, že penze se fakticky nepropadnou, protože je dorovná valorizace. Současných penzistů se reforma netýká.

Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění má zvýšit poplatek za den v nemocnici ze 60 na 100 korun. Počítá také s tím, že lékový úřad bude muset provést revizi zhruba 300 podpůrných a doplňkových léčivých přípravků. Ty, které vyřadí z úhrad pojišťoven, si budou pacienti platit sami.

Pokud bude koalice hlasovat jednotně, měla by Poslanecká sněmovna schválit malou důchodovou reformu. Balíček sociálních škrtů a zvýšení poplatků by pak měla poslat do druhého čtení.

    Diskuse
    April 25, 2011 v 14.02
    Koaliční řady jsou semknuté!
    Hlasování o nedůvěře vládě je hezké, ale samozřejmě k změně vlády, natož pak režimu nepovede. K tomu je potřeba generální stávka a předčasné volby spojené s referendem o skutečné, to jest Občanské ústavě. Jednu zajímavou mají ve Venezuele...
    April 26, 2011 v 19.21
    To je zajímavé, pane Rokyto
    Mnoho lidí venezuelský systém hájí, ať už z ekonomického hlediska, nebo čistě jen proto, že je démonizován předpojatým zpravodajstvím. Jen málokdo v něm ale hledá inspiraci pro středoevropské politické prostředí. Čím konkrétně myslíte, pane Rokyto, že může být Chávezova ústava inspirací pro nás?
    April 26, 2011 v 23.52
    Dojmy z rozpravy před hlasováním o nedůvěře vládě
    Sledovala jsem přenos na ČT24 - ale nedokázala jsem u toho vydržet celou dobu a odbíhala jsem, takže mi mohlo mnoho podstatného ujít.
    Petr Nečas k mému velkému překvapení prohlásil, že reformy zlepšují postavení rodin s dětmi, což je ovšem v přímém rozporu se zkušeností například mého syna, který je čerstvý rodič. Argument Petra Nečase spočíval v tom, že u nás máme prorodinnou politiku na lepší úrovni než v zemích okolo nás a tak i když se trochu zhoršíme, budou na tom naše rodiny s dětmi pořád dobře - uváděl čísla srovnávající náš stav se setavem v okolních zemích.
    Příspěvky mnoha poslanců ČSSD a KSČM se soustředily na kritiku Věcí veřejných a jejich spojení s firmou ABL. Podle nich Věci veřejné přinesly nový způsob jak spojit politiku a byznys. Zatímco kmotři vypěstovali sofistikovaný systém přílivu peněz politickým stranám přes dozorčí rady a neprůhledné státní zakázky, Věci veřejné nepůsobí v dozorčích radách, ale soustřeďují se na státní zakázky tím, že dosazují vlastní lidi na místa ve státní správě, kde se zakázky získávají. Zatímco kmotři se zabývají především politikou a na byznys jsou napojeni (nechávají se uplácet), Věci veřejné jsou především byznysmany, kteří vstoupili do politiky, aby zvýšili zisky z byznysu. Praktiky VV jsou nedemokratické, protože 15 lidí ve vedení rozhoduje o přijetí nového člena a protože rozhodování o politice VV se děje za zavřenými dveřmi za přítomnosti ABL. Členové jsou motivování k souhlasu s vedením uplácením velkými částkami pocházejícími z ABL. Zatímco praktiky kmotrů privatizovaly politiku plíživě, Věci veřejné ji privatizují přímo. Dále Věci veřejné svým napojením na hlídací agenturu vnáší do vedení státu prvek sledování, což mění demokratický stát pozvolna ve stát s dozorem - což je do budoucna nebezpečné.
    Tomuto nařčení čelila Kateřina Klasnová prohlášením, že se VV dostaly na pranýř, protože při svém důsledném boji proti korupci a plýtvání kmotrům rušily jejich dosavadní penězovody. To ovšem nemusí dokládat čisté úmysly veverek, ale stejně dobře to může znamenat, že boj o koryta mezi starými kmotry a novými chobotnicemi se dostal do další fáze, které ukáže, kdo je silnější.
    Jako vysokoškolskému učiteli se mi líbil příspěvek Ivana Ohlídala, který poukázal na špatnou politiku vlády v oblasti školství a výzkumu. Současná vláda prosazuje zvyšování konkurenceschopnosti cestou snížení ceny práce a pomíjí cestu pomocí inovací podporou školství a výzkumu. V novele vysokoškolského zákona je mnoho chyb, které povedou k nižší úrovni vzdělanosti, v politice čerpání prostředků EU pro výzkum a školství je situace taková, že ani ty prostředky, které čerpat můžeme nevyčerpáme kvůli nedostatečné pozornosti a podpoře vlády.
    April 27, 2011 v 11.13
    Inspirace Venezuelou
    je mnhostranná. Co se týká grund normy, tak je zejména důsledná v dělbě moci, zavádí například moc žalovací oddělenou od výkonné, přímou volbu a odvolání ústavních činitelů a byla schválena lidovým hlasováním. Podle některých politologů patři k nejdemokratičtějším ústavám současnosti. Že se to kladně projevuje v životě společnosti ukazuje i případ ropných nalezišť, kdy po jejich zespolečenštění bylo zjištěno, že je jich dvojnásobek, proti stavu hlášenými korporacemi vládě. Pokusy o Občanskou ústavu jsou formulovány i v českém prostředí lidmi spojenými s teoriemi přímé a polopřímé demokracie a je asi nejvyšší čas na dopracování těchto návrhů s přihlédnutím k fungující ústavě venezuelské a k následnému referendu, resp. plebiscitu o ní. To je můj názor, snad na něj mám právo, neuráží vás a nebude paní Uhlovou vymazán...
    April 27, 2011 v 11.50
    Díky za odpověď ... napište mi prosím ještě čísla článků, ve kterých se v bolívarské ústavě dává občanům právo přímého odvolávání ústavních činitelů. Já ji studoval už dávno, hned po referendu, ale nic podobného si z ní nepamatuji. Celá ústava je třeba tady: http://venezuelanalysis.com/constitution
    April 27, 2011 v 12.08
    V ústavě všechno není,
    důležité jsou také zákony. V návrzích Občanské ústavy made in ČR jsou některé prvky přímé a polopřímé demokracie vypracovány podrobněji, jde o to pokusit se skloubit to nejlepší z těchto textů, například v Německu jsou zajímavé Plánovací buňky... Jako editor zahraničního zpravodajství jistě máte přístup i k dalším podnětným normám, třeba ze Švýcarska, ale i USA. Mike Gravel je v tomto směru velmi povzbudivou postavou... Těším se na zajímavé články.