Nejde o konkurenceschopnost, ale o byznys penzijních fondů

Marian Jurečka

Důchodová reforma, tak jak ji navrhuje vláda, znamená jediné. Vláda vezme několik desítek miliard korun z průběžného důchodového systému a dá je soukromým penzijním fondům. Tento výpadek pak hodlá pokrýt zvýšením spodní sazby DPH z deseti na dvacet procent.

Poradní orgán vlády, tzv. NERV, představil část analýzy o konkurenceschopnosti české ekonomiky. Shodou okolností v době, kdy se ekonomičtí ministři vlády dohodli na důchodové reformě. Není sporu o tom, že otázka naší konkurenceschopnosti je zcela klíčová pro náš budoucí rozvoj. Nutná reforma veřejného sektoru, vzdělávacího systému nebo boj proti korupci jsou pro naši ekonomiku životně důležité. Přesto hned na začátku debaty mám pocit, že některá navrhovaná opatření míjejí cíl. Např. tvrzení o velmi vysokém zdanění práce. Současná vláda proto chystá, v rámci akce zvýšení DPH z deseti na dvacet procent, snížení odvodů na sociální pojištění.

Zdanění práce je u nás v normálu

Vláda argumentuje vysokým zdaněním práce. Jenže zdanění práce svobodného, bezdětného jedince je u nás nižší než např. v Německu, které je dnes vychvalováno a dáváno za vzor všem evropským ekonomikám. Německo zažívá bezprecedentní ekonomický růst (za rok 2010 o 3,6%) a táhne i naši ekonomiku. Dokonce zdanění práce rodiče vychovávající děti je u nás pod průměrem zdanění práce v zemích OECD. Tak proč taková křeč a povyku o tom, že musíme snížit zdanění práce? Vychází mi z toho pouze jeden závěr. Výsledky NERVu slouží jen jako podpůrná munice pro vládní představu důchodové reformy.

Ve jménu konkurenceschopnosti vám zdražíme vše

Důchodová reforma, tak jak ji navrhuje vláda, znamená jediné. Vláda vezme několik desítek miliard korun z průběžného důchodového systému a dá je soukromým penzijním fondům. Tento výpadek pak hodlá pokrýt zvýšením spodní sazby DPH z deseti na dvacet procent. To zní blbě, že? Tak co takhle?

Ve jménu konkurenceschopnosti je dobré snížit vysoké sociální odvody. Finanční výpadek pokryjeme zvýšením DPH. Nejde o peníze do soukromých fondů, ale o konkurenceschopnost. To už zní lépe, ne? Proti tomu už přeci žádný rozumný ekonom, novinář, opoziční politik nebo občan nebude protestovat. Zvýšit konkurenceschopnost přeci musíme. Ať to stojí, co to stojí.

    Diskuse
    FJ
    February 24, 2011 v 8.05
    Nerv je součástí vlády
    František Jonáš - Třebíč
    ... Čtvrtek, 24.Února 2011, 08:02:20

    Smazat

    NERV je muničním skladem vlády, této vlády. Nutno však poznamenat, že alternativ na lepší vládu ze současných stranických establišmentů nelze postavit snad kromě stínové občanské vlády, která bude ve světle současných stran čím větším stínem a hrozbou. Bázeň ze stínů, neprokazuje nevinu.Občanská společnost bude muset začít tvořit něco podobného ke KAN(klub angažovaných nestraníků) z roku 1968. A rychle času nezbývá a čas jsou peníze.
    Krátké srovnání proporcí daní a směrování k navýšení DPH již je to neiprimitivnější, co může napadnout vlády, co již nevládnou a nespravují zemi. Nyní by mohl Miloš Zeman použít svůj bonmot o spálené zemi vroubené pozlátkem výstavních bankovních domů a jiných finačních institucí a úřednických paláců vzniklých a pozlacených prací 50-60 genracemi našich předků, co jsme prodali až k tomu, že z privatazací všeho nezbývá ani na penze a k průtočnému sytému si budou muset lidé přidat proudy vlastní, které bude vlastnit a užívat někdo jiný. Podobně, jak je to s celou naší zemí....

    February 24, 2011 v 10.26
    soukromé penzijní fondy
    ...načež mu hostinskej řekl, že všechno ná světě snese, jenom ne vožralýho člověka, kterej se jinde vožere a přijde k němu vystřízlivět flaškou sodovky a ještě udělá kravál. ,Vožer se u mne,’ povídá hostinskej, ,pak jseš můj člověk, ale jinak tě neznám.’
    SH
    February 26, 2011 v 18.41
    Ve jménu konkurenceschopnosti.
    Může mi prosím nějaký erudovaný ekonom vysvětlit, jak může být ta zkornatělá Evropa konkurenceschopní zemím, v nichž se rodí zelí pětkrát do roka a rýže až třikrát? Kde stačí po celý rok nosit trenýrky a tričko a nemusí se vytápět byty, kanceláře a ani jiná pracoviště? Kde navíc ani lidé nemusí tolik jíst, když je pořád příjemné teplo? A kde k tomu všemu navíc žije pracovitý, střídmý a skromný lid? Velice rád si to poslechnu.
    PM
    February 27, 2011 v 17.21
    Neerudovaně poznamenávám
    Evropa se je konkurenceschopná tam kde pracovitý, střídmý a skromný lid je nahrazen lidem masového konzumu. Tedy i tam kde zelí a roste samo.