ŠKRTY: Škrty versus nerůst

Jan Bittner, Petr Bittner

Škrty jsou zpátky! V dlouho očekávané epizodě se bratři Bittnerové věnují kontroverznímu tématu uplynulého léta — nerůstu. Sestupte s oblíbeným podcastem do králičí nory.

Podcastem provází ekonom Jan Bittner a sloupkař Deníku Referendum Petr Bittner. Grafika Adam Hrubý

Ekonomický růst se podle existujících dat realizuje jen díky růstu materiálové spotřeby. To znamená, že pro růst toho musíme víc vydolovat, spálit, zpracovat a spotřebovat, a to v době, kdy máme vědecká data, že přesně toto je směr, který musíme do velké míry anebo úplně opustit. Jenže co teď?

Jak se stal růst středobodem ekonomické teorie? Proč pro něm tak toužíme a co si do nej projektujeme? A na jaké jeho neduhy rádi zapomínáme?

Jakými bolístkami naopak trpí nerůstové teorie? A co naopak nezmiňují v DVTV nebo Deníku N?

×
Podcast ŠKRTY

Podcast ŠKRTY si dělá „nesouhlasné vlnovky“ pod výroky takzvaných „nezávislých ekonomů“ a odhaluje, co se skrývá za tradičními poučkami „mužů v saku“. Bratři Bittnerové budou cupovat pohádky o tom, že k prosperitě se dá proškrtat, že státní dluh je jako kontokorent, že nízké daně jsou vždycky lepší než vysoké, že s inflací se bojuje zmrazováním platů, nebo že krizi bydlení vyřeší výstavba luxusních apartmánů.

Nový díl najdete každý měsíc na stránkách Deníku Referendum a v podcastových aplikacích.

Autoři: Petr Bittner, Jan Bittner

Produkce: Gaby Khazalová

Dramaturgie: Ivo Bystřičan

Zvuk a střih: Martin Ožvold

Grafika: Adam Hrubý

Podcast vznikl za podpory Friedrich-Ebert-Stiftung.