Poslední naděje pro Sanderse?

Petr Jedlička

Po úterní prohře může trend primárek ještě zvrátit faktor, který dosud působil proti Sandersovi: americká média. Biden má čím dál větší problém se slovním projevem. Po nadcházející debatě může voličům dojít, jak by si vedl proti Trumpovi.

Pro prezidentské šance Bernieho Sanderse to nevypadá dobře. Po triumfu jeho soupeře Joea Bidena na superúterý teď Sanders prohrál další volební kolo. Nezískal ani Michigan, ani Idaho — státy, kde proti Hillary Clintonové v roce 2016 vítězil. V příštím volebním kole za týden bude navíc rozhodovat Florida, Illinois a Ohio a zde nebyl Sanders zvlášť silný nikdy.  

Vše nyní hraje do rukou Bidenovi — tedy vše s jednou výjimkou: logikou fungování amerických masmédií. Velká média v USA milují souboje a politická dramata. Ač jsou proti Sandersovi a jeho programu radikálních změn předpojatá, daleko více milují střety, užívají si jejich komentování a rozbory.

Jedna z mála naději, která Sandersovi zbývá, je zvýraznit Bidenův klíčový hendikep v debatách. Foto Acitivist Post

Biden, jak ukázal loňský podzim, nezvládá debatní konfrontace dobře. Vždy po přibližně půlhodině vysílání se začne prohlubovat jeho sklon přeříkávat se, mluvit od tématu, zapomínat jména či původní sdělení.

Mimo kruh Bidenových skalních stoupenců se už delší dobu šeptá, že se u Bidena začíná projevovat senilita, podle některých dokonce demence. Hlavní kvalitou, na níž staví tento kandidát kampaň, je přitom zvolitelnost — šance porazit ve vlastních prezidentských volbách na podzim Donalda Trumpa. A tady je Bernieho snad poslední šance.

V minulých debatách to nebylo ještě tak výrazné. Účastnilo se jich vždy více lidí. S výjimkou první letní debaty se konfrontace odehrávaly vždy mezi ostatními, Biden stál spíše mimo. Tentokrát — a první příslušná debata proběhne v neděli večer — půjde o souboj jeden na jednoho. Na Bidena bude dokonale vidět. Otočí část voličů, když si uvědomí, jak snadno by si ho politik se stylem surovce, jako má Donald Trump, namazal na chleba?

A jsou tu i další věci: Biden jako politik má řadu doposud poloskrytých kostlivců v pomyslné skříni. Je tu jeho spolupráce s jižanskými rasisty. Je tu jeho nadbíhání bankovnímu byznysu a kreditním společnostem. Jsou tu jeho dohody s republikány, které nikdy nedopadly dobře. Jsou tu jeho přestřelky se Sandersem z minulosti. Sanders může toto vše přímé konfrontaci použít. A komentátoři se tomu budou muset věnovat.

Zcela klíčová bude právě hned první debata, nedělní, arizonská. Ale budou i další, Sanders jen tak neodstoupí. A kdo nevěří, že jedna debata může něco změnit, nechť si vzpomene na nevadskou likvidaci Michaela Bloomberga v podání Elizabeth Warrenové.

Diskuse
JK
March 12, 2020 v 1.09

Bidenova kampaň je učebnicovým příkladem výroby souhlasu v přímém přenosu. Nakonec to dopadne tak, že Američani budou mít na výběr mezi dementním gerontem a sociopatickým gerontem. A ředitelé zeměkoule si spokojeně mnou ruce už teď. God save the Earth.

JK
March 13, 2020 v 19.02

A ten starý cynik JHK v podpoře Bidena vidí spiknutí špiček demokratů, které prý předem počítají s tím, že v závěsu za Bidenem se do úřadu vicepresidenta dostane nejlépe nějaká černoška (Michelle Obama?) a že následovat bude uplatnění dodatku 25 americké ústavy z důvodu Bidenovy senilní demence...

Odkaz:

https://kunstler.com/clusterfuck-nation/black-swans-dead-cats-live-bats-and-goodbye-to-all-that/

March 18, 2020 v 23.53

Patří se doplnit, že Biden víkendovou debatu ustál až překvapivě dobře. Snaders naopak neměl zrovna dokonale připravenou argumentaci, jak by jím předkládaná zdravotní reforma zásadně pomohla při epidemiích, jako je ta současná koronavirová.

Biden v debatě obhajoval řešení epidemií pomocí mimořádných jednorázových, a tedy ne-systemových opatření. A nutno říci, že nerozhodnutému voliči zněl nakonec přesvědčivěji.

Úterní primárky na Floridě, v Illinois i Arizóně pak vyhrál Biden na celé čáře, i když je otázkou, o čem to při stávajících omezeních kampaně vlastně vypovídá...

Více k aktuální situaci v americké politice zde: https://denikreferendum.cz/clanek/30915-v-usa-trese-koronavirus-i-s-politikou-prevratit-muze-vsechno