Konference o klimatu v Bolívii? Čeští ekologové ji vynechají

Dušan Radovanovič

Bolivijská konference o klimatických změnách může posunout vyjednávání o klimatu dál. Mezi tisícovkami účastníků však zástupci z České republiky nebudou, chybí jim schopnost radikálně odlišného pohledu.

Klimatická konference v Bolívii zaštítěná tamním prezidentem Evem Moralesem by měla do jednání o změnách klimatu vnést nový rozměr. Vedle rozhovorů významných politiků chce totiž poskytnout velký prostor také pro zástupce občanských a ekologických iniciativ i domorodých kmenů.

Mnohé z českých ekologických a environmentálních organizací, které mají v programu problematiku změn klimatu, ovšem konferenci příliš pozornost nevěnují. „Přiznám se, že to skoro vůbec nesledujeme, věnujeme se problematice spíše obecně, jednotlivé konference zase tak moc neanalyzujeme,“ řekl Deníku Referendum Martin Mikeska z Hnutí Duha.

Pražský institut pro globální politiku Glopolis se o konferenci zajímá, svého zástupce však do Bolívie nevysílá ani on. „Konferenci bych ocenil, protože se snaží vyjádřit nespokojenost s tím, že se nepodařila Kodaň a obavu, že by další jednání opět mohla skončit na úrovni úřednického vyjednávání. Navíc umožní spojení mnohých aktivistů z celého světa,“ řekl Deníku Referendum analytik Jan Doležal z programu klimatické a rozvojové politiky Glopolis.

Zda by podpořil Moralesovu ideu celosvětového referenda o klimatu, si však jistý není. „Otázkou je, do jaké míry se jedná o účelovou politickou proklamaci. Obávám se, že v mnoha zemích je vnímání klimatických změn dosti posunuté a mám pochyby, zda by referendum mohlo klimatu pomoci. Navíc netuším, jakým způsobem by ho chtěli realizovat,“ dodal Doležal.

Na konferenci nejede ani Jiří Jeřábek z Centra pro dopravu a energetiku. „Pokud vím, z České republiky se nezúčastní vůbec nikdo. To ale neznamená, že konference není důležitá. Ukázalo se totiž, že jednání na vysoké úrovni drhne, takže se nyní hledají nové platformy, kde snad budou mít větší přístup i nevládní organizace. Navíc mohou otevírat nové otázky, například zda má smysl povolovat obchod s emisními povolenkami,“ řekl Deníku Referendum Jeřábek.

Energetického experta z amsterodamského ústředí Greenpeace International Jana Beránka postoj českých organizací příliš nepřekvapuje. „České ekologické organizace, které se změnám klimatu systematicky věnují, se pohybují v diskursu oficiálních vyjednávání. To znamená, že lobbují delegace, předkládají technické návrhy v rámci stávající agendy, snaží se vylepšit mechanismy obchodování s emisemi a podobně. Oproti tomu, zejména v rozvojových zemích se řada iniciativ snaží vybočit ze zavedeného rámce, který podle nich selhal, a hledají často i radikálně odlišné alternativy,“ vysvětluje Beránek.

Obdobný typ organizace v České republice bohužel chybí. „Tyto perspektivy jsou podle mne potřebné, přinejmenším proto, abychom neuvízli v zavedených a dost možná nefunkčních schématech. Bohužel, v naší vlasti ale zatím stojí zcela stranou pozornosti,“ uzavírá pro Deník Referendum Beránek.

    Diskuse
    April 21, 2010 v 12.33
    Duhu některé konference zajímají, jiné ne
    Myslím, že Martin Mikeska jen chabě zastírá pro-establišmentový přístup Hnutí Duha, na který velmi dobře sedí hodnocení J. Beránka v závěru článku. "Jednotlivé" konferenci v Kodani věnovala Duha velkou pozornost, jak o tom mj. svědčí pět až šest tïskových zpráv, které o ní vydalo (http://www.hnutiduha.cz/index.php?cat=zpravy&year=2009), samostaná položka, jedna z pěti, která je tomu summitu v rámci prezentace programu globálních změn podnebí věnovaná (http://www.hnutiduha.cz/index.php?cat=programy&art=slozka&id_prace=12&id=78) a podobně.
    Konference v Bolívii je pro současnou "politickou" linii Hnutí Duha asi příliš rebelská, levicová.
    April 21, 2010 v 13.52
    Musím se DUHY zastat
    Nechci vám brát váš názor na DUHU, pane Guthe, vemte však prosím v úvahu dvě věci:

    - na konferenci sice není žádná z českch neziskovek, jsou tam však jejich spřízněné, případně mateřské organizace ze zahraničí (pro DUHU Friends of Earth), které mají podobnou agendu. Jejich hlas tedy chybět nebude

    - Bolívie je, na rozdíl od Kodaně, na druhém konci zeměkoule. Nejlevnější zpáteční letenka z Prahy do La Pazu přijde na 36 000 korun, což jsou peníze, za které pracuje aktivista-profesionál dva a půl měsíce. Být člověkem, který je v Hnutí DUHA odpovědný za finance, zřejmě bych na akci, kde mohou moje sdružení zastoupit partneři ze zahraničí, svoje kolegy také příliš nehnal
    TT
    April 21, 2010 v 14.08
    Souhlasím se všemi! Jen je trapné, že východ Evropy není zastoupen skoro nikdy na žádné větší konferenci a když, tak je to skutečně jen minimum lidí. Pak není divu, že se na východoevropany (včetně EU12) koukají jako na někoho kdo právě spadl z Marsu...
    A peníze? Najdou se na jiné věci, proč ne na tohle. Mohli by se na to složit třeba organizace z Klimakoalice - ale to už jsme zpět u Gutha.
    April 21, 2010 v 15.41
    Nehodnotím podle letenky
    Svůj názor zakládám na "slovech", ne na tom, kdo kam letí. Ten článek je výborně sestavený a ukazuje určitý gradient postojů od Duhy přes "středové", o expertní, nepolitický pohled usilující CDE až k "levicovému" Glopolisu se zřetelně příznivým stanoviskem (výhrada se týká jen dílčí otázky celosvětového referenda). U Duhy poukazuji na určitý rozpor mezi slovy M. Mikesky a pozorností věnovanou kodaňské konferenci. Tohoto rozporu se snad se ty dvě věci uvedené v příspěvku P. Jedličky vůbec netýkají.