Babiš otočil o sto osmdesát stupňů. Vláda memorandum o lithiu nezrušila

Jan Gruber

Vláda Andreje Babiše v rozporu s dřívějšími prohlášeními svého předsedy nezrušila memorandum o těžbě lithia. Podle premiéra je memorandum beztak neplatné a lithium by měla těžit česká firma, přestože nevlastní potřebná povolení.

Vláda Andreje Babiše (ANO) v demisi se na svém středečním zasedání poprvé od voleb vrátila ke kauze lithia. Kritizované memorandum, které počátkem října minulého roku podepsal se společností European Metals Holdings (EMH) tehdejší ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD), však v rozporu se svými předvolebními sliby nezrušila.

Babišův kabinet memorandum nezrušil i přesto, že politické hnutí ANO o to před loňskými volbami usilovalo — ve spolupráci s SPD a KSČM prostřednictvím Sněmovny dokonce vyzvalo vládu, aby memorandum prohlásila za neplatné od samého počátku. Babiš podpis memoranda označoval za „krádež za bílého dne“. Jak však později prokázaly četné analýzy, kauza lithium vytvářející zdání, že ČSSD okradla Českou republiku o miliardy korun, byla klasickou dezinformací.

„Memorandum je neplatné. My chceme udělat to, k čemu nás zavázala Sněmovna. Chceme, aby průzkum prováděla firma DIAMO. Chceme, aby lithium těžila česká firma. Aby zůstalo v českých rukou,“ říkal Babiš. Na otázku, jak by se mohl státní podnik zapojit do těžby, když nevlastní těžební povolební, premiér odpověděl útokem na firmu EMH.

Byla to dezinformační kampaň. Repro DR

Lithiem se Babišova vláda, respektive její ministři, od voleb vůbec nezabývala. Ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner (nestr. za ANO) se teprve v minulém týdnu sešel se zástupci společnosti EMH. Ta je vlastníkem firmy Geomet, jež drží licenci na těžbu lithia na Cínovci. Po setkání ministr oznámil, že k memorandu v řádu několika dní uzavře s australskými těžaři dodatek.

Hüner rovněž počátkem ledna v rozhovoru pro Český rozhlas prohlásil, že podepsání memoranda nelze označit „za krádež za bílého dne“. Vymezil se také proti možnosti, aby bylo memorandum obratem zrušeno, a odmítl i spekulace, že kvůli memorandu každým dnem přichází Česká republika o nemalé peníze.

Stát má tři možnosti

Poslanecká sněmovna vyzvala vládu ke zrušení memoranda na své mimořádné schůzi v polovině října. Po zhruba devítihodinové diskusi poslanci a poslankyně schválili dvě usnesení z dílny politického hnutí SPD a KSČM.

Okamurovci uspěli s návrhem, aby těžbu lithia v České republice prováděl státní podnik a zisk z této těžby zůstal příjmem státního rozpočtu. Komunisté pak prosadili usnesení, které říká, že memorandum není pro Českou republiku právě závazné a nemůže mít vliv na případné arbitráže podle dohod o ochraně investic.

Tehdejší ministr průmyslu a obchodu Havlíček v návaznosti na sněmovní usnesení vypracoval analýzu, která podává přehled možností státu podílet se na případné těžbě a zpracování lithia na území České republiky. Vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) ji však nestihla projednat.

Havlíčkův materiál nabízel státu tři možnosti: odkoupit práva na osvojování ložisek od současného vlastníka, případně s ním jednat o vytvoření společného podniku s rovnocenným majetkovým podílem, nebo do těžby lithia žádným způsobem nezasahovat s tím, že stát pouze obdrží podíl na úhradách ze všech vydobytých nerostů.

Ministerstvo průmyslu a obchodu současně uvedlo, že pokud by se vláda rozhodla zvolit třetí z navržených možností, tak může zvýšit dnešní velice nízké sazby z úhrad za lithium ze stávajících sedmi desetin procenta až na deset procent. Na pro stát nevýhodné nastavení úhrad z těžby lithia upozornila ekologická organizace Greenpeace na podzim minulého roku a Senát následně — podobně jako Sněmovna — vyzval vládu, aby předmětné nařízení novelizovala.

    Diskuse
    Tram ta da dá --- takže jsme u konce jedné z nejodpornějších politických fake akcí v novodobé historii.
    Politického fake ANO, komunistů a SPD.

    Ukázalo se, že memorandum je memorandum, neboli právně nezávazný provozní materiál. A ne málem dokonaný pokus ČSSD o ožebračení občanů této republiky a o vlastizradu.
    Jaké překvapení.

    ((( Včera komunista Luzar vykládal v Událostech, komentářích, že to tažení proti ČSSD vůbec nebyla politická předvolební akce.
    A já si uvědomil, proč vlastně "normální" lidi do politiky moc nechtějí.
    Copak si Luzar myslí, že všichni zapomněli na obrovské poutače ANO po celé republice? - viz obrázek v článku.
    Že všichni zapomněli na bombastickou mimořádnou schůzi Sněmovny, celý den vysílanou v přímém televizním přenosu, a co tam řečníci ANO, komunistů a SPD předváděli??

    Ptáte se proč slušní a chytří lidé nejdou do politiky???
    Copak vy byste chtěli trávit svůj život mezi lháři a podrazáky???? )))

    OK.
    Takže zřejmě otáčíme o 180° a odstoupíme od spolupráce se soukromými těžaři, která se léta jevila jako cesta a stát ji nebránil.
    Bude vybudován státní těžařský podnik.
    Vzhledem k tomu, že se právní vztah státu a soukromých těžařů nezakládá na právně nezávazném memorandu, ale na povolenkách k průzkumu a předběžném souhlasu k podání návrhu na stanovení dobývacího prostoru, do roku 2025 je tato možnost blokovaná.
    (A uvidíme, jestli ČR na základě vydaných povolení a náhlém obratu nebude čelit žalobám za zmařené invesrtice)

    Když si uvědomíme, že např. na katastrofálně stanovené těžební poplatky musela politiky upozornit Greenpeace, a s přihlédnutím k průměrným výkonům a výsledkům českých politiků obecně, dá se očekávat, že na tom jednou stát prodělá kalhoty...
    P.S. A je asi také dobré si naplno uvědomit, že skrytá koalice ANO-KSČM-SPD už fungovala před volbama a ten zisk, který po volbách má............

    Nemyslím si, že hlavní překážka, proč nevznikne např. vláda ANO - Piráti - KDU-ČSL nebo ANO - ODS, což by asi - viděno bez příkras - bylo pro tuhle republiku nejlepší, je stíhaný Andrej.

    Ta obava nyní opozičních stran ze spolu-vlády s Babišem je mnohem hlubší.
    Každý vidí, že "hlasovací mašina" ANO-KSČM-SPD může kdykoliv znovu povstat.
    A každý také viděl, jak si Babiš na základě vylhané kauzy "memorandum" s ČSSD vytřel zadek.

    Když kdysi do koalice s ANO vstupovali sociální demokraté, vědělo se, že je to nebezpečný projekt, který může přijít draho.
    Jenže volební výsledek nedával na výběr.

    Dnes už každý vidí, že je to sebevražda.
    P.P.S. A kdyby snad měl někdo dojem, že to fekální kladivo, kterým ANO před volbama ČSSD mlátilo, byl jen následek útoku na Babiše a jeho vyštvání z vlády................... tak to je myslím naivní.

    Tak jako Babiš predátorsky přebírá konkurenční firmy, tak postupuje i v politice.
    Vedení ČSSD si uvědomilo, kam se řítí, až příliš pozdě. Spektakulární vyhazov Babiše z vlády už nezabral, jen z Andreje udělal mučedníka.
    ANO si na úkor ČSSD přisvojilo vládní úspěchy, její voliče a nakonec socanům nadělilo předvolební fake nakládačku.

    A ČSSD teď (prý) musí jít s Babišem do vlády, protože pobyt v mnohohlavé opozici nepřežije.

    Přeji dobrou chuť.
    February 1, 2018 v 14.31
    Babišův komický a hloupý úkol
    Babiš uložil ministru průmyslu, aby vyjednal s australskou firmou, že je memorandum neplatné.
    Pokud je memorandum neplatné, tak je jednání zbytečné.
    Pokud memorandum není neplatné, tak by australská firma byla hloupá, aby souhlasila s tím, že je neplatné.
    Ať už je memorandum platné nebo neplatné, tak tím, že s firmou začne ministr jednat, dává firmě do ruky silné trumfy pro budoucí soudy, protože pokud by bylo neplatné, nejednal by s ní a tím, že s ní jedná, implicitně uznává jeho platnost.
    Předvolební podvod ANO, SPD a komunistů, na němž se bohužel přiživili i Piráti vychází najevo. Teď ještě jen jestli to naše média chápou a dokáží to patřičně ukázat.
    Na této věci se ukazuje, že Babiš vůbec není tak chytrý, jak by se nám zdál namlouvat. Ti, kdo mu to věří ať už proto, že si myslí, že když je bohaty, tak je taky chytrý nebo proto, že si myslí, že je chytrý, když mu jde na ruku "chytrý" prezident dříve nebo později pohoří. Nebude jich žádná škoda.
    Tak nám vláda jednostranně odstoupila od memoranda:

    https://ekonomika.idnes.cz/memorandum-o-lithiu-cesko-lithium-tomas-huner-f4m-/ekonomika.aspx?c=A180301_163820_ekonomika_div

    Bohužel firma EMH na tento galakticky důležitý krok naší vlády, který lidem této země zachránil BILIONY korun, nijak nereagovala.
    Má ho u prdele.

    Asi ji je jasné, že až se bude soudit o zmařené náklady, bude memorandum zmíněno na posledním řádku sto stránkové analýzy.

    Ale to neva.
    To není důležité.

    Jsem hluboce a upřímně šťasten, že nám vláda zachránila BILIONY.
    Určitě se budou k něčemu hodit...