Jelito

Jan Gruber

Cílem politiky je se dohodnout. Andrej Babiš to neumí. Kdyby skutečně chtěl sestavit většinovou vládu a získat ve Sněmovně důvěru, musel by jednat. Jenže on raději rozkazuje a pak fňuká, když není po jeho.

Minulý týden si Andrej Babiš v Lánech postěžoval, že s ním nikdo nechce jít do koalice. Říkal, že ho mrzí, jak se k němu a jeho hnutí ostatní strany chovají. Že mu ani nedaly šanci, aby je přesvědčil, jak dobře to s Českou republikou myslí. Že mu zkrátka nezbývá jiná možnost než sestavit menšinový kabinet. Kňoural, fňukal a vůbec se tvářil jako mučedník, na jehož bedrech leží tíha celého světa, zatímco si všichni ostatní hoví s nohama na stole.

Pravdou ale je, že se Babiš o sestavení vlády, která by se mohla opřít o většinu ve Sněmovně, prakticky nepokusil. Ačkoli po volbách do televizních kamer vyhlásil, že by si dokázal představit spolupráci s těmihle i tamtěmi, k jednáním nepřistoupil. Nesnažil se nacházet programové průniky mezi jednotlivými stranami a hledat konsensus nad spornými otázkami. Naopak se okázale vystavil jako vítěz voleb a čekal, kdo za ním s prosíkem o jedno až dvě ministerská křesla přijde. Jenže nikdo nepřišel. Babiš se otočil na obrtlíku a začal s protáhlou grimasou naříkat, jak ho nikdo nemá rád. Vždyť on chce dát zemi do pořádku a zase mu někdo hází klacky pod nohy.

Babiš o koaliční jednání neměl zájem. Není zvyklý se dohadovat, ale poroučet. Kdyby skutečně chtěl sestavit většinovou vládu, byl by nucen k ústupkům a nějaký koaliční partner by se jistě našel. Vždyť jediný zaťatec, který vytrvale opakoval, že s politickým hnutím ANO do vlády nepůjde ani za zlaté tele, byl Miroslav Kalousek. Všechny ostatní politické strany spolupráci s Babišovou stranou nevylučovaly. Měly jen pochopitelné výhrady k osobě samotného Babiše. Nechtěly totiž, aby se do čela země postavil člověk s trestním stíháním a obžalobou na krku. Důstojnosti jednání vlády by totiž případné kulisy mírovské věznice jistě nepřidaly.

Menšinová vláda, která navíc nemá zajištěné hlasy pro vyslovení důvěry, je proto výrazem neochoty ke kompromisu především ze strany Babiše samotného. Je to stejný zaťatec jako Kalousek. Pokud by se mermomocí netoužil stát premiérem a nezasednout v novém kabinetu, nabízely se i jiné možnosti. Menšinová vláda bez opory ve Sněmovně je i výrazem neúcty k ústavním pořádkům. Ústava totiž předpokládá, že vláda vládne s důvěrou. Že se premiér pro svůj kabinet snaží získat mezi poslanci podporu. Že je zkrátka aktivní, a ne že přehazuje odpovědnost na všechny ostatní, kteří nejsou ochotni tancovat, jak právě píská. Když Babiš říká, že není politik, měli bychom jeho slovům věřit, má totiž pravdu.

Politika je totiž řemeslo, jehož cílem je dosahování kompromisů mezi rozličnými zájmy. Vymysleli jsme si ji proto, abychom se při každém názorovém střetu nemuseli mlátit klacky po hlavě. Babiš to neví. S klackem v ruce tluče ostatní po hlavách a jedním dechem si zároveň stěžuje, že s ním nechtějí nic mít. Ti, kteří jsou teď biti, zatím odolávají. Uvidíme, jak dlouho jim to vydrží. Zatím je třeba říkat, že politika se nedělá klackem, ale třeba nad jednacím stolem. Že by se to Babiš měl naučit, nebo se zaobírat něčím jiným. Každý zkrátka nemá talent pro všechno. I takový miliardář může být politické jelito.

    Diskuse
    Myslím, že to dost packá i prezident.

    To, že předem vyhlásil, že dá své první i druhé jmenování Babišovi a dokonce dodal, že když důvěru nebo aspoň toleranci nebude mít a když ho předseda PS jmenuje i napotřetí, bude jeho vládu držet i bez důvěry............ to je naprostý úlet a devalvace pokusů, které jsou k dispozici.

    Kdyby prezident vyhlásil, že vzhledem k tomu, jak složitě letos dopadly volby, nikoho nepověří vyjednáváním o podobě a podpoře budoucí vlády (je to jen zvyk), ale ujme se toho tentokrát osobně -- to bych chápal.

    Kdyby svolal Sněmovnu v co nejkratším termínu a vzkázal parlamentním stranám, že každé odpoledne, po jednáních ve Sněmovně, na Hradě očekává trojici jejich vyjednávačů u svého kulatého stolu, kde - a nikde jinde - bude časem jeden z nich jmenován premiérem -- to bych chápal.

    Ale co dělá a vyhlašuje Miloš Zeman, je šílenství...............
    November 7, 2017 v 13.11
    Já myslím, že od Babiše je to promyšlený postup. Většina jeho voličů bude vinit z nesestavení vlády ostatní ale jeho ne. A pokud by došlo k předčasným volbám dostane ještě víc. Takhle ostatní podusí a opravdu bude čekat, kdo přileze. Za asistence Zemana, který taky dobře ví, co dělá.
    November 7, 2017 v 13.56
    Co všechno Babiš umí či neumí se ještě uvidí
    Povolební situace nenabízí snadné řešení klasickým politickým kompromisem. Co by strany mohly nabídnout Babišovi za to, že nebude trvat na postu premiéra? A naopak, co by Babiš mohl nabídnout za to, aby ho v premiérském křesle někdo podpořil?

    Kdyby Babiš nabídl vládu ANO bez Babiše, byla by to jasná politická porážka, přiznání že jeho obvinění politicky významné je, což zatím popírá.

    Pokud si Babiš myslí, že to strany s odmítáním jeho osoby berou vážně, tak je zcela logické, že o koaliční jednání v tuto chvíli nemá zájem a počká si až se to třeba změní. Jelito určitě není. To "jelito:, to je si jako někdejší posrpnový Kantorkův vtip. kde se dvě myši domlouvají, že půjdou zmlátit kočku.

    Kdyby Babiš byl o něco hloupější než je, byl by s ním daleko menší problém.Zatím ještě žádnou velkou chybu neudělal.
    November 7, 2017 v 14.04
    Zemanova a Babišova strategie
    Taky myslím, že je to dlouhodobá strategie jak Zemana, tak Babiše. Je to strategie, která jim zatím vychází. Ale tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne. Pokud budou ostatní strany dostatečně rezistentní, nebudou se bát ani Zemana, ani Babiše, tak si mohou v časem vypuknutých volbách polepšit. Navíc pokud nebude Zeman prezidentem, tak Babiš přijde o svého parťáka. A i když Zemanovi nově vydatně pomáhá Topolánek s luxováním hlasů na pravici, tak si myslím, že Zemanovy šance v druhém kole jsou malé. Podstatně by vzrostly, pokud by proti němu stál Topolánek. Proto se pokouší Topolánek sehrát opoziční smlouvu 2, aby se Zemanovi odvděčil za SPOZ.
    November 7, 2017 v 17.43
    Zcela zbytečně hysterický a dryáčnický článek,
    totéž včera kritizoval předseda ÚS Pavel Rychetský. Na povolební vyjednávání je ještě docela brzo dosavadní vláda ještě nepodala a nemůže podat demisi.

    Zcela souhlasím s panem Kubičkou. Babiš vzhledem k výsledkům voleb má právo pár dní po volbách trvat na postu premiéra. Proč by neměl? Jaký by k tomu měl mít teď důvod?

    Jako nevolič ANO musím jednoznačně odsoudit povolební postoj všech politických stran, které řekly předem kategorické ne, aniž by sedli k jednacímu stolu. Připomíná mi to povolební situaci z roku 2006, tehdy se také mnozí nesmířili s tím, že úžasný vítěz voleb, ODS, nemá se svými koaličními partnery ve sněmovně většinu.
    November 7, 2017 v 20.57
    Abych to upřesnil,
    netvrdím, že Andrej Babiš má právo trvat na postu premiéra. Otázku, na co má Babiš právo, jsem si vůbec nekladl. Snažil jsem se jen odhadnout možnosti jeho strategie. Nic takového jako právo trvat na postu premiéra podle mě neexistuje. Pro mě za mě může na postu premiéra trvat i někdo jiný než Babiš, pokud by si myslel, že je to k něčemu dobré.

    Nepovažuji za dobré dělat si Babišovi jakékoliv iluze včetně té, že je jelito. Není, bohužel.