Koalice se neshodla na růstu platů. Odbory hrozí stávkou

Jan Gruber

Vládní koalice se neshodla na růstu platů zaměstnanců ve veřejném sektoru ani zvyšování platů učitelů. K diskusi se vrátí příští týden. Odboráři před několika dny varovali, že jsou připraveni přejít do stávkové pohotovosti.

Jednání koaliční rady, které probíhalo v pondělních odpoledních hodinách v Lednici, nebylo úspěšné. Vládní strany se neshodly na preferované variantě zvýšení platů zaměstnanců a zaměstnankyň ve veřejném sektoru, ani na růstu platů učitelek a učitelů. Koalice se k diskusi vrátí znovu za týden. Odbory varovali, že pokud vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) platy nezvýší, jsou připraveni přejít k protestům, respektive ke stávce.

Ke zvýšení platů ve školství naposledy minulý týden na protestním shromáždění v Betlémské kapli vyzvali zástupci školských asociací, vysokých škol, odborů ale také studentů. „Pokud nám vláda v pondělí nevyhoví, jsme připraveni zahájit stávkovou pohotovost," oznámil předseda Českomoravského odborového svazu pracovníku ve školství František Dobšík.

Výzva schválená na shromáždění v Betlémské kapli upozorňovala, že pokud by ke zvýšení platů nedošlo, nebylo by nadále možné personálně zajistit výuku ve školách. „Již v současnosti je situace ve školství kritická. Při růstu mezd a platů ve státním i soukromém sektoru v ostatních oblastech pak nevyhnutelně dojde k jejímu dalšímu zhoršení,“ stálo v dokumentu. Ten mimo jiné zmiňovali i fakt, že řada učitelů a učitelek své povolání z ekonomických důvodů opouští a na jejich místa nikdo nový nepřichází.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) v průběhu srpna připravila materiál, který obsahoval celkem tři varianty zvyšování platů. První navrhovala zvýšení platů jak státních zaměstnanců a zaměstnankyň, tak učitelů a učitelek o čtyři procenta. Druhá počítala s růstem platů pedagogických pracovníků a pracovnic o dvanáct procent s tím, že ostatní by si polepšili o sedm procent. Poslední — odbory a sociální demokracií preferovaná varianta — navyšovala platy učitelům a učitelkám o patnáct procent a ostatním o deset procent. Zvyšování platů ve veřejném sektoru odmítal ministr financí Ivan Pilný (ANO).

„Naše vláda valorizovala platy v listopadu každý rok — v letech 2014, 2015 i 2016. Slíbil jsem, že se tak stane i letos a tento slib chci splnit. Učitelé dostanou přidáno více, protože jsou vzhledem ke své roli ve společnosti finančně dlouhodobě podhodnoceni a naším cílem je, aby se do roku 2020 jejich příjmy dostaly na sto třicet procent průměrné mzdy,“ řekl po jedné ze schůzek s odborovým předákem Josefem Středulou předseda vlády.

    Diskuse
    September 5, 2017 v 18.00
    O 7 % víc – razantní zvýšení platu učitelů?
    V UK ČT jednou zaznělo, že 15 % je razantní zvýšení platu učitelů. Připomeňme, že platy rychle rostou v celé ekonomice, takže průměr je 29 350 korun za II. kvartál 2017. Což je růst o 7,6 %, po odečtení inflace o 5,3 %. Takže v tomto okamžiku jde o navýšení kolem pouhých 7 % nad ostatní mzdy.
    IH
    September 5, 2017 v 19.21
    Předvolební příležitost
    Chápu, že lidi těší, když jim (reálně) rostou příjmy, ve srovnání s minulostí, a že o to usilují. Chápu rovněž, že se snaží, aby měli více taktéž v porovnání s jinými lidmi a jinými profesemi. Na druhou stranu odmítám, že by řešení problémů a neuspokojivého charakteru společnosti mohlo přijít cestou vyšších platů. Naše společnost se nelepší a nezlepší s růstem a pro růst příjmů a spotřeby obyvatelstva a ani lidé se většinou prostřednictvím peněz nestávají lepšími a šťastnějšími. Zaměření pozornosti tímto směrem spolehlivě legitimuje kapitalismus a odvádí skoro všechny od myšlenek na větší změny, přesně jako mezi regály supermarketu. Stěží to bude demokracie, kdo bude z takového vývoje profitovat.