Nepohni se, ať se signál neztratí

Terezie Daňková

Obrázek fungování EET v jihočeské vsi, z obchůdku, který patří přesně k tomu typu provozoven, pro něž zdánlivě nepatrné přidané náklady EET znamenaly, že se ocitl pod čarou ponoru. A dál se dá provozovat jen jako ztrátová služba sousedům.

EET si tak nějak sedlo. Dlužno podotknout, že Andrej Babiš to přeci jen technicky připravil lépe, než byl připraven registr vozidel. Lidi si zanadávali, a pak zmlkli. Údajně nutná rychlost implementace nás hospodské stála jedny zkažené vánoce a spoustu peněz na přesčasech a platbách pro firmy, které po nocích zkoušely zapracovat stále nové požadavky ministerstva a potřeby klientů.

Vem to ďas, podnikatelé přece peníze mají, do teď je kradli společnosti místo toho, aby se z nich postavily mateřské školky. To se říkalo v televizní kampani, na kterou si přispěli titíž podnikatelé ze svých daní. Internetem se občas cudně mihne text o tom, že sice chápeme elektronickou evidenci tržeb, ale měla být slušným podnikatelům i občanům předložena zcela jinak, než ve styli „všeci tuná kradnú, jen já zákony prostě využívám“.

Už jsem vážně chtěla být zticha. Jenže v naší vesničce paní zavřela krám. Kvůli EET.

Moje maminka a několik dalších důchodců ve vsi, dvě maminky na mateřské, ti všichni tak ztratili možnost snídat čerstvé pečivo a když dojde kečup, tak si ho opatřit dřív než v pátek, když přijedou mladí.

Rozhodla jsem se krámek převzít. Třikrát týdně pět chlebů, padesát rohlíků a dvacet koblih. Sem tam kousek sekané. Byznys.

Koupila jsem tablet a ostatní vybavení. Doufám, že se mi tyto náklady vrátí, než se elektronika rozbije. O mzdových a dalších nákladech nepřemýšlím. Bolel by mě z toho žaludek.

A tak tu teď stojím a dívám se na svoji zaměstnankyni, jak běhá po místnosti a zkouší najít místo, odkud se jí odešlou účtenky. Nešlo udělat žádné výjimky. Nešlo vyjmout hasiče v hasičárnách. Nešlo vyjmout obce třeba do pěti set obyvatel. Nešlo to, chápu. „Jó, už to odešlo. Jedna účtenka, druhá… nepohni se, ať se signál neztratí.“

    Diskuse
    JN
    February 28, 2017 v 14.58
    Pište si to, pane Babiš...
    Vím o podobném případu malé vesnice, kde pravděpodobně zanikne, nebo už snad zanikl obchod v důsledku zavedení EET. Je tam velmi mizerné a k dojíždění za nákupy nepoužitelné autobusové spojení. Ve vesnici žijí důchodci, z nichž někteří nemohou jezdit vlastním autem, nebo ho ani nemají. Vy, pane Babiši, máte kousek odtamtud fabriku, tak byste jim snad mohl jednou nebo dvakrát do týdne ten nákup zařídit. Slyšel jsem, že místo kecání prý raději makáte. I ti lidé v té vesnici bez obchodu a se špatnou dopravní obslužností by jistě více ocenili ten nákup než nějaké žvanění ve volební kampani. ANO, zatím v té vesnici volí buď lidovce, nebo komunisty, ale mohlo by být líp, kdyby měli zajištěný ten nákup.

    Takže si to pište: chleba, máslo, mlíko, deset rohlíků a dvacet deka poctivě kosteleckýho salámu (berte to jako součást volební kampaně).
    February 28, 2017 v 15.46
    "Potěšující" v uvozovkách je, že to, aby nebyly žádné výjimky, podpořily také odbory. Aby prý měli všichni podnikatelé "rovné podmínky". Kdyby totiž byla paní Daňková se svým jedním zaměstnancem a několika mléky a houskami od EET osvobozena, mohla by tímto "zvýhodněním" ohrozit velkokapitalisty.