Veganský veletrh Veggie Planet se poprvé koná v České republice
Jaroslav BicanPoslední říjnový víkend se v Praze uskuteční veletrh veganského životního stylu Veggie Planet. Jeho součástí je i bohatý doprovodný program, který představí veganství z celé řady perspektiv, například z etické či ekonomické.
V Praze se poslední říjnový víkend 29. — 30. října uskuteční veletrh Veggie Planet věnovaný veganskému životnímu stylu. Jedná se o první akci svého druhu pořádanou v České republice. Veganství zde bude prezentováno nejen z kulinářské stránky, ale také ze zdravotní, etické, ekologické či ekonomické perspektivy.
„Chceme ukázat, proč je rostlinná strava stravou budoucnosti. Jde tu o budoucnost naší planety a našeho soužití s planetou jako takovou,“ vysvětluje předseda Rakouské veganské společnosti Felix Hnat důvody, proč veganské veletrhy pořádají, a pokračuje: „Proto je důležité být otevření a pozvat všechny, aby se tímto tématem zaobírali v příjemném a otevřeném prostředí.“
Veletrh Veggie Planet se koná v Rakousku už několik let. Ve Vídni a větších rakouských městech ho pořádá Rakouská veganská společnost (Vegane Gesellschaft Österreich). Veletrh se v Praze uskuteční ve Slovanském domě ve spolupráci s Českou veganskou společností a sdruženími OBRAZ — Obránci zvířat a Otevři oči.
„V Praze je celosvětový boom rostlinné stravy a veganství vůbec velmi viditelný. Proto jsme se rozhodli spolu s českými partnery náš úspěšný veletrh přinést i do Prahy,“ dodává Felix Hnat.
Návštěvníky veletrhu čeká pestrý výběr vystavujících a také zajímavý doprovodný program obsahující přednášky a kuchařské ukázky. Se svou přednáškou Vegani na cestách vystoupí Tereza Vandrovcová z Otevři oči. O činnosti organizací na poli veganství a zvířecích práv v České republice promluví Marek Voršilka ze spolku OBRAZ — Obránci zvířat.
Ze zahraničních osobností pak vystoupí Olivia Ladinig z Rakouské veganské společnosti. Martin Smrek, pořadatel Veganských hodů na Slovensku, pohovoří o ekologii živočišné potravy. Během kuchařských ukázek se návštěvníci budou moci rovněž inspirovat k novým technikám a ochutnat připravené speciality.