Nákupy na trzích jsou cenově výhodné. Navíc šetří životní prostředí

Vratislav Dostál

Nejvyhledávanější potraviny na městských trzích jsou cenově srovnatelné nebo dokonce levnější než ty, které nabízejí supermarkety. Tvrdí to Hnutí DUHA s odkazem na analýzu, ve které porovnalo ceny v supermarketech s cenami na tržnicích v Praze a Brně.

Nejčastěji vyhledávané potraviny na městských trzích jsou cenově srovnatelné či dokonce levnější než nabídka v supermarketech. V tiskovém prohlášení to uvedlo Hnutí DUHA s tím, že místní jídlo na stále populárnějších trzích od lokálních zemědělců je tak nejen čerstvé a chutné, ale i finančně přijatelné.

„Místní potraviny prodávané na tržnicích, ze dvora nebo v bioklubech s sebou přináší mnoho výhod: podporu drobným pěstitelům a rodinným farmám, menší množství obalů, oživení veřejných prostranství a zdravé, čerstvé jídlo pro zákazníky,“ uvedla Petra Švambergová z Hnutí DUHA.

Hnutí DUHA proto ve svém internetovém adresáři nabízí přes pět set kontaktů na místní pěstitele, kteří prodávají přímo ze dvora, dodávají zboží na tržnice nebo do bioklubů. V adresáři je možné vyhledat podrobný sortiment a informace, co a kam zemědělci dodávají. Zákazníci si mohou najít farmáře podle krajů i druhu zboží.

Podle Švambergové si tak v jejich v internetovém adresáři může každý jednoduše najít nejbližšího zemědělce ve svém okolí a vybrat si podle zboží, o které má zájem. „I díky tak běžné věci, jakou je nakupování potravin, můžou mít profit nejen sami zákazníci, ale i česká ekonomika a životní prostředí,“ dodala.

„Brněnské a pražské supermarkety jednotlivých řetězců mají velmi podobné ceny stejného zboží, u komodit z tržnic v Praze a Brně najdeme cenové rozdíly v řádu několika korun ve prospěch Brna. I přesto lze na obou tržištích nakoupit některé potraviny výhodněji než v supermarketu,“ uvedli ekologové.

Nejmarkantnější rozdíl podle jejich zjištění představují ceny brambor: na brněnském Zelném trhu stojí v průměru 9,50 korun za kilogram, na Tylově náměstí v Praze pak 13,50 korun. Jejich průměrná cena v supermarketu je však 16 korun. Významně se údajně liší také ceny mrkve, kterou lze u farmářů nakoupit průměrně za 21 korun za kilogram, kdežto v supermarketu za průměrných 26,50 korun.

Výhodou nákupu místních potravin na tržnicích je pak podle ekologů především to, že zákazníci mohou konzumovat jídlo, které nestrávilo desítky hodin na cestě v kamionech spotřebovávajících kvanta ropy a neobsahuje zbytečné postřiky nutné pro dlouhý transport a skladování v umělých podmínkách. Navíc tím, že lidé kupují zboží přímo od pěstitele, zůstává zisk přímo u něj, a ne u obchodníka.