Paříž postaví ubikace pro bezdomovce a uprchlíky v luxusní čtvrti

Petr Jedlička

Radnice v čele se socialistkou Hidalgovou posazuje přístup, podle něhož se má na řešení sociálních problémů města podílet všech dvacet obvodů bez výjimky. Nejnovější útulny by tak měly vyrůst hned vedle slavného Bouloňského lesíku.

Už „v nejbližších týdnech“ by měly být podle francouzských médií postaveny nouzové ubikace pro 200 potřebných v 16. pařížském obvodu, takzvaném obvodu Passy, který platí za jednu z nejlukrativnějších adres ve městě. Odpovědná místa schválila příslušné rozhodnutí tuto středu.

Současné vedení Paříže v čele s levicovou starostkou Annou Hidalgovou posazuje přístup, podle něhož se má na řešení sociálních problémů města podílet všech dvacet obvodů bez výjimky. V obvodu Passy, kde stojí proslulý palác Chaillot, tenisové kurty Rolanda Garrose, řada prestižních škol či muzeí a více než devadesát ambasád, přitom doposud nouzové ubikace nebyly.

„Komplex celkově pěti propojených útulen má vyrůst na prostranství u Avenue du Maréchal Maunoury — hned vedle slavného Bouloňského lesíku (...) Útulny mají dle stávajícího záměru sloužit bezdomovcům a žadatelů o azyl v nouzi, a to po pět následujících let,“ uvádí stanice France 24.

Podle pozorovatelů bude zajímavé sledovat, jak se místní obyvatelé a jejich noví sousedé sžijí. Obdobné případy umísťování nouzového bydlení do drahých čtvrtí jsou totiž i ve Francii poměrně vzácné.

V lokálních médiích se v řečené souvislosti objevují zatím převážně zprávy o peticích, jejichž signatáři proti příslušnému rozhodnutí protestují. Tu největší z nich podepsalo už padesát tisíc lidí, včetně starosty 16. obvodu Clauda Goasguena.

    Diskuse
    December 21, 2015 v 11.20
    Já bych to udělal jinak.
    Přesunul bych u nás všechny ty agentury a "neziskovky", které dostávají dotace na práci s Romy, sociálně slabými a nepřizpůsobivými do nejtěsnější blízkosti ubytoven. Třeba v takové Krupce jsou na prodej 3+1 za 50 tisíc, což může být v Praze měsíční nájem pro nějakou "neziskovku". Takto by stát velmi ušetřil a dotovaní by byli v nejbližším kontaktu s těmi, jimž mají pomáhat. A ještě by byla ohromná úspora za cesťáky!
    Dotovaní by měli klienty přímo u nosu a poznali by je i jinak, než jako milé obdarovávané. Osobní zkušenost by pak pozitivně ovlivnila jejich přístup k práci.
    Jako levicový aktivista nabízím k prodeji svůj dům naproti ubytovně za velmi nízkou cenu. Jdu tak vstříc řešení sociálních problémů na svůj úkor.
    Chtělo by tento nápad protlačit ve vládě. Není báječný? Kdo mi s tím pomůže, kdo prokáže, že chce skutečně řešit sociální problémy a ne se na nich jen přiživovat? Čekám smršť podpory!
    PM
    December 21, 2015 v 17.55
    Dům s výhledem na ubytovny daleko od 16. arondismá
    je zajímavou nabídkou neznalým styku s psanci.
    Mohl by sloužit k zadumání obdobně, jak je to umožněno gráá buržoáá z Avenue du Maréchal Maunoury.......možná.