Uprchlíci, Zeman a psychiatrické zařízení

František Kostlán

Nelegální uprchlík neexistuje — každý z nich má podle mezinárodních úmluv právo požádat o azyl v kterékoli zemi, bez ohledu na to, zda má pas, či nikoli. Tábor v Bělé je tedy vězení, ve kterém jsou umístění lidé, kteří nic neprovedli.

Miloš Zeman, kterého někteří voliči pořád ještě pokládají za českého prezidenta, se v Blesku opět vylovil k uprchlíkům. „Nikdo vás sem nezval,“ vzkázal jim a dodal, že by měli dodržovat naše pravidla a zákony. „Pokud se vám tu nelíbí, běžte pryč,“ uzavřel Zeman své expozé.

Není ovšem nic známo o tom, že by k nám — až na výjimky — nějací uprchlíci dobrovolně směřovali. Nemají zájem tu žít. Česká republika je po celém světě vnímána jako jedna z nejrasističtějších a nejxenofobnějších zemí vůbec. A to i „díky“ svým posledním dvěma prezidentům, dalším politikům a některým novinářům, jejichž absence odpovědnosti za vlastní konání je do nebe volající.

Tábor v Bělé je vězení

Není také nic známo o tom, že by ti uprchlíci, kteří tu navzdory svým přáním přeci jen skončili, chtěli porušovat naše zákony. Ti lidé, kteří se počátkem srpna údajně vzbouřili v táboře Bělá-Jezová, k tomu měli jiný důvod. V Bělé není běžný uprchlický tábor, ale vězení, kde jsou umístěni lidé, kteří nic neprovedli, žádný zákon neporušili.

„Jsou tu všichni ti, u kterých je třeba zjišťovat jejich totožnost, protože jsou zcela bez dokladů. Pak cizinci, kteří požádali již v jiné zemi o azyl a v zařízení vyčkávají, než proběhne předání do tohoto státu. A v neposlední řadě jsou zde cizinci, kteří čekají na realizaci správního vyhoštění. U nich bude na konci pobytu v zajišťovacím zařízení následovat deportace do jejich domovského státu,“ řekla k tomu mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová pro Idnes.cz.

Tomuto kriminálu se oficiálně říká „zařízení pro zajištění cizinců“, neoficiálně „detence“, a spravuje je české ministerstvo vnitra. Cizinec může být v takovém zařízení zavřený až 540 dní. A jak již bylo řečeno, důvodem jejich umístění do detence je to, že se je Česká republika chystá vypovědět ze svého území. Naše úřady s nimi z tohoto důvodu jednají jako s méněcennými tvory — mimo jiné jim vezmou mobily a peníze a zavřou je, jako by byli odsouzeni za nějaký zločin.

V Bělé není běžný uprchlický tábor, ale vězení, kde jsou umístěni lidé, kteří nic neprovedli, žádný zákon neporušili. Repro DR

Uprchlíci zákon neporušili

Většina lidí zadržených v Bělé chtěla podle cizinecké policie směřovat do Německa, většinou za svými příbuznými. Nechtěli být deportováni do jiných států, ani do svých domovských zemí, z nichž odešli před násilím, ozbrojenými konflikty či před zničující bídou. V Bělé je nyní nejvíc Syřanů (již pětiletá občanská válka a útěk před fanatiky z Islámského státu), Afghánců a Pákistánců (v obou zemích řádí teroristický Taliban) a Iráčanů (následky totalitního režimu a války v Iráku jsou dodnes obrovské).

Údajné demolování zařízení, jak o tom informovala většina médií, mi v této souvislosti připadá jako adekvátní protest.

Na otázkuPřesahují protesty nebo jiné chování uprchlíků hranice trestného činu?“ Rendlová odpověděla takto:

„Zatím ne. Kdyby se však něco takového stalo, řešili bychom to standardně, stejně, jako kdyby čin spáchal kdokoliv jiný. Ono jde ale spíše skutečně jen o vyjadřování nespokojenosti se svým současným stavem. Ti lidé neubližují nikomu jinému než sami sobě. Jejich chování je i hodně demonstrativní — pořežou se na rukách, předstírají záchvaty. Ale to, že se někdo pokusí přelézt plot, není trestný čin. Mimo to, oni ve čtvrtek dobře věděli, že překážku nezdolají, byla to spíš forma protestu, kdy křičeli „Freedom!“ a lomcovali plotem. Chtěli docílit toho, aby přišel někdo odpovědný a diskutoval s nimi o jejich situaci.“

Ani cizinecká policie tedy nehovoří o tom, že by uprchlíci umístění v Bělé porušovali české zákony. A možná se to bude nezasvěcenému čtenáři zdát podivné, ale nelegální uprchlík neexistuje, protože každý z nich má podle mezinárodních úmluv právo požádat o azyl v kterékoli zemi, bez ohledu na to, zda má pas, či nikoli. Jako „nelegál“ může být vnímán až v momentě, kdy je odsud vypovězen a přesto na našem území zůstává. Má to jediné omezení: pokud už dotyčný požádal o mezinárodní ochranu v jiné zemi schengenského prostoru, pak o ni již nemůže žádat u nás (či v jiné zemi „Schengenu“).

Extremismus hradního pána

Vraťme se k hradnímu pánovi. Jeho vzkaz uprchlíkům v Bělé má tři body:

  1. Nikdo vás sem nezval.
  2. Musíte dodržovat naše pravidla a zákony.
  3. Pokud se vám tu nelíbí, běžte pryč.
  1. nechtěli k nám, ale do Německa — i kdyby je sem někdo zval, bylo by jim to šumafuk,
  2. zde neporušili žádné zákony,
  3. sami chtějí odtud pryč, protože se jim tu nelíbí.

Je proto důležité Zemanovi důsledně připomínat, že to byl on, kdo tu coby premiér nedodržoval pravidla a politiku proměnil na gangsterské kolbiště, že to byl on, kdo coby prezident nectil nepsané normy, například dlouhým odkladem jmenování vlády vzešlé z výsledků voleb a tak dále.

I díky svým posledním dvěma prezidentům je Česká republika považována za xenofobní zemi, ve které uprchlíci nemají zájem žít. Foto web Miloše Zemana

Média a nepřítel číslo jedna

A kdo že by mu měl tohle všechno připomínat? No přeci média. Problém je v tom, že většina z nich se chová podobně jako Zeman. Informují nepravdivě, zavádějícím způsobem či zmateně, protože o uprchlické problematice nic nevědí a ke svému způsobu práce ani vědět nepotřebují.

Detailně se opakuje situace, kdy byli nepřítelem číslo jedna Romové. Média zvýšeně informují o (údajných) zločinech, kterých se dopouštějí uprchlíci (zatímco o zločinech páchaných českými občany často mlčí). Naposledy lhala o tom, že zákon porušují uprchlíci v Bělé.

Nepřítelem číslo jedna jsou náhle uprchlíci, a média toho hojně využívají ke zvýšení sledovanosti a čtenosti. Že přitom zároveň pomáhají likvidovat demokratický právní stát, nejsou tito „novináři“ ochotni či schopni domyslet.

Média až hystericky informují o strachu, kteří mají čeští občané z uprchlíků — ten strach přitom mají čeští občané z velké části proto, že média vyrábějí z uprchlíků nebezpečné nepřátele. A konečně, jsou to média, která častěji než dříve hovoří o uprchlících, aniž by jim dala slovo.

Inu, není nad čecháčkovskou objektivitu, že?

    Diskuse
    JP
    August 5, 2015 v 15.16
    Jsem rád, že si někdo těch - už čistě věcně naprosto nesmyslných - Zemanových výroků povšiml.

    Hrozit v y h á n ě n í m migrantů, kteří nic nechtějí toužebněji nežli odsud odejít (většinou do Německa) - buďto je autor takovéto hrozby opravdu už zcela mimo realitu (pak by skutečně ta návštěva psychiatrického zařízení mohla být plně indikovaná) - anebo ale Zeman zcela cílevědomě, s vědomým falšováním skutečného stavu věcí podporuje a municí zásobuje ty nejpřízemnější xenofobní instinkty u jistých částí obyvatelstva.
    MP
    August 5, 2015 v 22.42
    Správěně a výborně, p. Poláčku,
    ale je to přesně v intencích zájmů těch, kterým i vy sloužíte... Bohužel...
    JP
    August 6, 2015 v 12.51
    Víte, pane Plevo, ty Vaše výroku o "sloužení cizím zájmům" jsou jako vystřižené z rétoriky komunistických propagandistů minulého režimu. Prostě kdo nezapadá do vlastních dogmatických schémat, ten je automaticky "služebníkem třídního nepřítele".

    A ve mně čím dál tím sílí pocit, že Vy nejste ničím jiným, nežli jejich věrným pohrobkem...
    ??
    August 7, 2015 v 17.55
    Jedne Somalce slovo dali.
    1. Nikdo vás sem nezval.
    2. Musíte dodržovat naše pravidla a zákony.
    3. Pokud se vám tu nelíbí, běžte pryč.
    ad1) Formalne naprosto pravdivy vyrok. Nejenze je nikdo nezval, ale normalni clovek nemuze byt nadsen z jejich existence, jak nam to predvadeji nekteri "slunickari", kteri nam vypocitavaji vyhody jejich existence u nas. Bez povsimnuti nechavaji fakt, ze aby vznikli utecenci, musi nekde existovat duvod k uteku. Tuto existenci a pricinu zla ze svych uvah vetsinou vytesnili. Argumentace nekterych dosla az tak daleko, ze vysvetluji jak k nam utikaji sami vzdelani lekari, inzenyri vedci. Tyhle omezence ani nenapadne, ze vzdelani lide jsou potrebi zejmena v zemich tretiho sveta. Tenhle typ "slunickaru" dela uzitecne idioty neokolonialismu noveho typu (rabuji se ne suroviny , ale mozky). Neoliberalove se museji urehtat.
    ad2) Clovek oponujici v suverennim a pravnim state tomuto vyroku, by se mel objevit ve vyrocni sprave BIS. Jsem zvedav kdy se tak stane. On to p. Kostlan mozna nevi, ale pohybuji se ilegalne a casto bez dokladu na uzemi naseho statu.
    ad3) Trochu pitomy vyrok a jeste pitomejsi reakce. Samozrejme, ze se jim tu nelibi. Nejsou doma, zpretrhali sve socialni vazby, maji problemy s jazykem, se stravou a nejiste vyhlidky do budoucnosti. Staci ? Utikaji k nam mimo jine proto, ze je tady relativne organizovany system. Chcete-li poradek. Jakmile jsou jednou zaregistrovani, spousti se normalni evropsky byrokraticky system. A v ramci Evropy nelze nechat naprosto nezname osoby v neznamem poctu volne pobihat. Pokud blahosklonne zavrem oci a nechame vlnu migrantu volne proudit do nemecka," my nic my muzikanti" jak asi dopadnou nase vztahy s Nemeckem ? Koneckoncu i jinym sousedicim statem ? Problemy mezi Francii a Anglii v Calais jsou dobrou ilustraci.
    p.s. Prikladem multikulturniho obohaceni je zaloba Somalky, ktera zada skolu o odskodneni ve vysi 100 000Kc. Udajne byla diskriminovana, protoze nemohla nosit satek, ve skole, kde byly pokryvky hlavy obecne zakazany.

    http://www.ceskatelevize.cz/porady/10117034229-168-hodin/215452801100510/video/

    Ponekud mi to pripomina nehodovy byznys advokatu v USA. Pokud se i u nas rozmohou praktiky advokatu, kteri si udelaji z uprchliku dobry byznys na skubani statu, pak uz nezbude opravdu nez volit Konvicku. V USA se temto advokatum tusim rika supove. A bude tezke vysvetlovat, ze se jedna o multikulturni obohacovani a ne o multikulturni okradani.












    ??
    August 7, 2015 v 17.59
    p.s.
    Jeste ze p. Kostlan ve vami milovanych USA nejsou xenofobni. Ze tam strileji cernochy jako kraliky, to je jen takova lapalie.
    PK
    August 7, 2015 v 20.29
    Takže když z toho uděláme závěr
    Zeman patří na psychiatrii, a zdejší ruští trolové s ním.

    Tento závěr je konečný, na odpověď se nečeká, a je irelevantní.
    MF
    August 7, 2015 v 22.17
    Otázka Pavlovi, též i jiným, pokud chtějí odpovědět
    Proč mají patřit ruští trolové na psychiatrii? Pokud je někdo placen za diskutování na internetu, není duševně nemocen, pouze vydělává peníze. Někdo třeba chytá lidi na ulici a přesvědčuje je, aby si změnili telefonního operátora. A také není duševně nemocen, pouze potřebuje peníze. Jiný dělá informatika a také zřejmě není duševně nemocen. Ten dělá to, ten zas ono.... jak pěje nám známý umělec v nám známem filmu.

    Není mi rovněž jasné, proč by se v této diskusi měli zapojovat "ruští trolové", když se diskuse netýká vůbec Ruska. O jaké troly by se pak mělo jednat? Kdo by je platil?

    PK
    August 7, 2015 v 23.04
    To si musíš vyříkat s nimi, Marku
    kdo přesně je platí. V konečném efektu jsou to ruští daňoví poplatníci.

    Mně není zase jasné, kde já bych mě tvrdit, že tento článek se týká Ruska. Samozřejmě, že netýká. Takže to se musíš zeptat zdejšího ruského trola, proč se tedy zapojuje.

    Jestliže je někdo placen za "diskutování" na internetu, tak prosím. Beru na vědomí tvůj postoj, že je to práce jako každá jiná.

    Akorát nevím, jak mě chceš přesvědčit, že mojí povinností je být k tomuto "profesionálovi" superkorektní, a vážit každé slovo na lékárnických vahách. To nenahlížím.

    Tento článek je o psychiatrii. Má to v názvu. O tom ten článek totiž je. Je v něm jasně doloženo, že tam patří Zeman. Jsem rád, že aspoň toto nezpochybňuješ. Zároveň je známou ruskou praxí posílat politicky nepohodlné osoby na psychiatrii. Nevidím tedy nejmenší důvod, proč bych se měl žinýrovat s ruský trolem.

    Ještě něčemu nerozumíš, Marku? Klidně se zeptej.
    PK
    August 7, 2015 v 23.09
    Jinak Marku, rád bych tě požádal o vysvětlení
    proč jsi mě tuhle tady přede všemi nazval "mnichovský pijan piva - nic víc".

    Když to řeknu úplně na rovinu, očekávám tvou omluvu. Jinak nechápu, kde se bere tvá domněnka, že máš právo mi klást jakékoliv otázky, a očekávat ode mně odpovědi.
    ??
    August 7, 2015 v 23.49
    "Proč mají patřit ruští trolové na psychiatrii? "
    Protoze si to mysli jeden klerofasista z Mnichova, jehoz konicek je obrazet procesi s nejakym drevenym svatym. Mozna ta jeho zapsklost prameni z neuspokojiveho sexualniho zivota. To by naznacovala ta jeho nabozenska aktivita.
    August 8, 2015 v 11.39
    Já jsem dnes, díky Alexandru Mitrofanovi pochopil,
    jaký je rozdíl mezi politikem a státníkem.
    Politik /u Mitrofanova Zeman/ je člověk, který naslouchá svým občanům a chápe jejich obavy.
    Státník /u Mitrofanova Kiska/ je člověk, který má obavy a přání obyvatel své země na háku. Vrcholný postoj státníka pak spočívá dle Mitrofanova v tom, že svým občanům proti jejich vůli nakvartýruje migranty.
    Jim. Ne sobě. I když by se jistě těch 500 migrantů na bratislavský hrad krásně vešlo.
    Kdyby to Kiska takhle udělal, mohl by být Politikem. Takhle bude jen státníkem, který si může stoupnout do řady všech těch pokrytců, kteří migranty vítají a zvou, ale jejich ubytování a financování hodí na krk druhým. Že se jim taková "humálnost" v hrdle nevzpříčí!
    JP
    August 8, 2015 v 11.55
    Politik a státník
    Ten rozdíl podle Mitrofanova sestává prostě z toho, že politik typu Zemana se podbízí nejpřízemnějším pudům (voličského) davu, zatímco skutečný státník jako Kiska se těmto pudům dokáže postavit čelem, i za tu cenu že ho takovýto postoj může stát volební hlasy.
    August 8, 2015 v 14.05
    Pane Poláčku,
    kde u toho máte výsměšného smajlíka?. Nějak jsem ho přehlédl. Nebo to snad, nedejbože, myslíte vážně? Nedochází Vám, že přízeň voličů nemá dnes žádnou cenu, neboť ti, co volby vyhrají stejně musí dělat to, co si žádá kapitál /viz Řecko/? A že skutečným frajerem je ten, kdo se mu postaví a neskáče podle jeho not? Kiska poskakuje podle not Evropského parlamentu a tak je státník? Kdyby byl Kiska skutečným státníkem, tak by nezaujímal postoje, ale dělal politiku pro Slováky. Protože je ale onuce, tak se lísá k těm nahoře, neboť předpokládá, že to ho udrží v politice. Vždyť jejich přízeň z něj v příštích volbách může udělat druhého Churchila. Když to PiáRka udělaly z takového trumpety, jako je Černokamenský, tak to jde už z každého. Postavil čelem, no to jste mě vážně pobavil!
    PM
    August 8, 2015 v 19.12
    Ten který se tu na téhle politické scéně umí postavit se čelem
    majitelům a hybatelům neoliberalismu mi není znám, ale rád bych ho poznal.
    Ale, že následky současných krizí hází jejich hybatelé pomocí politiků - administrátorů jejich záměrů - na hlavu masám nejen evropských zmatených konzumistů je k rozpoznání.
    Kdo na psychiatrii patří je stejně tak zastřeně jasné, jako neznalost psychiatrů, kteří se umí postavit čelem.....bych si posteskl.
    + Další komentáře