Exkluzivně v DR: Spor Babiše s Šinclem trvá. Rozhodne se ve Sněmovně

Vratislav Dostál

Ministerstvo financí navrhuje stáhnout zákon, o který se ministr s poslancem ČSSD nepřel. Sporný zákon naopak Babišův úřad doporučuje neprodleně schválit. Konflikt o Šinclovy pozměňovací návrhy se tak rozhodne příští týden na půdě Sněmovny.

Lídři koalice ve středu hovořili o konci vládní rozepře. Měl spočívat v tom, že vláda sporný zákon o pojišťovnictví ze sněmovny stáhne. Podle zjištění Deníku Referendum je to jinak. Sporný zákon o pojišťovnictví ministerstvo financí prostřednictvím vlády ze sněmovny nestáhne, naopak ho koaličním poslancům doporučuje v co nejkratším čase schválit.

Vyplývá to z vyjádření ministerstva financí pro Deník Referendum. Koalice totiž ve skutečnosti hodlá stáhnout jiný návrh zákona týkající se pojišťovnictví, který je ovšem teprve ve druhém čtení, a spor Babiše s Šinclem se ho přímo netýkal.

„Předsedové koaličních stran se dohodli, že doporučí koaličním poslancům hlasovat tak, aby byl sněmovní tisk 414, tedy vládní návrh novely zákona o pojišťovnictví, vzhledem k transpozičním závazkům vyplývajícím z práva EU, schválen v nejkratším možném termínu a bez regulace provizí či nákladů na sjednávání pojištění navrhované poslancem Ladislavem Šinclem,“ uvedl v rozhovoru pro Deník Referendum Michal Žurovec z tiskového odboru ministerstva financí.

To je ale v rozporu s tím, že vedení ČSSD doporučilo poslaneckému klubu pro Šinclův pozměňovací návrh hlasovat. „Jsem moc zvědavý, jak to nakonec dopadne,“ řekl nám Ladislav Šincl, jehož pozměňovací návrh byl rozbuškou týden trvající koaliční rozepře. Poslanec ČSSD v něm navrhuje skoncovat s praxí tzv. přetáčení smluv u životního pojištění, zároveň chce zastropovat provize za životní pojistky.

S tím nesouhlasil ministr financí Andrej Babiš a do sociálně demokratického poslance se ostře opřel. Šincl Babiše v zápětí obvinil, že mu ve sněmovně vyhrožoval a pokoušel se ho zastrašit. Babiš naopak Šincla obvinil z toho, že pracuje v zájmů pojišťoven.

A ve středu vedení koalice ohlásilo, že celý spor končí. Vláda měla zákon stáhnout ze sněmovny a znovu projednat v rámci koalice. „Ano, na předsednictvu jsme to probrali. My jako ministerstvo požádáme vládu o stáhnutí toho zákona, abychom předložili nový návrh ministerstva financí,“ řekl Andrej Babiš novinářům po jednání vlády.

Vyjádření, které poskytl Deníku Referendum tiskový odbor ministerstva financí, je ale s Babišovým výrokem v přímém rozporu. Zmatek vznikl zřejmě právě tím, že zákony týkající se pojišťovnictví leží ve sněmovně dva. Šincl podal svůj pozměňovací návrh k oběma a konflikt s Babišem se rozhořel právě nad tím, který ministerstvo financí navrhuje neprodleně schválit.

Naopak druhý návrh chce Babišův resort stáhnout a přepracovat. Podle Žurovce se předsedové koaličních stran totiž shodli, že chtějí praxi, kterou kritizuje Šincl, řešit v novele zákona o pojišťovacích zprostředkovatelích.

„Proto se navrhuje zpětvzetí sněmovního tisku 415 (vládní návrh novely zákona o pojišťovacích zprostředkovatelích) z projednávání v Poslanecké sněmovně a následné doplnění tohoto vládního návrhu o úpravu odpovídající kompromisnímu pozměňovacímu návrhu Ministerstva financí, opětovné projednání této problematiky na úrovni vlády a následné předložení vládního návrhu Poslanecké sněmovně,“ uvedl pro Deník Referendum Žurovec.

Jenomže poslanec Šincl na to nechce čekat a snaží se, aby praxe, při které zprostředkovatelé vydělávají na úkor klientů několik miliard ročně, skončila. A tak ji chce znemožnit už svým pozměňovacím návrhem k novele zákona, kterou ve třetím čtení sněmovna projedná nejspíš už příští týden. A Šincl věří, že navzdory Babišovi prosadí svou.

Vedení ČSSD se na sklonku minulého týdne totiž usneslo, že pozměňovací návrh Šincla podporuje a zároveň vyzvalo poslanecký klub, aby pro něj hlasoval. „Je vidět, že jsem vývoj v dané záležitosti předvídal správně. Dle jednacího řádu Sněmovny se ve třetím čtení musí hlasovat nejdříve o všech pozměňovacích návrzích a tedy i o mém,“ řekl Šincl.

Redakce Deníku Referendum hovořila také s předsedou sněmovního klubu ČSSD Romanem Sklenákem, který potvrdil, že doporučení vedení strany bude akceptovat. „Platí, že budeme hlasovat pro Šinclův návrh,“ uvedl.

Šincl připomíná, že proceduru hlasování bude řídit tzv. zpravodaj, v tomto případě Jiří Dolejš z KSČM, který postupně představí jednotlivé návrhy a posléze o nich nechá hlasovat. „Opakuji, že cílem mého pozměňovacího návrhu je vzít přes čtyři miliardy korun z provizí pojišťovacích zprostředkovatelů a dát je zpět lidem, ne pojišťovnám. Můj pozměňovací návrh podporuje a považuje za správný i ČNB - orgán dohledu nad pojistným trhem,“ uzavírá poslanec ČSSD.

Spor mezi Šinclem a Babišem tedy neskončil. Babiš, ani ostatní lídři koalice nemluvili pravdu. Rozhodne se příští týden ve Sněmovně.

    Diskuse
    June 26, 2015 v 22.49
    První vlaštovka?
    Snažil jsem se zjistit, jak přesně v paragrafovém znění vypadá alternativní návrh ministerstva financí, nad nímž se tak rozplývají zástupci zprostředkovatelů, na rozdíl od návrhu Šinclova. Já se domnívám, že ten Šinclův je nakonec pro ně přijatelnější, ale to si musí přebrat sami. Je ale naivní domnívat se, že omezení počátečních nákladů se neprojeví do zprostředkovatelských provizí, ať už je to přímo napsáno v zákonu či nikoliv. Podle mne má pravdu v úterním rozhovoru pro Hospodářské noviny Jakub Strnad, šéf Allianz pojišťovny, když konstatoval, že ve finále obě strany usilují o to samé, jen se přitom stihly pohádat.

    Zmíněný rozhovor je dále zajímavý informací o radikální změně přístupu k otázce provizí v Allianz. Nejzajímavější článek na téma provizí, které jsem v poslední době četl. A to konstatuji, přestože Allianz je pro mne konkurence.