NATO si stěžuje na provokace ruských letadel, je jich třikrát více než loni

Petr Jedlička

Stíhačky MiG-31 a bombardéry Tu-95 přilétají nově i ve skupinách, na rozdíl od dřívějška se také pouštějí dále. V minulém týdnu byly viděny například až u portugalské hranice.

Britské, německé, norské, dánské, turecké a dokonce i portugalské stíhačky musejí čím dál častěji vzlétat, aby ohlídaly ruské letouny, jež se objevují u hranic aliančního vzdušného prostoru. S neobvyklou frekvencí se tak děje zejména v posledních týdnech.

Ruské stroje, převážně stíhačky MiG-31 a bombardéry Tu-95, sice neopouštějí mezinárodní či ruský vzdušný prostor. Létají ale těsně podél hranice nebo nejfrekventovanějších dopravních tras.

„Můj názor je, že nám posílají zprávu. (Rusové) nám vzkazují, že jsou stále velmoc,“ řekl v pondělí na tiskovce Philip Breedlove, americký generál, který je v současnosti nejvyšším vojenským velitelem NATO pro oblast Evropy.

Častěji, dále i početněji

Ruské vojenské letouny se k hranicím a dopravním trasám přibližovaly opakovaně i v minulosti, současná situace je ale dle pozorovatelů přeci jen jiná. Za prvé, incidentů je daleko více — tento rok prozatím přibližně sto, což jest třikrát více než loni. Za druhé, dochází k nim jak nad okolím Ruské federace, tak i daleko od ruského prostoru — například nad Atlantickým oceánem. A za třetí, ruská letadla přilétají i ve větších skupinách.

„Dosud v příslušných incidentech figurovala jen velmi malá seskupení letadel, často i samostatné stroje, nanejvýš dvě letadla. Nyní jsme měli možnost vidět průlety celých formací, které se pouštěly blíže k hranici a celkově si počínaly daleko provokativněji, než bývalo zvykem,“ uvedl Breedlove na pondělní tiskovce.

V případě zaznamenání ruského vojenského stroje v letové informační oblasti některého státu NATO zamíří k danému letadlu okamžitě odpovědná hlídka stíhačů. Ti jej pak doprovázejí přes zbytek sledované zóny.

Političtí představitelé států NATO zatím poslední vlnu incidentů moc nekomentují. Jak uvedl typicky portugalský ministr zahraničí Rui Machete v sobotu: „Novému přístupu Ruska netřeba připisovat přehnaný význam, rozhodně ale není sympatický“.

Znalci připomínají, že počet incidentů vzrůstá soustavně od ruské anexe Krymu letos na jaře. Rusko samotné jev dosud nijak nevysvětluje.

Další informace:

IRIB News NATO says Russia aircraft ‘messaging’ Western alliance

RIA Novosti Pentagon claims Russian Air Force planes endanger civil flights

BBC News Nato reports rise in Russia military flights over Europe

Reuters Portugal scrambles jets again to intercept Russian bombers

The Guardian RAF intercepts Russian bomber approaching UK airspace

AA.com.tr Russian aircrafts violating Norwegian air space

    Diskuse
    TT
    November 12, 2014 v 15.36
    Vichry studené války
    Rusové si stěžují na vojenská cvičení NATO v Německu, pobaltí a na Ukrajině, která jsou podle slov EU-US generality signálem Rusku, že nedovolí další agresi. Rusové se cvičí na hranicích EU, aby ukázali, že se nebojí.

    Napětí roste a řešení nikdo nehledá.

    Měly by se zakázat či přísně omezit vojenské lety v mezinárodním vzdušném prostoru. Ale zkuste o tom mluvit s mocnostmi...
    November 13, 2014 v 9.27
    k té RB OSN
    Nejde o šaškárnu, ale o standardní postup. Kdyby k zasedání a hlasování o formální rezoluci nedošlo, Rusko na to bude poukazovat, až se začne opravdu bojovat s tím, že věc nebyla na příslušném fóru dostatečně projednána.