Pastelkovné a hnusáci lepáci

Saša Uhlová

Zrušení nesmyslného pastelkovného bylo rozumným činem — tedy aspoň tak vypadá, dokud člověk nezačne do školy a školky vypravovat více než jedno dítě. Ve škole pak čekají další nástrahy na peněženky rodičů.

Zrušení nesmyslného pastelkovného bylo rozumným činem — tedy aspoň tak vypadá, dokud člověk nezačne do školy a školky vypravovat více než jedno dítě. Ve škole pak čekají další nástrahy na peněženky rodičů.

Když se před volbami v roce 2010 propíralo pastelkovné coby populistický nástroj levice, v duchu jsem tuším tak trochu souhlasila s tím, že je to nadbytečná dávka. Tehdy jsme měli školou povinné jen jedno dítě a já jsem trpěla nedostatkem fantazie. Neuměla jsem si výdaje spojené s nástupem do školy dostatečně barvitě představit. I ten název mi připadal takový legrační. Hlavně jsem se nad tím ale příliš nezamýšlela.

Neuplynul ani rok a půl a vypravovala jsem jednoho z našich synů do první třídy. Při té příležitosti jsem si uvědomila, že tisíc korun, které kdysi stát rodičům prvňáčků vyplácel, nebylo vůbec zbytečných. Je to sice o dost méně, nežli počátek školní docházky reálně stojí, ale lepší než nic.

To bylo právě před rokem. Běhala jsem po obchodech a nakupovala z neúprosných seznamů, který jsem ve škole a školce dostala. Naštěstí část pomůcek, třeba aktovku, syn podědil, takže zářez do rodinného rozpočtu nebyl tak strašný. Další ratolesti měly výdaje ještě o něco nižší. Nejstarší syn zahajoval poslední ročník základní školy, tudíž bylo třeba pořídit jen oblečení, boty a cvičební úbor, neboť přes prázdniny ze všeho úspěšně vyrostl. A tehdy nejmladší chodil do školky, a tak kromě školkovného, stravného a různých příspěvků na divadla stačilo koupit čtvrtky, toaletní papír, kapesníky a mýdlo. Školka na ně nemá dostatek prostředků. To vše dohromady činí pár směšných tisíc.

První hodinu ve škole malého prvňáčka jsem absolvovala, jak je dnes zvykem, spolu s ním. Svou nervozitou, neboť všechny instituce, zvlášť pak ty, které nelze ignorovat, mě děsí, jsem vystresovala i svého prvňáka. Ale paní učitelka byla moc milá a děti dostaly, kromě mnoha ponaučení, také krásný papírový kufřík. A ten byl plný strašně zajímavých věcí od hodných sponzorů.

Největším skvostem pak byl malý umělohmotný netvor, který byl, jak se ukázalo, počátkem velké sbírky. Jmenoval se hnusák lepák. Je jich celé hejno a je třeba je dokupovat („Odporně lepivé příšerky s neuvěřitelným kukučem, ve kterém se skrývá mnoho rošťáren. Dokážeš je posbírat všechny? Druhů je opravdu mnoho, čeká tě nelehký úkol!“), aby byli kompletní. Když jsem viděla rozzářené oči svého dítěte, které se do školy netěšilo, ale z hnusáka bylo nadšené, tak jsem omámená kouzlem okamžiku populisticky přislíbila, že soudruhy našeho hnusáka pořídíme, netušíc, jaký si na sebe pletu bič.

Ty strašlivé potvory se prodávaly v uzavřených obalech, aby nebylo vidět, zda onu konkrétní zrůdičku už doma máte. Kupovala jsem a kupovala, ale brzy jsem pochopila, že pokud bych chtěla svému slibu skutečně dostát, s přehledem bych mnohonásobně přesáhla částku, kterou mi stát na počátku roku nepomohl.

Když v roce 2008 původní pastelkovné, tedy tisícikorunu pro prvňáka, která šla rodičům, nová vláda zrušila, ministerstvo školství rozdělovalo osm set korun na každého prvňáka přímo školám, které tak mohly ulehčit částečně rodičům. Letos ministerstvo školství kvůli úsporám zrušilo i tuto pomoc. To je chvályhodné, neboť pastelkovné je prostě populistické.

Populistické je ostatně vše, co i jen vzdáleně připomíná socální stát. Ona jsou to vlastně synonyma: populismus a sociální stát. Už jsem se s tím konečně srovnala a značně se mi ulevilo. Nedokázala jsem totiž pochopit, jak je možné, že někdo nepovažuje heslo Sociální dávky potřebným. Ne těm, kdo je zneužívají, za populistické. Podíváme-li se na ně totiž z pravého úhlu, tak skutečně není. Je jen odpovědné, rozumné a dokonce antipopulistické.

    Diskuse
    OH
    September 12, 2012 v 15.18
    nadbytečné pomůcky
    Souhlasím s tím, že začátky školního roku se odehrávají ve stylu "zaplaťte, uhraďte, přispějte, proplaťte, přineste..." . Ale žasnu, kolik zbytečností, oproti tomu, co jsme používali v dětství my, děti mají mít - od všelijakých pořadačů až po všemožné barvičky a jiné výtvarné potřeby, které nakonec využijí parkrát do roka. Taky mne fascinuje množství různých akcí během školního roku, přičemž o úrovni mnohých z nich pochybuju. Nejvíc mne ale vyrazilo dech, když děti z Brna, a nikoliv nějak odhlehlé části, jely do Divadla Bolka Polívky zvláštním autobusem, nikoliv normálně MHD:-). Každopádně souhlasím, že jednoho překvapí, kolik investit vyžaduje taková bezplatná povinná školní docházka:-). A to jsem odolná vůči hnusákům lepákům.
    September 12, 2012 v 20.24
    U nás v Suchdole dostávají prvňáčci igelitku s naprostejma blbostma (bublifuk, metrový metr, propisku vše je první den večer rozbité) od GE money bank...... To ale nejsou vyhozené peníze od lidí, protože v bankách si ukládají peníze mimozemšťani.
    .......... Populisticky za peníze daňových poplatníků ale škola koupila dětem v hodnotě 200Kč ..... tužku s gumou č. 2, ořezávátko, gumu, voskové pastelky, vodové barvy, pastelky, štětec kulatý č. 6,
    štětec plochý č.8 a č.10, lepidlo, modelínu, kelímek na vodu a barevné papíry.

    . .... místo toho aby je ve volné soutěži vybojovali nejschopnější děti pro sebe potřebné pomůcky....
    museli se rodiče komunisticky podělit se svými dětmi o 700Kč které dali škole za .....

    pracovní sešity a sešity pro psaní, čtvrtky pro výtvarnou výchovu
    a další drobné pomůcky potřebné pro výuku


    Další pomůcky, které je nutno zakoupit:

    Výtvarná výchova :
    desky na výkresy A3
    temperové barvy – postačí 6 barev
    nůžky – kvalitní
    pracovní oděv- staré triko nebo zástěrka
    hadřík, houbička

    Tělesná výchova
    tričko tepláková souprava + kraťasy
    cvičky nebo tenisky s bílou podrážkou
    boty na cvičení venku v podzimních a jarních měsících
    – vše uložit nejlépe do textilního sáčku

    plnicí pero - inkoustové

    ručník do třídy
    JJ
    September 12, 2012 v 21.31
    Omlouvám se, že se vyjadřuji i když se mne to netýká, ale (pokud jsem tedy správně pochopil mesidž článku) já bych za pastelkovným neplakal (čímž netvrdím, že rodiče školáků se v časech Nečasovy vlády mají superblaze)... Ono ve třetí třídě je plavání, v páté dopravní výchova, v sedmé lyže, pořád něco... A všechno něco stojí. Sociální systém by měl být co nejjednodušší s co nejméně druhy dávek a podpora rodin s dětmi soustavná a systematická. Což dnešních 2000 Kč odečtu z daňového základu rozhodně není; tak 5x větší částka by možná lépe odpovídala nákladům na výchovu.
    Je to podobné jako ta stupidní cenová politika na drahách - když pojedu o víkendu, mám lístek o 20 % levnější, pokud si ho objednám přes internet dostanu 60 bodů na svoji zákaznickou kartu, pokud tak udělám s 14-denním předstihem mám další jízdu zadarmo a navíc dostanu poukaz na 5% slevu v McDonalds... Většina lidí raději uvítá ljednoduchý szstém, kde cena odpovídá počtu kilometrů...
    Kdybych byl navíc libertarián, tak možná dodám, že školy chtěji ty kraviny právě proto, že se nějaké pastelkovné vyplácelo (a ze setrvačnosti to chtějí dosud)... Ale tak to není, ony by je chtěly tak jako tak...
    September 15, 2012 v 19.09
    My jsme kdysi dávno dostávali pastelky ve škole zdarma. A taky sešity a tužky. Možná, že to bylo i z nějakého příspěvku SRPŠ. Tím si už nejsem tak jistá, takže nechci lhát. V každém případě rodiče nemuseli odpoledne chodit do papírnictví shánět všechny ty školní potřeby. To bylo ovšem v roce 1965. Později už to bylo zase jinak.