Ve francouzském jaderném zařízení došlo k výbuchu, jeden mrtvý

Petr Jedlička

K explozi došlo v areálu Marcoule, který se využívá k výrobě paliva MOX z jaderných zbraní, dekontaminačním účelům a vědeckému výzkumu. Žádná radiace podle všech dostupných zpráv neunikla. Příčiny nehody se šetří.

Jeden člověk zemřel a čtyři další byli zraněni při pondělním výbuchu, k němuž došlo v areálu jaderného zařízení Marcoule na jihu Francie, u města Nimes. Incident se udál krátce před polednem. Podle vyjádření mluvčího francouzského energetického koncernu EDF, který areál využívá, explodovala pec na spalování lehce radioaktivních materiálů, kontaminovaného nářadí a oděvů.

„V peci takovéhoto typu se pálí dva typy odpadů: kovový odpad jako ventily, pumpy a různé pracovní nářadí a hořlavý materiál jako kombinézy techniků či rukavice,“ vysvětlil mluvčí agenturám.

K explozi došlo nejspíše v důsledku požáru, který zachvátil část skladiště jaderného materiálu. Ten se dle mluvčího EDF podařilo hasičům rychle zvládnout. Nyní se hledá jeho příčina.

Žádná radiace podle všech dostupných zpráv při nehodě neunikla. V okolí areálu byla sice vytvořena bezpečnostní zóna, do níž byl veřejnosti zakázán vstup; k nouzové evakuaci pracovníků areálu však velitelé zásahu nepřistoupili.

„Neočekávám, že by došlo k jakémukoliv poškození životního prostředí,“ řekl francouzské redakci zpravodajského serveru Local Olivier Isnard, expert z pařížského Institutu radioochrany a jaderné bezpečnosti.

Komplex Marcoule využívá zejména francouzský energetický koncern EDF k získávání plutonia z vyřazených jaderných zbraní a následné výrobě tzv. MOX paliva; působí zde ale i další společnosti, které pracují s jadernými odpady a materiály. Svoje výzkumné středisko má v areálu i Komisariát pro jadernou energii - francouzský vládní úřad pro jadernou bezpečnost.

O klasickou elektrárnu s jadernými reaktory se tedy nejedná.

Podle oficiálního vyjádření EDF z pondělního odpoledne nelze v souvislosti s incidentem mluvit o jaderné nehodě - jde prý jen o nehodu „průmyslouvou“.

Další informace:

The Local - France French nuclear incident 'is over': safety agency

BBC News Explosion at French nuclear plant of Marcoule

AFP France Nuclear Explosion Kills One, No Leaks Reported

The Guardian Explosion at French nuclear waste plant

    Diskuse
    September 12, 2011 v 18.24
    upřesnění
    Marcoule je jaderný komplex, kde se nachází i několik experimentálních reaktorů, nyní ale již vyřazených (naposledy zavřeli v lednu 2010 rychlý reaktor Phénix).

    K nehodě došlo v části komplexu, kde se zpracovávají radioaktivní odpady, tedy nikoliv v továrně na palivo MOX.

    V areálu zpracujícím odpady jsou tavící pece na kovový šrot i spalovací pece na pevný odpad. Výbuch nastal v jedné z tavících pecí. Objevila se informace, že v ní v té době byl nízce radioaktivní odpad o aktivitě 67 000 Bq - což je ekvivalent několika ryb ulovených v těchto dnech v Japonsku, čili z hlediska podstatného úniku radiace žádný problém.

    V kontextu dnešní nehody poněkud zaniká, že Marcoule coby jaderný komplex vypouští rutinně do životního prostředí masivní množství radioaktivity, v objemu stovek TBq (bilionů Bq) ročně.

    Vymlouvat se, že jde o nehodu "průmyslovou", je stejně zavádající, jako označit Fukušimua za katastrofu přírodní, nebo Černobyl nehodu politickou.