Heger žádá lékaře, aby zůstali

ČTK

Ministr zdravotnictví Leoš Heger požádal v otevřeném dopise lékaře, aby zůstali v nemocnicích. Pokud jste ochotni připustit zvyšování mezd alespoň v příštím roce, mohu vám tento slib s dobrým svědomím dát, napsal ministr zdravotnictví.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger z TOP 09 požádal ve středu otevřeným dopisem lékaře, aby zůstali v nemocnicích. V příštím roce nastartuje zvyšování mezd, umožní to připravená reforma, uvedl v dopise.

Ke konci roku bylo v celé republice podáno podle údajů ministerstva 3 772 výpovědí. Pokud je lékaři nestáhnou, nepřijdou 1. března do práce. V některých místech tak hrozí krach péče.

„Vydírání není cestou k řešení problémů, které je možno nalézt pouze u jednacího stolu, bez emocí a s chladnou hlavou," připomněl ministr. „Pokud jste ochotni připustit zvyšování mezd alespoň v příštím roce, mohu vám tento slib s dobrým svědomím dát," doplnil.

Před koncem roku prý hovořil s řadou lékařů ve výpovědi a byli to podle něj převážně slušní, pracovití a chytří lidé, kteří používají vlastní rozum. „Většina z nich se výrazně lišila od protagonistů Lékařského odborového klubu, kteří v posledních měsících vyvolávají obavy pacientů a šíří nenávist vůči všem, kteří s nimi nesympatizují," uvedl ministr zdravotnictví.

Ministr dále připomněl, že ministerstvo je zřizovatelem pouze malé části nemocnic, i když se nezříká odpovědnosti za úroveň financování všech. Ve většině zařízení nemůže ovlivnit výši mezd, nákupy léků a materiálů a objem výstavby.

„Naopak je všeobecně známo, že tento rozsah je prakticky všude ovlivňován lékaři a jejich tlaky na nemocniční manažery," uvedl ministr v dopise. To, že peníze pak chybějí na výplatních páskách lékařů, není možno podle Hegera svádět jen na politiky.

Dodatečné peníze pro zdravotnictví nezíská, chce je ale získat ze systému po zavedení pořádku a zvýšení efektivity práce. Reformní kroky zahájil připravil novelu zákona o vzdělávání lékařů, jedná o nových vzdělávacích programech pro jednotlivé obory a ruší stabilizační dohody.

„Ministerstvo projednává možnost připlácení za nadstandardní výkony, diskutuje zákon o službách včetně nové definice lege artis postupu. Hledá nástroje, jak motivovat zdravotní pojišťovny k odpovědnému chování a lépe přerozdělovat vybrané pojistné," popsal Heger své kroky.

Nemocnice by tak mohly údajně dostávat více peněz už v příštím roce.

Další informace:

Otevřený dopis Leoše Hegera lékařům

    Diskuse
    Korunu tomu nasadil Tomáš Töpfer:
    "Jistě, platově jsou podceněni, všemu rozumím, jen jedno nechápu: lékaři říkají, že mají malé platy. Že si sice nakonec vydělají slušné peníze, ale to musejí dělat služby navíc, pracovat po nocích a podobně. Dobře – ale zeptejte se herců, jak žijí oni. Ti špičkoví berou v divadle dvaadvacet tisíc, takže jdou ráno před zkouškou do dabingu, odpoledne běží do televize, a večer, když nemají představení v mateřském divadle, cestují na zájezd, aby si vydělali tři tisícovky... Já taky pracuju i o víkendech a spát chodím ve dvě ráno, když dočtu podklady do Senátu, a proto mě ta argumentace lékařů nijak zvlášť nebere."
    Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/sedesatnik-tomas-topfer-fascinuji-me-protestujici-lekari-p3m-/domaci.asp?c=A110112_131202_divadlo_jaz

    Ještě zapomněl dodat, zda jako senátor bere taky těch 22 tisíc co ti nebozí herci.

    Ale vážně. Myslím si, že Heger to opravdu nezvládá. Ponechám teď stranou, zda je protest lékařů vydíráním, či ne, apod. Podstatné je, že když už došli tak daleko, tak jim přece nemůže stačit takový dopis. Nemůže stavět na tom, že "hledá", "diskutuje", apod., a že slibuje, že příští rok... Osobně si myslím, že lékaři jsou připraveni nakonec něco slevit, ale musí jim předložit něco daleko konkrétnějšího a nejlépe jim dát něco hned, aby viděli, že se snaží jim vyjít vstříc a že je schopen peníze někde sehnat. Tohle je takové o ničem... Ani špatnou situaci např. sester a nutnost řešit i jejich podmínky moc nevyzdvihl, což je taky v tomhle kontextu chyba, i vzhledem k veřejnosti.

    Nehraje to moc přesvědčivě :-)