Radioaktivní palivové články nesl exředitel Temelína jen tak v tašce

ČTK, Vratislav Dostál

Policejní Útvar pro odhalování organizovaného zločinu a Státní úřad pro jadernou bezpečnost se zabývají případem bývalého ředitele Jaderné elektrárny Temelín Františka Hezoučkého. K lékaři v elektrárně šel s palivovými články v tašce.

Policejní Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) a Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) se zabývají případem bývalého ředitele Jaderné elektrárny Temelín Františka Hezoučkého, který šel k lékaři v areálu elektrárny s aktovkou, v níž měl část jaderného palivového článku.

O případu informuje MF Dnes a její sesterský server iDnes.cz. Pokud by se podle nich prokázalo, že Hezoučký porušil zákon, hrozilo by mu až pět let vězení. Hezoučký tvrdí, že měl materiál u sebe proto, aby ho ukázal studentům, které učí.

MF Dnes a iDnes.cz píší, že osmašedesátiletý Hezoučký, který je považován za jednoho z největších jaderných expertů v zemi, šel před několika týdny na běžnou kontrolu ke svému bývalému závodnímu lékaři v areálu elektrárny. K lékaři šel s aktovkou, v níž měl část jaderného palivového článku - konkrétně dvě pelety, tedy součásti opravdové palivové tyče používané v reaktoru, v nichž je slisováno celkem deset gramů upraveného radioaktivního uranu.

Do elektrárny pronesl Hezoučký tašku údajně bez problémů, ale když areál opouštěl, detekční rámy spustily alarm. Vynášet radioaktivní materiál z elektrárny je totiž přísně zakázáno a pod přísným dohledem je i jakákoliv manipulace s jadernými a uranovými látkami.

Předsedkyně SÚJB Dana Drábová řekla, že byly porušeny „snad všechny možné předpisy, které v té věci platí", nicméně materiál v žádném případě nebezpečný nebyl a  „k žádnému ohrožení nedošlo".

Také podle vlastníka elektrárny, firmy ČEZ, je úroveň radiace materiálu neškodná. „Byla na hranici detekovatelnosti a nepatrně převyšovala úroveň přírodního pozadí," řekl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. MF Dnes píše, že záření ze dvou pelet sice není nebezpečné, ale jejich energie by mohla po dobu čtyř let napájet dvě stowattové žárovky.

Hezoučký vysvětluje návštěvu temelínské elektrárny s peletami v tašce tak, že na ně zapomněl.

„Měl jsem je u sebe z ušlechtilých důvodů. Půjčil jsem si je z ústavu paliv, abych je mohl ukázat studentům," uvedl Hezoučký, který přednáší jako externí učitel jadernou energetiku na ČVUT v Praze a Elektrotechnické fakultě v Plzni.

Předměty, kvůli nimž problém vznikl, si půjčil ve firmě UJP, která je nástupce zaniklého Ústavu jaderných paliv, v pražské Zbraslavi. Zaměstnanec firmy udělal chybu, když mu zřejmě ze známosti vydal dvě staré palivové tablety oxidu uraničitého z již nepoužívaných sovětských reaktorů, tzv. pelety. Avšak bývalý ředitel temelínské jaderné elektrárny už nemá platné povolení SÚJB pro nakládání s radioaktivním materiálem a bez tohoto povolení nesmí s ničím takovým manipulovat.

Zaměstnanec, který Hezoučkému tablety vydal, bude podle ředitele firmy UJP Jaromíra Shejbala potrestán.

SÚJB nyní zkoumá, proč detektory či ochranka nezachytily Hezoučkého tašku už při jeho příchodu do elektrárny. „Zkoumáme, zda udělala ochranka chybu. Nebo zda jsou detekční rámy při příchodu logicky nastaveny na nižší citlivost než při odchodu," řekla ředitelka SÚJB Drábová MF Dnes.

Její úřad podle deníku nepředpokládá, že by kromě případných nápravných opatření udělil nějaké vážné sankce. „Pro všechny je dostatečným trestem ta ostuda," řekla Drábová.

Energetický odborník Jan Beránek má sice za to, že případ nemohl nikoho ohrozit, avšak pozastavuje se nad důvěryhodností dotčených institucí. „Podle popisu tento incident skutečně nikoho ohrozit nemohl, tedy po zdravotní stránce. Oproti tomu ale otřásá důvěryhodností hlavních institucí v jaderné branži: přední český jaderný expert vyučující studenty i UJP porušili řadu předpisů, které zjevně buď neznali, nebo je blahovolně ignorovali — těžko říct, co z toho je horší,“ uvedl pro Deník Referendum Jan Beránek.

Podle Beránka incident navíc opět ukazuje dvojí metr Dany Drábové a jejího úřadu pro jadernou bezpečnost: „Jejími slovy byly porušeny snad všechny možné předpisy, které v té věci platí, ovšem trestem má být ostuda,“ pozastavuje se Beránek.

„Jsou snad české zákony a vyhlášky tak benevolentní, že umožňují za porušení řady předpisů uložit jako trest pouhou ostudu? Nebo je takto benevolentně aplikuje Státní úřad pro jadernou bezpečnost? Opět těžko říct, co z toho je horší. Zvláště, když si vezmete, že úřad pro jadernou bezpečnost mlčí ve věci špatně provedených svarů v Jaderné elektrárně Temelín, zatímco Drábová v únoru 2001 poslala speciální policejní komando na obecní úřad v Dukovanech, kde byla zcela v rámci platných předpisů umístěna nezávislá sonda na detekci radiace,“ uzavírá Jan Beránek.

ÚOOZ se k případu doposud nevyjádřil. Podle MF Dnes vyšetřuje věc proto, že se jedná o manipulaci s radioaktivním materiálem, což automaticky spadá do jeho kompetence. Pokud by někoho obvinil, pak mu hrozí jeden až pět let vězení.

    Diskuse
    August 19, 2010 v 14.23
    nepodložená, ale medializovaná razie SÚJB
    Tohle je ta kauza z roku 2001, která by neměla zapadnout. Nezávislý systém na monitorování ionizačníhzo záření RAMOS byl instalován a fungoval zcela v souladu s českými zákony. To prokázalo i následné vyšetřování. Přesto SÚJB a Drábová zorganizovali vysoce medializovanou policejní razii, která jednak zastrašila domácnosti, u kterých byly sondy instalovány, jednak se mstila kritikům jaderné energetiky, když je vykreslovala jako amatéry, kteří porušují předpisy.

    Podrobnosti na konci článku ze Sedmé generace zde:

    http://www.sedmagenerace.cz/index.php?art=clanek&id=203
    MM
    August 19, 2010 v 19.55
    kdo je bez viny...
    Mě to připomíná,našeho starého profesora fyziologie, který veřejně před námi studenty pitval žáby, které si sám k tomuto účelu pěstoval. No a někdo ho udal, že porušuje zákon poněvadž všichni obojživelníci jsou chránění. Dostal kartáč a od té doby, vidí studenti zmiňované pitvy jen na videu.

    Pane Beránku, Vaše reakce je hysterická a dala se spíše úsměvně glosovat než hned začít ječet. Ty tablety nebyly nebezpečné, sám to tvrdíte…
    August 19, 2010 v 20.20
    To u nás na katedře
    jsme jednou měřili, jak různé materiály odstíní ionizující gama záření ze zářiče. Zábavné bylo, když se po vsunutí plechu mezi detektor a zdroj intenzita záření zdvojnásobila. Plech byl zjevně kontaminovaný - asi to bylo proti předpisům, ale neječel jsem, ani nereagoval hystericky. Bylo to úsměvné.

    Na kauzu pana Hezoučkého reaguji také bez ječení a bez hysterie, všimněte si! Jen komentuji jednání SÚJB a Dany Drábové, která zavře oči nad zbastleným svarem 1-4-5 na primárním okruhu JE Temelín, s úsměvem komentuje porušení předpisů ze strany pana Hezoučkého (je to kamarád), zatímco kriminalizuje ty, kdo se snaží nezávisle monitorovat radiační situaci kolem jaderné elektrárny (aniž by tím porušili jediný předpis).

    Možná byste si měl znovu přečíst, co říkám - a nikoliv co tam, dost možná v rámci své hysterické reakce a zaslepených předsudků, předpojatě vidíte.
    MM
    August 19, 2010 v 22.49
    ad Jan Beránek
    Pane Beránku omlouvám se za silné slovo, bylo skutečně použito nevhodně. Přesto cituji Vaše slova:

    „Jsou snad české zákony a vyhlášky tak benevolentní, že umožňují za porušení řady předpisů uložit jako trest pouhou ostudu?“

    Ano zjevně jsou pane Beránku a je to tak dobře. Chápu, že Vy byste ve své předpojatosti nechal pana ředitele i s Drábovou za trest nejraději vplést do kola. Nicméně, jsou věci vážné, zasluhující přísnost a jsou prosté úlety (klukoviny), které lidi mezi sebou řeší jako lidi. Tímto přístupem akorát rozostřujete tuto hranici a navíc mediálně vypadáte jako impertinentní ratlík co poštěkává na sympaťáka pana učitele co chtěl žákům jen ukázat jak vypadá věc, kterou pět let studují.

    P.s.
    Mimochodem, ostuda může být i důvodem k sebevraždě.
    SH
    August 20, 2010 v 10.50
    Otázky laika
    Prosím předem oba pány, ať se nepohoršují. Ale z diskuse Vás dvou jsem tak trochu jelen. Proto se ptám. Byl porušen zákon? Byly porušeny bezpečnostní předpisy, či jiné právní normy nižší právní síly? Pokud ano, byly sankce odpovídající ustanovením zákonů, či předpisům? A konečně pokud byly porušeny všechny možné předpisy a při tom nejde o nebezpečný akt, tak jsou alespoň některé ty předpisy špatné, nebo ne?
    August 20, 2010 v 11.19
    co bylo porušeno
    Předpisy zjevně porušeny byly, dle Dany Drábové "prakticky všechny". Předpokládám, že mají sankce, ale nejsem právník. Možná jsou odstupňované podle stupně společenské nebezpečnosti a umožňují kauzu odložit jen jako ostudu. (Pozastavuji se ale nad tím, že přední jaderný odborník, který učí studenty, tyto předpisy buď nezná, nebo ignoruje).

    Když předpisy zjevně porušeny nebyly, a pozdější vyšetřování to jasně prokázalo - v případě nezávislých detektorů ionizačního záření kolem Dukovany - Dana Drábová na nás poslala zásahovou policejní jednotku.

    Když předpisy byly vážně porušeny s důsledkem vážného rizika pro společnost (svar na prvním bloku JE Temelín), Dana Drábová to zametla pod koberec - inspektorům, co tomu přišli na kloub, uložila příkaz mlčenlivosti a protokol utajila nebo skartovala (každopádně jej odmítá poskytnout a tvrdí, že neexistuje, ačkoliv dokonce má prokazatelně evidenční číslo).

    To je to, co se tu snažím říct - něco je hodně, hodně v nepořádku. Není to ani ječení, ani hysterie.