Izraelský útok na humanitární flotilu odsoudil celý svět

Roman Bureš, Petr Jedlička

Útok Izraele na skupinu lodí s humanitární pomocí pro Gazu v úterý odsoudili snad všichni: země EU, Arabská liga, Spojené státy i Rada bezpečnosti OSN. Židovský stát svůj postup ale dál hájí a zadržené aktivisty vyslýchá. K palestinskému pásmu mezitím míří další loď.

Den po izraelském útoku na aktivisty, kteří vypravili konvoj s humanitární pomocí pro palestinské pásmo Gazy, se na vládu v Tel Avivu snesla kritika z celého světa. Státy nešetří odsudky, vysílají protestní nóty a požadují vyšetřování. Demonstranti a aktivisté protestují před izraelskými ambasádami.

Rada bezpečnosti OSN, svolaná na tureckou žádost, vyzvala v úterý k rychlému, věcnému a nezaujatému objasnění případu. Podobné, avšak ostřejší prohlášení vydaly také společně státy EU a Rusko. Německá kancléřka Angela Merkelová a šéfdiplomatka EU Catherine Ashtonová nadto na židovský stát apelovaly, aby blokádu Gazy neprodleně ukončil.

Spojené státy vyjádřily oficiální znepokojení a podpořily rezoluci OSN, z níž byla na jejich popud odstraněna přímá kritika izraelské politiky v Palestině.

Izrael zareagoval ústy premiéra Netanjahua i dalších představitelů politováním nad oběťmi i „nedokonalým provedením zásahu“, útok samotný však nadále hájí. Benjamin Netanjahu znovu označil humanitární flotilu za provokaci a zrušit blokádu Gazy odmítl.

Plavidla z flotily, jež vezla deset tisíc tun zdravotních zásob, léků a stavebního materiálu, mezitím zakotvila u izraelského pobřeží. Přibližně padesát účastníků plavby bylo po vlastním souhlasu deportováno do zemí původu. Na 630 osob, které vyhoštění odmítly, je v současnosti vyslýcháno.

Kdo začal?

Mluvčí izraelské armády již v pondělí potvrdil, že se útok skutečně odehrál v mezinárodních vodách. Z pohledu mezinárodního práva šlo tedy o akt pirátství. Není nicméně pořád jasné, kolik osob bylo izraelskými vojáky zabito. Obecně potvrzených je stále jen devět původních obětí, aktivisté mluví o nejméně devatenácti mrtvých.

Nejasný zůstává také průběh incidentu. Tiskové oddělení izraelských ozbrojených složek (IDF) trvá na interpretaci, dle níž napadli aktivisté izraelské výsadkáře jako první. Ustoupilo sice od včerejšího výroku, že posádka vedoucí lodě flotily Mavi Marmara na vojáky střílela (na lodích byly nalezeny jenom dvě pistole), stojí si ale za tím, že byli humanitární pracovníci ozbrojeni tyčemi a rychle se na vojáky vrhli. Na podporu svých argumentů zveřejnili mluvčí IDF i tematické video.

Aktivisté i několik novinářů z různých zemí, kteří byli na palubách rovněž, naopak stále tvrdí, že vojáci stříleli už před vlastním výsadkem. Na jimi vydané nahrávce jsou také vidět lidé, kteří byli postřeleni ještě před tím, než hlavní fáze útoku začala.

V úterý odpoledne přinesly zároveň agentury zprávu, že k pásmu Gazy míří další loď s pomocí, která se do nedělního konvoje nezapojila. Dle BBC má jít o irské plavidlo Rachel Corrie a na jeho palubě má být i několik poslanců malajského parlamentu. Mluvčí IDF se nechali opět slyšet, že loď stůj co stůj zastaví.

Devátý pokus

Původní flotilu čítající tři osobní, tři nákladní a několik doprovodných plavidel vypravila do Gazy skupina propalestinských, lidskoprávních a humanitárních sdružení ze Švédska, Irska, Řecka a Turecka pod vedením zastřešujícího hnutí Free Gaza. Osobní lodě vezly přes šest set lidí, nákladní deset tisíc tun léků, zdravotních pomůcek, barelů s vodou i stavebního materiálu.

Krom přímé pomoci Palestincům v Gaze chtěli aktivisté upozornit především na důsledky blokády, ve které Izrael drží pásmo od léta 2007 — od puče, při němž islamistické Hnutí národního odporu (Hamás) vyhnalo všechny politické konkurenty z oblasti.

Židovský stát se hají tvrzením, že humanitární konvoje často převážejí zbraně a že zásilky s jídlem, léky a dalšími nezbytnosti do pásma pouští. Dle BBC se do Gazy dostane patnáct tisíc tun materiálu týdně. Agentury napojené na OSN nicméně uvádějí, že tamní populace by potřebovala nejnutnějšího zboží třikrát až čtyřikrát více.

Izrael také nedovoluje do Gazy dovážet materiál, který může být použit k výrobě zbraní. Podle regulí židovského státu spadá do této kategorie například i cement, nebo trubkové lešení.

Většina médií stále připomíná, že Izrael a posléze i Egypt nabídly v minulém týdnu aktivistům možnost složení humanitární pomoc ve svých přístavech, odkud ji měly pak kamiony dopravit do pásma po souši. Aktivisté tyto nabídky odmítli s tím, že jejich plavba má i symbolický význam.

Letošní plavba humanitární flotily do pásma Gazy byla od roku 2008 již devátou v pořadí. Také tři předchozí konvoje byly Izraelem zadrženy, k obětem na životech ale až dodnes nedošlo.

Další informace:

Haarec Netanyahu: World criticism won't stop Israel's blockade of Gaza

Al Džazíra Live coverage: Aftermath of Israel's flotilla raid

Al Džazíra Flotilla takes media centre-stage

BBC News Witnesses cast doubt on Israel's convoy raid account

BBC News UN urges inquiry into Israel convoy raid

BBC News Deaths as Israeli forces storm Gaza aid ship

AP Israel boat raid sparks condemnations, protests

AP Obama administration concerned about Gaza incident

AFP World in shock at deadly Gaza ship raid

    Diskuse
    June 1, 2010 v 19.42
    Darwinova cena
    Posádku lodi bych nominoval jako kandidáty na Darwinovu cenu. Co čekali, že se stane, když začali železnými tyčemi útočit na ozbrojené izraelské výsadkáře?
    June 1, 2010 v 20.26
    Darwinova cena
    Ahoj Michale,

    to je právě ta otázka zmíněná v textu: posádka tvrdí, že izraelští vojáci stříleli už před výsadkem. Z právního hlediska se navíc vskutku jednalo o pirátské přepadení (v mezinárodních vodách), takže i kdyby výsadkáři napřed nestříleli, měla se posádka právo se bránit. A nejen tyčemi. Kdyby se toto stalo u somálských břehů, byla by posádka pro všechny za hrdiny...

    Jiná věc je, jestli to bylo rozumné... jestli narážíš na toto. Z našeho pohledu asi ne, ale možná, že příslušným aktivistům stálo za to riskovat život, aby se s blokádou Gazy začalo něco dělat...

    Darwinovu cenu přeci jen dostávají lidé, co střílí z brokovnice zblízka do kaktusu, jezdí s vozíky s tryskovým pohonem proti zdi nebo pojídají škorpióny... to je poněkud jiná třída.
    June 1, 2010 v 22.23
    ...
    Zdravím Petře,
    narážel jsem hlavně na to, že mi nejde na rozum útok tyčí na zbraněmi ozbrojené a trénované výsadkáře/vojáky. Co čekali, že se nechají umlátit a spoutat? Darwinovu cenu bych jim dal proto, že jejich chování jasně směřovalo k 'self-defeat'. Prostě obyčejná lidská reakce, přece nebudu dráždit hada bosou nohou a nevyzývám na souboj soupeře, proti kterému nemám šanci. Zvlášť když jsou vcelku známé silové reakce Izraele...

    Uvidíme, jaký význam to dostane, a zda budou mrtví osmyslněni jako mučedníci nebo držitelé darwinovy ceny.

    Nechci ale nijak zlechčovat postoje Izraele k Palestině, rasistické praktiky proti Palestincům, stavbu osad atd, To je celé zle. Ale když zaženu údery tyčí ozbrojence do kouta, tak nemohu čekat nic jiného, než že do mne začne střílet.... A je jedno, jestli je to Palestinec, Somálec nebo Izraelec.
    June 2, 2010 v 8.45
    odsoudil celý svět
    To je možné. Já ne. Proč?

    Copak tu chceš, svině prašivá? Proč jsi přišel? Strašit?
    ... ... ...
    Tumáš, ty svině špinavá, zmiz!!
    Hej, sluhové, ke mně, je tam někdo?! Sluhové, sem ke mně! Zrcadlo, zrcadlo je rozbité!
    (Leszek Kolakowski, Rozhovor s ďáblem doktora Luthera ve Wartburgu roku 1521)
    June 2, 2010 v 11.47
    Nerozumím. Co byste rád sdělil, pane Kopecký?
    June 2, 2010 v 13.28
    Že zlo ("ďábel") je vždy i zrcadlový obraz toho, kdo se jej snaží vypudit. (Ale přečtěte si raději knížku sám).
    Pro přiblížení vzhledem k aktuálnímu tématu bych použil třeba výraz "henleinovština".