Profesor Fiala a jeho polokomunismus

Jan Kuliš

Přestože je politolog, předseda občanských demokratů Petr Fiala si s pojmy hlavu neláme. ANO je podle něj levicové a vláda napůl komunistická. Co by na to řekl Václav Klaus senior?

Občanští demokraté měli po komunálních a senátních volbách co oslavovat. Stvrdili svou pozici hegemona na pravici, kterou uzmuli skomírající TOP 09, a v senátních volbách jasně zvítězili.

Bylo to jejich první vítězství po devíti letech, což prohlásil sám předseda partaje Petr Fiala. Jeho oslavným pokřikem se však stala věta o tom, že „polokomunistická“ vláda nebude mít v Senátu většinu.

Jakožto vítěz voleb má jistě právo na odvázanější vyjádření. Jenže to by Fiala nesměl o polokomunistické vládě mluvit při každé jen trochu možné příležitosti. Navíc ji použil i jako podtitul své nejnovější knihy Jak uvařit demokracii, ve které popisuje českou politiku „od vládní agonie k polokomunistické vládě“. Fiala v ní tvrdí, že komunisté jsou zpátky u moci.

Vůči vládě lze mít jistě spoustu výhrad, a taky že je máme. Ale žádní komunisté v ní nesedí.

Ve vládě dnes žádní komunisté nesedí. Akademik a politolog by to mohl vědět. Foto FB P. Fialy

Což o to, pravicové ODS, která se od devadesátých let vymezuje vůči všemu, ať už domněle, či skutečně levicovému, se tato taktika hodí. Trochu nemístně však působí od člověka, který se od počátku devadesátých let podílel na založení oboru politologie v naší republice, do politiky vstoupil z akademického prostředí a dodnes se prezentuje jako politolog.

Otázkou zůstává, zdali by se Petr Fiala uchýlil k onomu označení, pokud by vládu netvořili sociální demokraté. Zjednodušující antikomunismus totiž bohužel bývá namířen často primárně vůči jejich straně. Že ČSSD bývá líčena falešným narativem jako strana krůček od KSČM, takže krůček od totality, se mu hodí i v tomto případě.

Nepatřičně působí také jeho domněnka, že politické hnutí ANO je levicové. Tím si Fiala staví argument, že ODS jakožto hegemon na pravici je vůči němu hlavní alternativou.

Jenomže doby pravo-levého konfliktu mezi občanskými a sociálními demokraty jsou dávno pryč. A teď se zdá, že se za nimi do historie postupně valí i celá ČSSD. Okolnost, že jí Babiš vyluxoval voliče, ještě z ANO nedělá levici. Ostatně před tím zase Babiš dokázal k podpoře přimět voliče pravicové.

Původně přicházel Petr Fiala do politiky s tím, že jí chce vrátit smysl. Jak vidíme, v poslední době se mu to příliš nedaří. Ale dobrá, dejme jeho interpretaci aspoň šanci.

Pokud fakt, že poslanci KSČM pro něco zvednou ruku, znamená, že výsledek je automaticky polokomunistický, vzpomeňme si, kdo dodal potřebné hlasy ke zvolení našeho bývalého prezidenta. Je Václav Klaus podle profesora Fialy ve skutečnosti polokomunista? Pokud by to potvrdil, mnohé z jeho pojmosloví by se rázem projasnilo.

    Diskuse
    October 17, 2018 v 19.29
    ODS tu bude stále
    Petr Fiala jako vysokoškolský učitel politologie v devadesátých letech neustále svým studentům opakoval: "ODS tu bude stále, bude mít vždy 30-40% hlasů a budou se měnit jen její koaliční partneři". Asi si neohegelovsky tehdy myslel, že stojíme na konci dějin a ono nic. Mám pocit, že dnes žije v nějakém bludu o návratu ODS jako hegemona na pravici a o alternativě vůči ANO. Ve skutečnosti je ANO mladší a velmi podobnou sestrou ODS. A pokud 10-20% hlasů je hegemon, tak se divím, že CDU a CSU při výrazně vyšší voličské podpoře bije na poplach. Asi to prostě v Německu neví tak dobře jako u nás.