Zeman v USA oslnil pro-izraelské lobbisty, zavítal na jejich sjezd

Petr Jedlička

Český prezident byl s výjimkou izraelského premiéra jediným zahraničním státníkem v aktivní službě, který na výroční konferenci AIPACu ve Washingtonu vystoupil. S žádným zástupcem americké vlády se prý při pobytu v USA setkat nechystá.

Vroucného přijetí a dokonce i potlesku ve stoje se v pondělí dostalo českému prezidentovi Miloši Zemanovi na výročním sjezdu Americko-izraelského výboru pro veřejné záležitosti (AIPAC) — hlavní pro-izraelské lobby v USA a podle řady expertů nejvlivnější lobby ve Spojených státech vůbec.

Jako „čestný host“ konference vyjádřil Zeman solidaritu všem diskriminovaným Židům a příbuzným obětí islámského terorismu. S odkazem na Kennedyho „Ich bin ein Berliner“ vyzval „všechny“, aby podobně prohlašovali „Jsem Žid“. Sám tak na místě učinil, a to nejen v angličtině, ale i v hebrejštině.

V další části své řeči pak český prezident zopakoval své staré přesvědčení o historicko-civilizačním poutu mezi ČR a Izraelem, který je podle něj stále „jediným ostrovem demokracie na Blízkém východě“. Znovu nadnesl také svou výzvu k velkému mezinárodnímu tažení, jež bude — „pokud možno“ — s mandátem Rady bezpečnosti OSN „systematicky likvidovat“ všechny islamisticko-teroristické základny na světě, a to za využití bezpilotních letounů, tajných služeb a úderů speciálních jednotek.

Nyní obecně upřednostňovanou koncepci, dle níž je spíše zapotřebí podporovat muslimské státy, aby se vypořádaly s teroristy na svém území samy, prezident pominul.

„Jestli nechceme být dalšími oběťmi islámského terorismu, nesmíme se chovat jako ovce,“ uvedl Zeman v závěru svého apelu.

Moc a vliv

AIPAC zve na své výroční konference tradičně pouze přátelsky naladěné hosty. Z mimoamerických státníků v aktivní službě vystoupil letos na sjezdu kromě Zemana pouze izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Fungování a moc AIPACu samotného obestírá v USA řada mýtů a tajemství, často ústících v až antisemické konspirační teorie. Potvrzené skutečnostmi nicméně je, že AIPAC hradí v průměru 10 až 15 procent veškerých nákladů amerických kongresmanů na předvolební kampaně, že systematicky lobbuje za vyšší zbrojní dodávky i finanční pomoc Izraeli z rozpočtu USA či že dlouhodobě znesnadňuje jakoukoliv normalizaci vztahů mezi USA a Íránem.

Zeman se kromě projevu na konferenci setká v USA s několika americkými poslanci a českými krajany. Chce též položit květiny k památníku obětí 11. září a věnec k pomníku T. G. Masaryka.

Setkání s jakýmkoliv členem Obamovy administrativy prý prezident v plánu nemá. Do ČR by se měl vracet v úterý navečer.

Další informace:

Israel National News Czech President at AIPAC: We Are All Jews

BreitBart.com Netanyahu to AIPAC: No ‘Disrespect’ for Obama

AP Netanyahu: Iran nuclear deal threatens Israel's security

    Diskuse
    TT
    March 3, 2015 v 13.15
    Ich bin ein Psychiater
    měli by svorně prohlásit všichni Češi a uznat, že náš prezident Miloš Zeman je nebezpečný dement. Kdyby nebyl tolik k smíchu, člověk by se z něj poblil.
    March 4, 2015 v 10.57
    Tak tomuhle se říká neadekvátní reakce,
    pane Tožičko. Pokud by jste měl správně vyvinutý dávivý reflex, musel by jste z našich a mnohem více ze světových politiků zvracet od rána do večera, když už vám vadí Zemanova vstřícnost vůči židovské lobby. Mě osobně vadí také a to dost. Ovšem když jsem nezvracel z Havla, či Klause, tak Zemana také ustojím.
    Navíc pokud je Zeman dement-nemocný člověk, tak to pak vypadá, že jsou vám k smíchu duševně postižení.
    Ta vstřícnost vůči židovské lobby je opravdu u Zemana vhodna hlubšího zkoumání. Protože MZ věci promýšlí, není tato podpora jen jakýmsi jeho rozmarem, navíc, když ji deklaruje dlouhodobě. Škoda, že se tohoto zkoumání nikdo řádně neujal.
    Nicméně ať jsou pohnutky MZ jakékoliv, tento jeho směr politiky se mi ekluje.








    PK
    March 4, 2015 v 11.11
    "Setkání s jakýmkoliv členem Obamovy administrativy..."
    "...prý prezident v plánu nemá. "

    Dobré. Ano, i tak se to dá formulovat. :-)

    No, tak aspoň se Ovčáček vyfotil u plotu Bílého domu.
    ??
    March 5, 2015 v 8.04
    "Dejme válce šanci"
    Kdo nerika ze Zeman je dement neni Cech. Sovetsky dobrovolny hasic nas vzor (heslo z cech v dobe, kdy v SSSR zadni dobrovolni hasici nebyli). Zda se , ze pan Tozicka ponekud dogmaticky ustrnul a opet touzi po jednote strany a lidu. Jo to byly casy. Co se tyce toho daveni, naprosto souhlasim s p. Sevcikem, jen bych dodal, ze duvody se najdou jak doma tak v zahranici. Treba Frau Merkel musi mit opravdu kachni zaludek, kdyz se nepozvraci pri oslintavani nacelnika Ukrajinske roty loupezniku Porosenka a jeho politruka Jacenuka.
    Ale abychom nezapomneli na domov. Uz dva dny cekam, kdy si kavarna vsimne tohoto textu.

    http://neviditelnypes.lidovky.cz/ukrajina-zeme-dozrala-pro-marshalluv-plan-c-2-f3f-/p_zahranici.aspx?c=A150301_180805_p_zahranici_wag

    Ze je autor (Joch, zcela evidentne dusevni mrzak a byvaly poradce predsedy vlady Necase) zvan pravidelne do CT a rozhlasu aby komentoval politiku je jednak ukazatelem stavu techto instituci, ktere si platime a jednak zcela zrejmym (pro kavarnu neviditelnym !) ohrozenim demokracie v teto zemi.

    No ted je in blejt nad Zemanem a i p. Tozicka se patrne drzi zasady, ze proti vetru se chcat nema.

    Jinak nechapu tu posedlost po setkani s velkym cernym kasparem ve Washingtonu. Konec koncu, proc by mel Zeman jit ke kovarickov (Obama)i, kdyz muze ke kovari (AIPAC). Kdo tu loutku v Bilem dome ridi, o tom si stebetaji vrabci na strese.