Obsazení resortu životního prostředí jako test volitelnosti ČSSD

Vladimír Just

Autor se připojuje k výzvě na podporu Vladimíra Špidly. Zdůrazňuje přitom, že způsob, jakým se nakonec ČSSD zachová k silně zanedbanému a minulými vládami zdevastovanému resortu, bude testem její volitelnosti.

Připojuji se tímto k naléhavé prosbě mých kolegů, kterých si vesměs vážím, totiž prosbě k vedení ČSSD ve věci obsazení postu ministerstva životního prostředí. Nikdy jsem nebyl voličem ČSSD (vždy jsem volil Stranu zelených), ale po vítězství „sobotkovců“, pro nějž jsem se také jako občan angažoval, jsem poprvé začal zvažovat, že v budoucnu bych mohl dát hlas i ČSSD.

Ale tím rozhodujícím „testem volitelnosti“ pro mě bude, jak se ČSSD zachová k silně zanedbanému, devastovanému resortu životního prostředí (stejně likvidačně, ostudně a trestuhodně velké strany zacházejí i s resortem kultury).

V případě, že by se ČSSD zachovala stejně farizejsky jako TOP 09 (která, ač měla připraveného kvalitního Bedřicha Moldana, resort přepustila ekologickým analfabetům a likvidátorům z ODS), a že by i ona mlčky přihlížela k pokračující likvidační linii celé této sféry, reprezentované v minulosti nechvalně známými jmény Benda, Skalický, Kužvart, Drobil, Chalupa, Podivínský a aktuálně hrozícími jmény Tyc a Brabec, pak pro mne zůstane ČSSD i nadále jako strana nevolitelná.

Ne tak v případě, že by ČSSD konečně nahlédla důležitost tohoto resortu, a jmenovala do něj Vladimíra Špidlu. Těm, kdo tvrdí, že stínový ministr životního prostředí neměl s tímto resortem nikdy nic společného, připomínám, že se Špidla angažoval pro přírodu již dávno před svou politickou kariérou, a i později se na špičkové úrovni EU vypracoval v respektovaného profesionálně ekologického — přesněji: sociálně-ekologického — politika, a konečně, že předloni se stejně jako Bohuslav Sobotka jasně a nedvojznačně postavil na ekologickou stranu sporu i v kauze NP Šumava.

Tehdy to byl v politice — i v ČSSD — silně menšinový názor, převažovalo „haškovské“ přitakání dřevařské a lanovkářské lobby, dnes tomuto ochranářskému názoru dali dodatečně za pravdu všechny naše soudy od nejnižších po nejvyšší, inspekce ŽP, ombudsman a dokonce i ministerstvo životního prostředí.

I v případě, že by z nějakých mně neznámých důvodů byl Vladimír Špidla neprůchodný, mohl by tuto funkci v mých očích počestně a odpovědně zastat i bývalý sociálně demokratický „strakonický“ senátor Krejča. V obou těchto případech bych tuto stranu považoval za volitelnou, a poprvé po dvaceti letech jí dal svůj hlas.

    Diskuse
    ??
    December 12, 2013 v 7.36
    Nevím, jaký je Špidla ekolog, ale.
    Osobně je mi Špidla docela sympatický a ČSSD budu patrně hájit až do doby, kdy do ní vstoupí Schwanzerberg s Kalouskem. Ale iluzi o Špidlově moudrosti, mi kdysi naboural rozhovor v televizi, kde pronesl pro mne nezapomenutelnou větu : "kvůli stárnutí populace, budeme muset dovézt miliony pracovních sil z Asie". V situaci, kdy v Evropě bylo 25 000 000 nezaměstnaných. nevím, zda se jeho názor změnil, ale pozor na jeho přílišné zbožňování.

    A také je komické, že Just, který podporuje na svém blogu pokus o ultrapravicový puč v ČT, hodnotí demokratičnost ČSSD. Ještě veselejší je, že za zvolení Špidly nabízí "půl království a dceru za manželku" (tedy svůj hlas). Už zbývá jen zapadající slunce a Brežněvovský polibek od dojatého Sobotky.