Zeman hájil opoziční smlouvu. Za optimální považuje jednobarevnou vládu

Vratislav Dostál

Prezident Miloš Zeman ve středu v rámci své cesty po České republice navštívil Brno. Na setkání s veřejností mimo jiné obhajoval opoziční smlouvu a uváděl důvody pro vznik jednobarevné vlády. Zároveň odmítl vznik koalice ČSSD a TOP 09.

Prezident Miloš Zeman ve středu zahájil návštěvu Jihomoravského kraje, trvat bude to pátku. Dopoledne zavítal do sídla krajského úřadu, kde se sešel se zastupiteli. Krátce po poledni debatoval se studenty VUT a poté vystoupil v centru Brna na shromáždění s občany. V úvodním proslovu zrekapituloval prvních šest měsíců ve funkci přímo zvoleného prezidenta. Poté odpovídal na dotazy přítomných diváků, krom jiného hovořil o variantách povolebního uspořádání.

V úvodu zdůraznil, že přímo zvolený prezident se má vyzpovídat občanům a to nejenom těm, kdo ho volili, ale i těm, kdo volili protikandidáta, případně lidem, kteří nevolili nikoho. Zdůraznil také, že cestu po České republice původně plánoval na červenec, kvůli pádu vlády ji ale musel odložit

„Zpověď, nebo chcete-li to nazvat jinak, skládání účtu, je mojí povinností a předpokládám, že do jednotlivých krajů budu jezdit pravidelně, ať jsou nebo nejsou před námi jakékoli volby. Proto jsem také nikdy nevyslovil jméno žádné politické strany, protože jak už jsem řekl, jsem tady kvůli skládání účtu a nikoli, abych agitoval pro jakoukoli politickou stranu,“ uvedl Zeman.

Vrátil se také k pádu Nečasovy vlády. Podle něj šlo o vůbec nejpodstatnější vnitropolitickou událost posledního půlroku. Zeman přitom zdůraznil, že to nebyl on, kdo Nečasův kabinet svrhl. „To jediné čemu jsem zabránil, přes neustálý tlak, bylo, aby byla instalována vláda, která by byla vlastně pokračováním té vlády v demisi. S jedinou výjimkou ve stejném personálním složení a se stejným programem,“ uvedl Zeman.

Zopakoval také, že vznik úřadnické vlády byl nejkratší cestou k předčasným volbám. „Ano je pravda, že jsem zabránil vzniku Nečasovy vlády bez Nečase, je pravda, že jsem se snažil přispět k tomu, aby zde byly předčasné volby. Někdo z vás s tím souhlasí a někdo ne a je to vaše svaté právo, ale to, co je v této zemi důležité je, aby vy sami jste se mohli svobodně rozhodnout. A to je moje závěrečná a poslední a jediná politická prosba. Ať už budete volit kohokoli, pěkně vás prosím, jděte k volbám,“ uvedl již po několikáté v průběhu své cesty po České republice Zeman.

Po úvodním projevu Zeman odpovídal na dotazy z publika. Kromě otázek týkajících se korupce, valorizace důchodů či možného slučování nemocnic v Brně  padla otázka vztahující se k opoziční smlouvě a k případným povolebním koaličním variantám. „Nejdříve bych rád řekl, že opoziční smlouva není totéž, co velká koalice. V koaliční vládě jsou poslanci zúčastněných stran vázáni koaliční smlouvou, v případě opoziční smlouvy tomu tak nebylo. Nejen proto jsem zastáncem jednobarevných menšinových vlád,“ uvedl Zeman.

„Hlavní jejich výhodou ale je, že vás nemůže nikdo vydírat,“ dodal prezident s tím, že v západních zemích jsou všechny anebo většina menšinových vlád kryty nějakou obdobou opoziční smlouvy. Připomněl také, že první obdoba opoziční smlouvy v České republice nevznikla až po volbách v roce 1998, nýbrž již po volbách v roce 1996 pod taktovkou tehdejšího prezidenta Václava Havla. Poté Zeman porovnal českou a německou politiku, a to proto, aby vyložil, kterak u nás není narozdíl od Německa pravděpodobný vznik velké koalice. „Německá SPD a CDU-CSU jsou si programově nesrovnatelně blíže, než ČSSD a TOP 09,“ zdůraznil Zeman.

„Jinak řečeno: obě hlavní německé strany mají relativně shodné programy. O ČSSD a TOP 09 to ale v žádném případě říci nelze. Copak si umíte představit, kterak sociální demokraté spolupracují ve vládě s Jaromírem Drábkem, který je doposud místopředsedou TOP 09, nebo s jejich prvním místopředsedou Miroslavem Kalouskem?,“ otázal se v závěru své odpovědi Miloš Zeman. V zápětí přispěchal k mikrofonu první místopředseda ČSSD Michal Hašek a prezidentovi odpověděl. Ani on si dle svých koalici s TOP 09 představit nedokáže.

V rámci prvního dne cesty po jižní Moravě navštívil prezident Miloš Zeman také Jihomoravské inovační centrum. Odpoledne diskutoval se studenty Podnikatelské fakulty VUT. Následně se pozdravil s laureáty Ceny Jihomoravského kraje. V průběhu dalších dnů cesty po jihu Moravy navštíví Zeman postupně Kuřim, Znojmo, Břeclav nebo Hodonín, kde se setká jak s představiteli samospráv, tak s občany měst. Svoji návštěvu Jihomoravského kraje zakončí hlava státu v Kyjově.

    Diskuse
    ON
    September 26, 2013 v 12.22
    Tak jak to bylo s těmi předčasnými volbami?
    (Zeman) "Zopakoval také, že vznik úřadnické vlády byl nejkratší cestou k předčasným volbám. „Ano je pravda, že jsem zabránil vzniku Nečasovy vlády bez Nečase, je pravda, že jsem se snažil přispět k tomu, aby zde byly předčasné volby...."

    Lobbista Šlouf na www.lidovky.cz.
    Otázka lidovek.cz: "Ministři Rusnokovy vlády při nástupu do úřadu tvrdili, že za SPOZ nebudou kandidovat. Mluvilo se v té době uvnitř strany o jejich angažmá?"

    Šlouf: "Víc než s polovinou z nich si tykám, znám je léta i z minulého režimu. Přál jsem si, aby vydrželi do května příštího roku. Protože to ale řešili amatéři, dopadlo to, jak to dopadlo. Zeman by si s tím hravě poradil, zná jednací řády sněmovny i vlády. Část lidí kolem něho byla vedena touhou po osobní pomstě a smetla ODS a stojedničku, takže nebylo s kým jednat."

    Otázka Lidovek.cz: "Dobře, ale mlžili ministři?"
    Šlouf: "Když mířili na ministerstva, s některým z nich se o tom možná jednalo, vyloučit to nemohu. Všem ale bylo řečeno: Vaše vláda potrvá do konce května a pak se uvidí."
    MT
    September 26, 2013 v 15.32

    Démonizace opoziční smlouvy patří k dobrému tónu v intelektuálských kruzích - včetně tzv. salónní levice, tedy i té pražské zelené, sociálně-liberální atd. ...

    Ve skutečnosti jde o do podvědomí stlačený vztek havloidního intelektuálského středu (viz demonstrace iniciativ "Děkujeme, odejděte" atd. ...), že jejich strany uprostřed nemohly tentokrát toho levého nebo pravicového mastodonta vydírat - jak byli předtím zvyklí.
    Toto potlačené běsnění, tento potlačený bezmezný havloidní vztek se postupně jakýmisi "zlostnými psychovibracemi" postupně rozšířil ve veřejném duchovním prostoru mezi všechny, kteří byli svým založením, pracovním zaměřením atd. schopni - třebas podvědomě - vstřebávat stanovisko havloidů, tedy těch, kteří jak známo dodnes (i když podstatně méně než dřív) kolonizují a ovládají (v podobě jakési intelektuální hegemonie) kulturně-umělecký, mediální a školský duchovní prostor.

    Salónní levice proto takto funguje v roli určitých "užitečných idiotů" - a kdo se pokouší od-demonizovávat, "znormálnět" opoziční smlouvu (paradoxně právě na skandinávském severu běžnou), je zuřivým terčem naprosto zuřivých invektiv a nenávisti poměrně značných rozměrů ...
    MT
    September 28, 2013 v 11.55

    .. bezesporu pane Kolařík, bezesporu ....

    Nicméně je otázkou, jestli to, že jsem dobrý magor, nutně znamená, že nemám pravdu ...

    Znáte to přece - např.

    "To, že jsi paranoidní ještě neznamená, že po tobě nejdou"

    atp ...