Oheň a voda

Lukáš Jelínek

Jako bumerang se vrací otázka, jak sestavit levicovou, ale i středolevou koalici. Nápad, že by se povolební uspořádání vyřešilo spoluprací ČSSD s TOP 09, nebere v potaz politické směřování těchto uskupení.

Snem sociálních demokratů je jednobarevný většinový kabinet, jaký má Robert Fico (SMER) na Slovensku. Já častěji sním o umírněné koaliční vládě, jež by dokázala skloubit sociální, enviromentální a morální akcenty. V ní by partnerem ČSSD mohli být zelení a lidovci. Jenže první propadají roštem stranických preferencí, druzí překonávají pětiprocentní hranici jen těsně — a tím vyhlídka středolevé vlády pohasíná.

Jací potencionální partneři — do vládní koalice či aspoň sněmovního holportu - zbývají? Prokmotrovaná a sociálními ohledy nepolíbená ODS sotva. ANO a SPOZ jsou uskupení nespolehlivá a mandátů by taky moc neposbírala. Pak už tu máme jen komunisty a TOP 09.

Asi by si šlo představit situaci, v níž by sociální demokraté s topkou táhli ze jeden provaz. Letos ale nemůže nastat ani náhodou. Nejen kvůli vyhraněné rétorice obou partají. TOP 09 učinila z nouze ctnost a předvádí se coby záruka reformního kursu a nepopulárních opatření. Je to až salónně okázalé.

Hned preambule volebního programu TOP 09 „Víme, kam jdeme“ opakuje starý pravicový mobilizační trik, když vykresluje křižovatku: „Snadno zpět k socialismu, anebo pracně demokraticky dál?“. A následuje typická elitářská mantra: „Všeobecná únava či nespokojenost je způsobena tím, že jsme se nenaučili žít v demokraticky zarámované svobodě.“ Jsme to ale, my, voliči, telata!

Rozebírat jednotlivé pasáže tohoto vzletně psaného programu není třeba. Fajnšmekři jistě ocení jazyk i obsah kapitol věnovaných ústavnosti, kultuře či vzdělání. I když tam už se blýskne čertovo kopýtko zmínkou o finanční spoluúčasti vysokoškolských studentů.

Pak ovšem přijde pasáž o zaměstnanosti nazvaná „Normální je pracovat“ — a čtenáři je jasné, že jejím autorem musí být exministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek, po kterém se jinak skoro slehla země, že až člověk spekuloval, zda se nepřidal ke svému někdejšímu náměstkovi Šiškovi a nemeditují spolu kdesi v temných pankráckých sklepeních.

„Nezaměstnané chceme více motivovat k práci,“ konstatuje TOP 09. „Nechceme se smířit se situací, kdy po nálezu Ústavního soudu je možné dlouhodobě pobírat dávky v nezaměstnanosti bez vlastní aktivity nebo dokonce souběžně s prací na černo.“ Jsou to ale šibalové, ti nezaměstnaní jedni, co? Výše dávek jim učarovala natolik, že si život bez nich nedokáží představit! Je-li to tak skvělé, divím se, že už celé předsednictvo TOP 09 dávno není na dávkách. I když možná je — ale bůhvíčeho…, když takto blouzní.

„Rozvolníme zákoník práce a zjednodušíme ukončení pracovního poměru,“ zní další závazek. No nevolte to! Nebo další špeky: povinný druhý pilíř penzijní reformy či „sociálně citlivé zvyšování finanční spoluúčasti na zdravotních službách“.

Jakkoli drtivá většina dalších vět programu topky zní libě, na zmíněných peřejích musí ztroskotat jakákoli možná úvaha o spolupráci ČSSD a TOP 09. Knížecí rady zaznívající z mediálního prostoru od různých naivních snílků, aby to spolu obě partaje přece jen zkusily, dláždí tu nejsnadnější cestu, jak by se sociální demokraté mohli příště v preferencích přiblížit živořící pravici.

Pak tu ale máme také názory komplexně uvažujících analytiků, jako je Jiří Pehe, kteří právem připomínají, že do středu se stáčející koalice pomáhají stabilizovat a harmonizovat vládnutí i  celý systém. Tuto pravdu by si ale měla uvědomit zejména TOP 09. Až odhodí uraženou ješitnost nedoceněné reformátorky a třeba pod vlivem partnerských Starostů a nezávislých připraví program empatický a slučitelný s vizemi moderní levice, bude možné uvažovat, zda by si někdy nemohla v zájmu občanů ČR plácnout i s oranžovými.

Nyní taková situace není. ČSSD a TOP 09 na podzim 2013 opravdu představují vodu a oheň. A Lidovému domu při předjímání povolebních úvah nezbývá než dumat nad možnou integrací komunistické strany…

    Diskuse
    September 20, 2013 v 15.50
    Od kdy je TOP09 středová strana?
    Tak asociální ministry jako byli ti z TOP09 snad ČR od převratu nezažila a pan Jelínek uvažuje o koalici s ní jako dobré alternativě protože je středová. Co je to za nesmysl?

    SPOZ je podle vás horší alternativou než TOP09 a přirovnáváte ji (SPOZ) k ANO? O ODS píšete, že je „sociálními ohledy nepolíbená“ a TOP09 snad ne? Ta je snad ještě nepolíbenější!

    Vám snad vadí míň Kalousek než Zeman??? Měl jsem vás za rozumného levičáka, ale tohle?!

    Osobně vidím možnosti ČSSD v jimi deklarované menšinové vládě když už ne v koalici s komunisty, zelenými nebo v horším případě lidovci.

    Co měla tahle vaše úvaha znamenat jsem nepochopil. Kalousek je po Klausovi to nejhorší od převratu co tu bylo a vy mu skoro lezete někam, pardon.
    September 21, 2013 v 0.58
    Všichni proti Zemanovi!
    Koalice ČSSD s TOP 09 je nesmysl, který mohou brát vážně leda nedovtipní pravicoví komentátoři omezeného rozhledu. Zdá se, že v našich sdělovacích prostředcích působí takových omezenců dost na to, aby Lukáš Jelínek musel podrobně vykládat, v čem všem a jak zásadně se ČSSD a TOP 09 rozcházejí. Spojení těchto dvou stran je absurdní; nemohli by se ovšem nakonec v nadcházejích parlamentních volbách přece jen spojit jejich voliči?

    Vůdce TOP 09, Miroslav Kalousek, volá do zbraně proti Miloši Zemanovi. Už v prezidentské volbě Jakub Patočka varoval pravičáky, ať dají pokoj s tím svým knížetem, a jestli nechtějí prezidentem Zemana, ať hlasují pro Dienstbiera. Nedali si říct. Jestliže se však nadále děsí Miloše Zemana, nemohli by si dát říct aspoň tentokrát? Řada odborných psychologických studií sice ukazuje, že pravičáci jsou hloupí, ale nemohli by pro tentokrát najít v sobě aspoň trochu rozumu?

    Je přece naprosto zjevné, že jediným hlasem proti Zemanovi je hlas pro ČSSD.

    I sám Miroslav Kalousek, jestli chce bojovat proti Zemanovi, by měl volit ČSSD, a ne svou stranu. Jedině přesvědčivé vítězství ČSSD může zajistit, že Sobotkovo vedení nepadne a ČSSD neovládnou zemanovci.

    I kdyby se splnil nejšílenější sen pravičáků, kdyby voliči naprosto zešíleli a zase většina volila proti vlastním zájmům, a kdyby vládu zase sestavila pravice, Miloš Zeman by posílil. S ČSSD konečně zcela pod svým vlivem by se stal vůdcem sjednocené levice a prezidentem ochráncem, který z prezidentského postu sám brání chudé proti zvůli asociální vlády.

    Pokud budou síly levice a pravice vyrovnané, například tak, že zase nebude k sestavení vlády stačit spolupráce ČSSD s KSČM, ale bez podpory KSČM nepravicové strany vládu nesestaví, a všichni přijatelní koaliční partneři propadnou antikomunismu, přijde na řadu Zemanova oblíbená opoziční smlouva. Prezident Zeman zprostředkuje dohodu, možná právě mezi ČSSD (samozřejmě v koalici se Zemanovci) a TOP 09, a dočkáme se levicové (nebo zdánlivě levicové) vlády vázané zákulisními dohodami o dělení moci a penězovodů, nad kterou bude Miloš Zeman držet patronát, do značné míry mu bude podřízena.

    Jestliže ČSSD zvítězí natolik výrazně, aby byla schopna sestavit vládu, ale ne sama ani s komunisty, možná se Bohuslav Sobotka v čele udrží, a možná ne. Do vlády ale bude ČSSD muset společně se SPOZ; dokonce i kdyby to šlo s KSČM, ale se SPOZ taky, má Miloš Zeman šanci společně se zemanovci v ČSSD prosadit, aby Zemanovci dostali přednost. Ať už Miloš Zeman ČSSD ovládne, nebo ne, bude mít ve vládní koalici svou stranu; možná nebude parlament a vládu vysloveně ovládat, ale bude tam mít své lidi a značný vliv.

    Účast SPOZ na vládní koalici samozřejmě nejbezpečněji znemožní, pokud se SPOZ nedostane do parlamentu, ale pravicoví voliči nemají jak Zemanovcům v zisku poslaneckých mandátů zabránit; legálně, bez mafiánského zastrašování jejich voličů, jim to mohou nanejvýš ztížit tím, že půjdou všichni k volbám hlasovat pro někoho jiného. Pro vládu bez Zemanovců lze nejlépe hlasovat volbou ČSSD nebo KSČM, ale i kdyby KSČM byla pro pravicové voliče přijatelnější než ČSSD, když nepodpoří Sociální demokracii, riskují, že po volbách Sobotka padne, a ať už Miloš Zeman svou SPOZ v parlamentu, případně vládě, mít bude, nebo ne, bude tam mít svou ČSSD.

    Jedině hlas pro ČSSD může oslabit Miloše Zemana.

    Všichni vy voliči TOP 09, slyšíte? Hlasujte proti Zemanovi, volte ČSSD!