Odbory: Rekordní pokles HDP nevěstí nic dobrého

Vratislav Dostál

Podle odhadu Českého statistického úřadu HDP očištěný o cenové a sezónní vlivy klesl v prvním čtvrtletí meziročně o 1,9 % a ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 0,8 %. Podle odborů se ukazuje, že vláda promarnila čas pro přijetí smysluplných opatření.

Český statistický úřad zveřejnil s napětím očekávaná data o vývoji hrubého domácího produktu za první čtvrtletí letošního roku. Hrubý domácí produkt očištěný o cenové, sezónní a kalendářní vlivy klesl v 1. čtvrtletí podle předběžného odhadu meziročně o 1,9 % a ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 0,8 %.

„Z aktuálně dostupných dílčích statistických a administrativních datových zdrojů vyplývá, že na prohlubujícím se meziročním a mezičtvrtletním poklesu HDP se základní poptávkové a nabídkové agregáty podílely značně diferencovaně,“ uvedl Český statistický úřad v tiskovém prohlášení.

„Kdo očekával, že už se česká ekonomika usazuje na dně recese a hodlá mířit vzhůru, je na omylu. Zjištění, že srovnatelný objem HDP byl oproti 4. čtvrtletí 2012 nižší o 0,8 % a ve srovnání s loňským 1. čtvrtletím dokonce o 1,9 %, může být překvapením jen pro toho, kdo nechce vnímat důsledky přehnané fiskální restrikce současné vlády, a především jejího ministra financí,“ uvedli v reakci na zveřejněná data analytici makroekonomického týmu Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS).

Zdůraznili, že ministr financí a první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek celou hospodářskou a finanční politiku zredukoval na jediný cíl: „zhruba ,jen' stomiliardový schodek státního rozpočtu, a tomu obětoval naprosto všechno: ekonomický výkon, nezvládnutý růst nezaměstnanosti a drastické škrty veřejných výdajů.“

Odboráři v této souvislosti připomněli, že na vládní politiku nejvíce doplácejí domácnosti, zvláště ty s nižšími a středními příjmy, kterým se jejich reálná kupní síla snižuje, zatímco dluhy a dluhová služba včetně počtu exekucí a osobních bankrotů rostou.

Zdevastovaný je i celý sektor stavebnictví a investiční výstavby vůbec, který se co do objemu výkonů vrací na začátek minulého desetiletí. V neposlední řadě podle odborů přestala fungovat i poslední záchranná brzda — zahraniční obchod, který až dosud tlumil hluboký pokles domácí poptávky.

ČMKOS přitom po celý minulý i letošní rok na tripartitě varovala vládu před návratem dalšího kola krize. Vyzývala ji k přijetí okamžitých prorůstových opatření a v několika krocích předložila i své analýzy, prognózy a doporučení. „Všechno úsilí bylo však marné,“ píše se v prohlášení ČMKOS s tím, že varovné signály hovořící o dalším poklesu české ekonomiky v roce 2013 byly patrny již na podzim minulého roku.

„Tehdy ČMKOS odhadla pokles ekonomiky pro rok 2013 v rozsahu 1,5 % a byla za to málem odsouzena za šíření poplašné zprávy. Jak ale ukazují současná data, nemusí na tomto svém odhadu (na rozdíl od jiných institucí) nic měnit,“ zdůraznili odboráři.

Podle analytiků makroekonomického týmu ČMKOS se tak opět jako při krizi v roce 2008—2009 promarnilo a promarňuje to nejcennější — čas pro přijetí smysluplných protikrizových opatření. Údaje za první čtvrtletí 2013 totiž podle nich jasně signalizují, že se krize prvotně způsobená přehnanou restrikcí vlády vlivem vnějších faktorů dále prohlubuje a že jsme fakticky teprve na jejím začátku.

    Diskuse
    May 15, 2013 v 12.45
    Díky, Deníku Referendum
    Děkuji, že jste na materiál odborů reagovali a uveřejnili podstatnou část.

    Mainsreamová média budou chvíli strkat hlavu do písku, marně doufajíce, že problém zmizí, a pak najmou spindoktory, známé "nezávislé ekonomy" závislé tu na Pátria Finance, tu zase na ČSOB nebo jiné bance, tu na asociaci takových a makových fondů. Ti přiznají, že problém jaksi existuje, ale z návrhů, analýz a komplexních podkladů ČMKOS vyjmou (popřípadě překroutí) nějakou jednotlivou větu, tu rozcupují, aby to vyznělo v neprospěch autorů. Pak moudře a vyváženě pochválí "rozpočtovou odpovědnost", a dodají, že jsme přece "malá otevřená exportní ekonomika" (asi proto máme horší pozici i trend než všichni naši sousedé), a musíme poslušně a trpělivě čekat na zázrak, co přijde zvenčí. My nic, my muzikanti, grunt ekonomiky v podobě domácí produkce (a služeb) pro domácí poptávku, domácí infrastruktury a celkových domácích podmínek, domácího "hospodářství" a "hospodaření" v původním významu toho slova (před Klausismem-Ekonomismem z chumlu VUMLů všeznalých komentátorů mainstreamových médií) asi neznamenají vůbec nic. Pokud prorůstová opatření, pak snad jedině rozšíření Temelína ...
    MN
    May 15, 2013 v 21.30
    Pokračující manipulace v ČT
    Neuvěřielně přihlouplá informace o pokračující recesi v dnešních Událostech na ČT1. Mixování důsledků a příčin, i vládní ekonom P. Zahradník byl z toho trochu zmatený. A příčiny pokračující recese? Pokles exportu a nízké investice. Ani zmínka o udušené domácí spotřebě díky vládním reformám. A to ani v reportáži z vlašimského náměstí, kde končí mnoho malých obchodů. Ale vše je v pořádku, naznačuje místostarosta, máme tady cukrárnu, kde je pořád spousta lidí (!)... A pak se připomíná, že ministerstvo financí a analytici jsou přesvědčeni, že příští rok se situace zlepší (?).
    Mimochodem, nejsou tyto katastrofální výsledky reforem důvodem (opět) k demisi vlády?