Ke studentským protestům v Jihočeském kraji

Redakce DR

Redakce Deníku Referendum zveřejňuje dva dokumenty z Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity, které se týkají studentských protestů proti jmenování Vítězslavy Baborové jihočeskou radní pro školství a kulturu.

Prohlášení senátorů z řad studentů Akademického senátu Pedagogické fakulty JU v Českých Budějovicích

Jako senátoři z řad studentů Akademického senátu Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích plně podporujeme snahu třeboňských gymnazistů i širší veřejnosti ve věci odvolání krajské radní Jihočeského kraje za stranu KSČM v resortu školství a kultury.

Z tohoto důvodu jsme se i rozhodli podpořit stávku studentů dne 22. 11. 2012 a vyzvat studenty Pedagogické fakulty, ale i ostatní studenty Jihočeské univerzity, aby tuto stávku podpořili diskusní formou. Doporučujeme tak studentům, aby ve čtvrtek 22. 11. 2012 mezi 9:00 a 10:00 vyzvali své vyučující, aby místo vyučování probíhala v jednotlivých hodinách diskuze na téma „KSČM ve vedení resortu školství a hrozby s tím spojené“. V případě potřeby navrhujeme, aby došlo k nahrazení výuky v jiném čase.

O našem prohlášení jsme rovněž informovali děkana Pedagogické fakulty a rektora Jihočeské univerzity.

Šimon Heller

(mluvčí senátorů z řad studentů Pedagogické fakulty JU v Českých Budějovicích ve věci „KSČM na resortu školství“)

Prohlášení ke studentské výzvě

Vyučujícím a studentům Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity

Vážení kolegové,

vyučující pedagogické fakulty by se měli vymezit vůči současné situaci už jen proto, že vzdělávají budoucí učitele.

Učitel by měl vést své žáky a studenty k čestnosti, občanské statečnosti a kritickému myšlení. Právo vystoupit proti tomu, co ohrožuje demokracii v naší zemi, je nám zajištěno Ústavou a je naší morální povinností je využít. Je ovšem nutné rozlišit, co demokracii v naší zemi skutečně ohrožuje.

Brzy ráno v den výročí bitvy na Bílé hoře 8. listopadu poslanci odhlasovali zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi, se kterým v jeho současné podobě podle průzkumu nesouhlasí osmdesát procent občanů této země včetně odborné veřejnosti, která upozorňuje na závažné nedostatky tohoto návrhu. Vláda zákon odhlasovala za podpory poslance odsouzeného za korupci a nikým nevolené strany LIDEM. Za stejných podmínek vláda odhlasovala nemravné reformy, které se již dnes dotýkají ohrožených skupin lidí — především důchodců a zdravotně postižených, ale i dalších občanů. Jiným nemorálním činem této vlády je bezprecedentní posílení moci exekutorů v podobě novely exekučního řádu.

Současná vláda, i přes slova ministra financí Miroslava Kalouska o demokracii, popírá samotnou podstatu demokracie.

Řada nespokojených občanů této země hledala v posledních volbách řešení ve volbě aférami prozatím neposkvrněné KSČM. Vedla je k tomu naivní víra, že tato strana je jiná, lepší, než ostatní politické strany. Statisticky významně ale také například vzrostl počet neplatných hlasovacích lístků, což bylo reakcí na výzvu jedné z občanských iniciativ.

Současný protest proti vedení resortu školství Vítězslavou Baborovou nemá skutečné opodstatnění. Z hlediska našeho platného systému zastupitelské demokracie je jmenování paní Baborové zcela legitimní. Tato dáma se zatím nedopustila ničeho nezákonného a je nutné respektovat presumpci neviny. Demonstrace proti jmenování paní Baborové je proto snahou obejít demokratické principy rozhodování a nahradit je politikou síly. Proto je toto jednání pro každého svobodymilovného člověka nepřijatelné, ať již si o KSČM a její totalitní minulosti myslíme cokoliv. Řešením všech současných problémů není méně demokracie, ale více demokracie.

Na druhé straně jsme svědky nehorázných a přesto veřejností tolerovaných afér současné vlády, které stojí tuto zemi podle oficiálních odhadů minimálně sto miliard korun ročně. Působení za korupci (byť nepravomocně) odsouzeného poslance Pekárka a strany LIDEM v Poslanecké sněmovně je výsměchem občanům a demokracii v této zemi.

Upozorňovat na zločiny minulých režimů je nutné a mělo by to být vždy úkolem učitelů. Přehlížení a tolerování zločinů současné vlády je zase spoluvinou na poškozování demokracie, za kterou bojovali lidé 17. listopadu 1989!

S pozdravem,

PhDr. Václav Meškan

Katedra aplikované fyziky a techniky

Pedagogická fakulta

Jihočeská univerzita

    Diskuse
    November 27, 2012 v 8.31
    presumpce neviny?
    Hm, pěkné, ale proč do toho ten člověk proboha plete "presumpci neviny"?!
    MP
    November 27, 2012 v 10.13
    Překlad

    "Prohlášení senátorů z řad studentů Akademického senátu Pedagogické fakulty JU v Českých Budějovicích"

    Přeloženo do češtiny:
    Buďto se nám nepodařilo získat pro naše prohlášení v Senátu většinu anebo máme strach,že by nám za podobné hlasování někdo vynadal.

    "mluvčí senátorů z řad studentů Pedagogické fakulty JU v Českých Budějovicích ve věci „KSČM na resortu školství“

    Přeloženo do češtiny:
    Mluvím za množinu nejméně dvou osob, nikoliv ale nutně více, které jsou shodou okolností členy Akademického senátu PF JU.
    PM
    November 27, 2012 v 10.16
    Kdo si v Potemelínsku občas nesplete domněnku se sumou
    Tihle Třeboňáci - tre buono z třeboňského Světa je alespoň jeden kapr.
    VM
    November 28, 2012 v 10.22
    Odpověď pro pana Kopeckého k presumpci
    Paní Baborová byla demonstranty „politicky odsouzena“, aniž by byla z něčeho konkrétního „politicky obviněna“, natož pak aby jí byla konkrétní vina „politicky dokázána“.

    Proto tam pletu presumpci neviny, která zatím, bohužel, platí jen v trestním právu.
    December 3, 2012 v 14.45
    Ad: presunmpce neviny
    Kdo by si kdy pomyslel, že 20 let po listopadu se bude demonstrovat proti výsledkům demokraticky proběhnuvších voleb? Ještě horší je, že nikdo nejde do ulic, aby upozornil, že se začíná protestovat proti demokracii.
    Když se doba vymkla ze svých kloubů,l ztrácí rozum.
    December 3, 2012 v 14.45
    Ad: presunmpce neviny
    Kdo by si kdy pomyslel, že 20 let po listopadu se bude demonstrovat proti výsledkům demokraticky proběhnuvších voleb? Ještě horší je, že nikdo nejde do ulic, aby upozornil, že se začíná protestovat proti demokracii.
    Když se doba vymkla ze svých kloubů,l ztrácí rozum.
    PM
    December 3, 2012 v 15.08
    Bývaly doby,
    kdy se v Athénách zlatá mládež bavila výsměchem demokracii. Tak daleko ale trebuonští ještě nejsou. Zatím pouze demonstrují svou neinformovanost a se zvířecí vážností svobodně chrání svou neznalost demokracie.
    Jak sluší pathos demokracii obhajujícím pedagogům .........zeptal bych se.
    December 22, 2012 v 1.01
    Rodiče studentů často nechápou...
    ** Matka jedné ze studentek, která se k protestu připojila, ale ujišťuje, že mnozí studenti vážně nevědí, za co demonstrují.
    „Byla jsem v šoku, když mi naše Lenka řekla – „Mami, já je musím podpořit, protože jsme se tak domluvili a nechceme, aby se zavírali lidé, aby se vraždilo, aby se znárodňovalo a aby se měnily osnovy,“ svěřila se paní Lenka, matka dívky z třeboňského gymnázia. "
    „Snažila jsem se ji vysvětlit, že před rokem 1989 tu byla totalita, nyní je demokracie a komunisté jsou, ať chceme, nebo nechceme, demokraticky zvolenou stranou. A to, co tu bývalo, tu už nikdy nebude. To je nesmysl. Co cpou ti rádoby „spravedliví“ do hlav dětem, jako je to moje, netuším, ale dceři jsem řekla, že je to její volba. Jen by měla přemýšlet nad tím, čemu věří a co jí někdo říká.

    - - - Že je to jen o tom, že nevyhrála pravice a ta se teď mstí přes študáky,“ dodala dvaačtyřicetiletá účetní. - - - **

    (PRAMEN: http://www.parlamentnilisty.cz/rss/zpravy/Hrozi-totalita-Brante-se-podporil-studenty-kardinal-Vlk-257723)