ČSSD: Vondra by měl kvůli kauze ProMoPro rezignovat

Vratislav Dostál

Sociální demokraté vyzvali Alexandra Vondru, aby vyvodil politickou odpovědnost ze skutečnosti, že v kauze ProMoPro bylo zatčeno pět osob a další byly obviněny z praní špinavých peněz a porušování povinností při správě cizího majetku.

Sociální demokraté požadují po ministrovi obrany Alexandru Vondrovi, aby přijal politickou odpovědnost za zatčení pěti osob v souvislosti s kauzou ProMoPro. Podle místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka by měl Vondra rezignovat na post ministra obrany.

„To, že ODS do této chvíli odmítala k této kauze cokoli bližšího sdělit, že premiér ji dokonce ani nedokáže a nechce komentovat, vyvolává vážná podezření. Žádáme také premiéra Petra Nečase, aby vyloučil možnost, že stovky milionů korun z kauzy Promopro byly odkloněny do pokladny ODS,“ dodal Zaorálek v tiskovém prohlášení.

Podle samotného Vondry může ale teprve soud s definitivní platností určit, zda v kauze předražených zakázek z doby českého předsednictví EU byla nějaká pochybení. Vondra to uvedl pro ČTK poté, co server Aktuálně.cz zveřejnil informaci, že policie obvinila celkem tři bývalé Vondrovy podřízené.

Premiér Nečas pak zdůraznil, že Vondra by „jistě" převzal politickou odpovědnost, pokud by byli jeho podřízení uznáni v kauze vinnými z porušení zákona. Současně by podle jeho slov Vondru z pozice ministra odvolal v případě, že by se i on octl mezi obviněnými „Pokud by byl přímo obviněn, znamenalo by to jeho okamžitý odchod z vlády," vysvětlil Nečas pro ČTK.

Zaorálek nicméně připomněl, že Vondra opakovaně odmítal projednávání kauzy Promopro v Poslanecké sněmovně s argumentem, že se žádné špatné hospodaření neprokázalo. „Ve světle zahájeného trestního stíhání a vznesených obvinění je nyní neomluvitelné, že jak Vondra, tak premiér Nečas bránili ve Sněmově v projednávání kauzy ProMoPro,“ uvedl místopředseda ČSSD.

Podle sociálních demokratů je zkrátka neobhajitelné, aby vláda vyhlásila útok na peněženky občanů, oznámila rozsáhlé snižování důchodů a mezd či zvyšování životních nákladů a zároveň tolerovala stomilionové úniky u veřejné zakázky, u které ve vládní funkci asistoval jak premiér, tak současný minstr.

Firma ProMoPro obdržela zakázku na tlumočení, osvětlení a videopřenosy bez soutěže v době českého předsednictví EU. Zakázka neměla překročit 85 milionů korun, nicméně nakonec se vyšplhala na 525 milionů korun. Policie v kauze obvinila celkem dvanáct lidí včetně Vondrovy náměstkyně.

Další informace:

Českénoviny.cz Vondra: Pochybení v kauze Promopro může určit až soud

    Diskuse
    VP
    April 13, 2012 v 14.52
    Jaká jsou fakta?
    Bylo prokázáno, že v této kauze došlo k poškození státu zjevným předražením. Důkazem je obvinění zůčastněných. Je ale otázkou, zda pachatelů, anebo obětí zvůle.
    V tisku proběhla zpráva, že utajený svědek tvrdí, že příslušní podřízení pana Vondry jednali na přímé příkazy.Je-li to pravda, je to obrovský problém, v tom případě je pan Vondra coby politik a ministr nepřijatelný.
    Není-li to pravda a přijmeme tvrzení, že p.Vondra o ničem nevědě, neměl tušení a podřízení ho neinformovali, pak se ptám: co p.Vondra v té funkci dělal? Jen bral nemalý plat? Troufám si tvrdit, že vtomto případě byl velmi, ale skutečně velmi nekompetetní a na tom postu neměl co dělat.
    Závěr: přijmeme-li jeho tvrzení-nevím, nebyl jsem, neměl jsem tušení, za nic nemohu - jde o osobu nekompetentní a neodpovědnou a taková je ve funkci vicepremiéra a ministra obrany pro tuto zemi velkým rizikem, troufám si tvrdit, že nebezpečným.
    Pokud je pravdou tvrzení obžalovaných, že o všem věděl a prokáže-li se pravdivost utajeného svědka, je to ještě horší - alibismus a lhavost jsou vlastnosti, které vylučují zastávání jakékoliv funkce, takový člověk by nemohl vést ani trafiku.
    April 14, 2012 v 6.20
    Naprosto s Vámi souhlasím, pane Prokope
    Je zajímavé srovnat tuto zprávu s článkem Petra Pospíchala v DR z 5.2.2011. Je vidět, že už tehdy na Vondrův případ diskutéři hleděli jako Vy.
    http://denikreferendum.cz/clanek/8829-jak-ulovit-sasu-vondru
    Vondrovo odcházení trvá počertech dlouho, za ten více než rok na ministerstvu obrany ticho po pěšině - čím pak nás Vondra ještě překvapí? Proboha, doufám, že příjemně.
    VP
    April 14, 2012 v 13.42
    Paní Švandová,
    obávám se, že doufáte zbytečně. To by totiž chtělo celého chlapa.