Od pondělí vyplácejí sociální dávky pouze úřady práce

Vratislav Dostál

Od nového roku se mění organizace vyplácení sociálních dávek. Všechny podpory a dávky začínají lidem vyplácet úřady práce. Převezmou tak od radnic nejen část agendy, ale i 1600 úředníků. Některé obce se obávají zmatků.

Počínaje lednem vešla v platnost sociální reforma ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka z TOP 09, která znamená dle mnohých expertů revoluci ve vyplácení peněz od státu. Všechny podpory, příspěvky a dávky budou totiž lidé dostávat na úřadech práce, které od radnic převezmou nejen část agendy, nýbrž i 1 600 úředníků.

Drábek sice pro ČTK uvedl, že by se změna měla obejít bez komplikací a že lidé peníze od státu bez problémů dostanou, avšak podle kritiků někteří pracovníci ani měsíc před spuštěním nového systému nevěděli, kde vlastně budou sedět a s čím budou pracovat.

Jejich obavy se ale alespoň v pondělí podle náměstka generálního ředitele centrálního Úřadu práce Martina Žárského nenaplnily. „Podle dosavadních informací i podle mé osobní zkušenosti, protože jsem si několik kontaktních pracovišť úřadu práce ráno prošel, je situace poměrně klidná. Tak, kde docházelo k většímu návalu klientů, tak tam byla aplikována nějaká opatření, jako byly pořadníky a podobně. Nyní mám už informace, že během dopoledne se nápor zvládnul,“ uvedl pro Český rozhlas Žárský.

Naopak podle ředitele Krajské pobočky úřadu práce v Brně Jana Marka přinesly novinky ve vyplácení dávek v pondělí dopoledne fronty na pracovištích Úřadu práce v Brně. Dle jeho slov se na některých místech fronty tvořily dokonce už v sedm hodin ráno. Přišly i stovky nezaměstnaných, dodal pro ČTK Jan Marek.

Například v Králově Poli, kam chodí zdravotně postižení, byla podle něj dopolední situace „velmi divoká". „Do desíti hodin vyřešili naši pracovníci 150 klientů, což je velké číslo," vysvětlil Marek s tím, že zaměstnanci úřadu chodili i mezi lidmi a rozdávali jim formuláře už ve frontách.

Doslova chaos pak podle informací Českého rozhlasu panoval na úřadu práce ve Žďáře nad Sázavou, avšak nikoli z důvodů zavedených změn ve vyplácení dávek. Provoz tam totiž zkomplikovala havárie vodovodního potrubí, které vytopilo čtyři patra budovy.

Na českobudějovický úřad práce přišli v pondělí ráno především občané se zdravotním postižením. Z 50 příchozích tvořili ai polovinu. A v Pardubicích si pak právě invalidé stěžovali na nedostatek parkovacích míst. „Teď to dali na pracák a tam není ani jedno místo na parkování a jezdí tam samí invalidé. Je to hrozné. Až to bude vše v pořádku, tak to tam bude dobré, ale musejí tam zařídit parkoviště. Je málo míst pro invalidy, s tím vůbec nepočítali,“ řekla Českému rozhlasu Pardubice jedna žena.

Zda měli pravdu kritici reformních opatření, dle kterých se systém výplat sociálních dávek měnil narychlo, či ministerstvo práce a sociálních věcí, které reformu obhajovalo potřebou uspořit na administrativních výdajích, pravděpodobně první lednový pracovní den neprokázal. Podle Jana Marka ale například v Brně zavládla mezi lidmi panika zbytečně, neboť si dle jeho slov někteří neuvědomili, že na úřad mohou chodit každý den v týdnu. „Situace se postupně uklidní," myslí si Marek.

Další informace:

Českénoviny.cz V Brně se na úřadech práce tvořily dnes fronty

Rozhlas.cz Sociální dávky vyplácejí jen úřady práce, větší potíže zatím nejsou

    Diskuse
    January 2, 2012 v 15.30
    TZ Zdeňka Škromacha
    Několik desítek minut poté, co článek o situaci na úřadech práce vyšel, jsem obdržel tiskové pohlášení stínového ministra práce a sociálních věcí ČSSD Zdeňka Škromacha k témuž tématu. Tedy jej sem přikládám.

    --

    Pane ministře Drábku, konejte nebo odstupte!

    Už chápu, proč se se mnou nevsadil ministr práce a sociálních věcí Drábek o oranžovou vestu veřejné služby na deset dní. Píší mi lidé z úřadů práce, že mají od vedoucích informace, že ten nový „skvostný“ program, který ministerstvo nakoupilo za drahé peníze od údajně firem blízkých spolupracovníkům pana ministra, nefunguje! A nebude to asi jediná věc. Ale tady se hraje o osudy lidí, pane ministře!

    Ministr Drábek by měl okamžitě informovat o situaci na Úřadech práce ČR, kde jím dosazení vedoucí pracovníci nezvládají náběh spousty nových opatření, které si ministr Drábek prosadil v tzv. „reformních zákonech“. Tyto změny zákonů byly od počátku špatně připraveny, v některých pasážích i v rozporu s ústavním pořádkem ČR. Naprostou nepřipraveností ministerstva je i přenos kompetencí z obecních úřadů na Úřad práce ČR.

    Věřím, že se ministerstvo nebude vymlouvat na nepřipravenost lidí na úřadech práce, kteří jsou dlouhodobě nuceni nesdělovat nedostatky a zmatky, které MPSV svými necitlivými zásahy do struktury a legislativy úřadů práce vytvořilo.

    Proto pane ministře Drábku, konejte anebo odstupte!

    Zdeněk Škromach, stínový ministr práce a sociálních věcí