Zbrojovka v USA vyvinula nový druh policejního štítu, umí i přidusit

Petr Jedlička

Čerstvě patentovaný štít společnosti Raytheon nejenom chrání vlastníka, ale též vysílá sonické vlny, které rezonují v dýchacím ústrojí cíle. To může zapříčinit svírání hrdla nebo i ztrátu vědomí. Podle amerických pokrokářů je projekt reakcí na protesty OWS.

Zbrojovka Raytheon Co. z amerického Massachusetts vyvinula nový typ policejního štítu, který kombinuje pasivní a aktivní způsob ochrany. Vedle krytí, jenž poskytuje vlastníkovi, totiž dokáže vyslat i sonický impuls, jenž u všech zasažených osob vyvolává dýchací problémy. Ty mohou - podle zvolené intenzity impulzu — způsobit nepříjemně svíravý pocit v hrdle, částečnou paralýzu nebo i bezvědomí.

O tématu poprvé informoval server magazínu New Scientist (NS) v polovině prosince; zpráva však byla později doplňována.

Podle patentové dokumentace k zařízení proniká impuls přímo do horních cest dýchacích. Zde kmity vlnění dosahují rezonanční frekvence a způsobují popsanou reakci organismu.

Štíty lze navíc propojit bezdrátovou sítí do takzvaného kohortního módu. Ve něm se dá impulsy pokrýt i velmi široká plocha a také z jednoho zařízení ovládat ostatní. Soudě dle nákresů z patentu výrobce přímo očekává, že uživatelé budou štíty spojovat do linii či hradeb, které jim umožní pacifikovat dav na otevřených prostranstvích.

„Doposud nemáme dostatek informací, abychom mohli říct, jestli bude mít příslušný zásah nějaké skryté zdravotní účinky,“ uvedl pro NS Steve Wright z Leeds Metropolitan University v Británii.

„Předběžné obavy jsou ale na místě. Rizika pro citlivé tělesné funkce, jako je sluch, či třeba pro zdraví astmatiků přináší (využití těchto prostředků) vždycky,“ doplnil.

Na bázi sonických impulsů funguje také další poměrně nová „nesmrtící zbraň“, kterou policie v USA používá — takzvaný LRAD Sound Canon. Jeho zvukové vlny způsobují nevolnost a bolení hlavy. Kvůli robustní konstrukci (musí být namontován na zvláštním vozidle) a dosahu pouze v desítkách metrů si jej však pořádkové síly příliš neoblíbily.

Návrh štítu měla dle amerických progresivních médií Raytheon Co. hotový již dlouho; k vlastnímu vývoji ale přikročila až na konci léta, nejspíše v souvislosti s protesty Occupy Wall Street. Zástupci Raytheon Co. se k tématu odmítají vyjadřovat.

Massachusettská zbrojovka se až donedávna zabývala především vývojem naváděných střel a protiraketových systémů pro americké ozbrojené síly. Její inženýři spoluvytvářeli například střely Maverick (AGM-65), Patriot (MIM-104) či Tomahawk (BGM-109).

Další informace:

New Scientist Riot shields could scatter crowds with 'wall of sound'

RT New Riot Shields Designed to Suffocate Protesters with Sound Waves

Gizmodo Future Riot Shields Will Suffocate Protestors with Low Frequency Speakers

Patentní dokumentace nového zařízení

    Diskuse
    MN
    December 23, 2011 v 23.07
    Tento patent
    může souviset s mými zážitky na některých koncertech populární resp. rockové hudby, pokud byly použity velmi výkonné basové reproduktory a stál jsem blízko pódia. Při určitých hlubokých tónech velké intenzity (u nás nikdo na max. intezitu zvuku při koncertech nedohlíží, máme přece svobodu) jsem měl velmi nepříjemné pocity v oblasti hrudníku (o uších nemluvě), jakoby docházelo k rezonanci plic. Tento pocit má charakter jakési nevolnosti (čímž byl prakticky znehodnocen očekávaný kulturní zážitek a měl jsem nutkání koncert opustit - o což možná v patentu jde). Spíše se ale zdálo, že zvuk příchází přímo tělem, nikoli dýchacími cestami. Podotýkám, že podobné koncerty navštěvuji poměrně často, a tyto pocity nesouvisely s uměleckou úrovní koncertu (to je jiný případ)...
    SH
    December 24, 2011 v 14.28
    "Reálná" liberální demokracie
    Napsal jsem již víc jak před deseti lety že: Dějiny znají jen jednu moc, která když pochopila, že ji „lid“ skutečně nechce, tak z vlastního rozhodnutí odešla do propadla dějin. Což byli vládci tak zvaného reálného socialismu. A již tehdy jsem napsal, že si jsem jist, že současní mocní se moci v žádném případě takto lehounce nevzdají. Vyrvat jim ji, bude stát mnohem víc životů, než stály všechny revoluce dějin.
    December 24, 2011 v 21.44
    K čemu to povede?
    Opět zase další etické odosobnění od konaného příkoří - to ne já jsem způsobil bezvědomí, ale přístroj! Na obušku je přeci jen něco osobního - tam skutečně nelze používat výmluv, byl pozvednut mou rukou a já si mohl vybrat, zda dopadne či nikoli! Příp. i jak moc a kam. Tedy musím si podobné způsobované příkoří obhájit.

    A zase jde o léčení příznaků a nikoli příčin - ostatně jako v mnoha odvětvích našeho života. Z léčení těch příznaků neplynou okamžité zisky, ale z příčin ano - vzrůst popularity u privilegovaných, úlevy z daní, granty, státní zakázky... Jak se to jen vyvíjí, když je to v zájmu onoho jednoho procenta...

    Každopádně všem přeji krásné prožití svátku a šťastné vykročení do roku 2012! Slovy prof. Hogenové - "Hlavně se nenechat otrávit!"