Na Kostarice začalo období sklizně hadího jedu
Lenka PurtekováVe středoamerickém státě začala sezóna odchytu nejjedovatějších plazů. Z nasbíraného jedu vyrábějí herpetologové séra, která pak prodávají do celého světa.
Had Matabuey, neboli „zabiják volů“, je extrémně jedovatý plaz, který dokáže svým jedem během několika minut úplně znehybnit svou oběť. Ten a mnoho dalších plazích predátorů je v těchto dnech cílem zájmu výzkumníků z kostarického institutu Clodomiro Picado. Ve tomto středoamerickém státě začíná sezóna takzvané sklizně, kdy vědci shromažďují hadí jed, který je klíčovou surovinou při výrobě protijedů. Institut v tomto období odchytí každoročně kolem osmi set hadů.
Jed odebíraný hadům třikrát až čtyřikrát do roka pomáhá herpetologům vyrobit sérum, které se poté používá po celém světě. „Zvíře nejí asi dva týdny před odběrem. Mnoho hadů totiž používá jed také při trávení kořisti, takže se jeho množství po nakrmení velmi snižuje,“ řekl jeden z místních herpetologů Fabian Bonilla.