Zaorálek obvinil Žáčka ze zneužívání ÚSTR

Saša Uhlová

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek obvinil končícího ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů Pavla Žáčka, že zneužívá ústav k vytahování kompromitujících informací o svém nástupci Jiřím Pernesovi.

V médiích se objevila informace, že Pernes za komunismu studoval Večerní univerzitu marxismu-leninismu (VUML). Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek se pozastavil nad tím, že krátce po zvolení Pernese novým ředitelem ústavu se na něj objevují informace z jeho minulosti, například to, že byl kandidátem spolupráce s komunistickou Státní bezpečností. „To je typ informací, na které dnes má monopol právě archiv pana Žáčka," zdůraznil. Podle něj to vyvolává podezření, že Žáček se snaží nástup Pernese do čela Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) znemožnit.

Zaorálek dále prohlásil, že ÚSTR pracuje stejným stylem, jaký používala komunistická Státní bezpečnost (StB). „To byla přece náplň práce minulé Státní bezpečnosti, že zacházela s informacemi z minulosti lidí a vytahovala je ve chvíli, kdy to potřebovala," řekl.

Pavel Žáček k tomu uvedl, že ústav nenese zodpovědnost za registraci spisu kandidáta tajné spolupráce v registračním protokolu správy Státní bezpečnosti Brno před rokem 1989 a nemá ani k dispozici žádné další materiály Státní bezpečnosti související s tímto spisem. „Ústav nevlastní žádný „monopol" na dokumenty z provenience Večerní univerzity marxismu-leninismu (VUML)," dodal. Podle něho jimi vůbec nedisponuje.

Podle Žáčka ale ústav i archiv bezpečnostních složek postupují striktně dle platných zákonů, „a to zejména v oblasti zpřístupňování spisové a svazkové agendy Státní bezpečnosti." Ředitel ústavu poznamenal, že ústav je nezávislou institucí, „do jejíž činnosti není přípustné jakkoli zasahovat".

Žáček byl v čele ústavu od jeho vzniku v roce 2008. Minulý týden ho v konkurzu na ředitele ÚSTR porazil historik Pernes.

    Diskuse
    March 1, 2010 v 7.10
    Z Pernesových textů, které jsem měl v rukou a z jeho současných veřejných vystoupení usuzuji, že jeho záměr je posunout ÚSTR do pozice standardního vědeckého ústavu. Dosud se tam pěstovala "věda" na politickou objednávku. Ti z historiků, kdo si potrpí na akademickou svobodu a vědeckou serióznost z Ústavu odcházejí nebo v něm trpí a čekají na další vývoj.

    Ústav má předem určeno, k čemu má ústav dospět. Ideové vyústění se neodvozuje z faktů, nýbrž naopak. Už název ústavu přenáší žurnalistické pojetí politiky do jména instituce s vědeckou ambicí. Pouze část historiků je ochotna mluvit bez výběru o "totalitě" či "totalitních režimech."

    O Pernesovi do čela Ústavu bylo rozhodnuto politicky stejně jako o jeho předchůdci, ale je tu šance, že rada ústavu překročí svůj stín a že nad ideologií zvítězí věda. Bude-li volba stornována a bude-li vyhlášeno nové výběrové řízení, bude to další důkaz, že ÚSTR je pracovištěm ideologickým, nikoli vědeckým.